Kies de goedkoopste lening: leen van jezelf

Wat is de goedkoopste lening? Staat u rood, creditcard, huurkoop, persoonlijke lening of doorlopend krediet? Er is een veel betere optie: lenen van jezelf. Want: waarom zou je meer betalen dan het prijskaartje? Lenen is als roken: stoppen is moeilijk, maar als het je lukt, heb je er de rest van je leven plezier van. U kunt ’s nachts stoppen met roken, stoppen met roken vereist meestal meer voorbereiding. Laat je motiveren en start vandaag nog.

Hoeveel kost iets echt als je het leent?

Een simpele vraag, wat zou je zeggen. De prijs staat immers samen met het product vermeld op de kaart in de winkel of op internet. Als u direct met eigen geld betaalt, is de prijs op het ticket ook correct. Als je over de trekking gaat, een lening aangaat, op afbetaling koopt of een creditcard gebruikt, zal de prijs veel hoger zijn.

Voorbeeld: een mooie tv kost 2499 euro bij een postorderbedrijf. Er is ook een aanbieding die je in handige maandelijkse termijnen van 70 euro kunt betalen in plaats van in één keer. Als je het goed leest, blijkt dat het zichzelf in 52 maanden terugbetaalt. Dus uiteindelijk betaal je 52 keer 70 = 3640 euro. De rente op deze lening is 18% per jaar, maar uiteindelijk is de prijs meer dan 45% hoger dan het prijskaartje. Niet echt een goedkope lening als het telt.

Zou jij deze tv ook kopen als er 3.640 euro op het kaartje zou staan?

Dit is slechts een voorbeeld en kan indien gewenst ook voor andere producten geleverd worden. In ieder geval wordt duidelijk dat als je geen geld hebt, je meer betaalt dan iemand die contant geld kan ophoesten. Een trieste constatering die heeft geleid tot het gezegde “de armen betalen meer” in de Verenigde Staten. Ook is het niet voor niets dat sinds 1 april 2009 alle leenadvertenties de waarschuwingstekst “Let op! Geld lenen kost geld”.

Als je het geld niet hebt, koop het dan niet

Nu je weet dat alles wat je op krediet koopt eigenlijk te duur is, lijkt het verstandig om voorzichtig te zijn bij het kopen van superdure artikelen.

Een keer niet op vakantie gaan is een optie, je kunt ook leuke dagen in Nederland doorbrengen. Die grote ruimteauto of SUV is natuurlijk ontzettend praktisch, maar vaak is een compacte auto al goed genoeg. Buren hebben hun tuin prachtig aangelegd voor €5.000, maar voor een fractie daarvan kun je die van jou waarschijnlijk ook opfleuren. En om het voorbeeld van bovenstaande tv te citeren: voor 400 euro koop je een heel betaalbare tv, en als het echt goedkoop zou moeten zijn, kun je vast wel een leuk tweedehands toestel krijgen bij een kringloopwinkel of markt.

Natuurlijk zouden banken niet kunnen bestaan ​​als niemand meer leningen zou aangaan. En natuurlijk is de samenleving als geheel je dankbaar dat je de economie overeind houdt door dingen te lenen en te kopen. Maar misschien moet u op dit punt ook wat meer rekening houden met uw eigen belangen.

Wat als lenen onvermijdelijk is?

Natuurlijk kunnen er situaties zijn waarin lenen de enige oplossing is. Als je geen spaargeld hebt en de wasmachine gaat stuk, dan moet je een andere kopen.

Let vooral op hoe duur de lening is. Over het algemeen zijn een persoonlijke lening en kredietlijn goedkoper dan te veel uitgeven, in termijnen kopen bij een postorderbedrijf of betalen met een creditcard. Wat je zeker niet moet doen is een flitskrediet of sms-tegoed nemen. Zo’n flitskrediet kan heel snel worden uitgegeven, maar de kosten zijn ook het hoogst.

Kijk naar de effectieve rente per jaar en per looptijd. Zorg er ook voor dat je geen onnodige verzekeringen afsluit, waardoor de lening nog duurder wordt. Met andere woorden: bereken aan het einde van de looptijd de totale kostprijs van het product en kies de goedkoopste oplossing.

Eerst spaar je, dan koop je en ondertussen krijg je rente

Als je nu het geld niet hebt en je hebt tijd om te wachten met de aankoop, dan kun je sparen om het aankoopbedrag te innen.

Ook dan heb je te maken met rente, maar nu werkt het voor jou: je krijgt rente over je spaargeld.

Kies de hoogste spaarrente.

Als je bang bent dat je niet genoeg spaargeld hebt, maak dan elke maand automatisch een bepaald bedrag over op je spaarrekening. En denk eens zo: je moet ook elke maand geld “betalen” als je een lening aangaat. In dit kader de mooie tv voor 2.499 euro citeren: zet je diezelfde 70 euro per maand op een spaarrekening met 4% rente, dan heb je na 35 maanden gespaard voor de tv. Dus: bespaar in minder dan 3 jaar in plaats van meer dan 4 jaar (52 maanden) terug te betalen!

Ga van rente betalen naar rente ontvangen

De moeilijkheid is natuurlijk om van bestaande leningen af ​​te komen. Probeer het zo snel mogelijk af te betalen en spaar eerst voor de volgende aankoop van dure spullen. Daarna leen je in principe van jezelf, en het is verreweg de goedkoopste lening.

Natuurlijk moet je ook voorzichtig zijn met wat je koopt, want het is zonde om bij de eerste gelegenheid een spaarrekening te beroven. Als het geld echt nodig is, is de spaarrekening weer leeg en begint het lenen weer.

Het vergt wat meer voorbereiding dan stoppen met roken, maar het zal je minstens zo veel plezier brengen: stop met lenen!

Met andere woorden: kies de goedkoopste lening, leen dan van jezelf. Stop met te veel betalen voor alles en begin met het verdienen van rente in plaats van rente te betalen. Begin vandaag nog met de voorbereidingen!€