Kickstarter: Crowdfunding in Nederland
De crowdfundingwebsite Kickstarter is het grootste crowdfundingplatform ter wereld. Ook in Nederland opende deze crowdfundingsite haar deuren. U kunt op deze site al geld doneren voor allerlei buitenlandse projecten, maar u kunt zich ook aanmelden voor Nederlandse projecten om geld in te zamelen. Heb je een mooi project en ben je op zoek naar financiering, dan is crowdfunding met Kickstarter zeker iets voor jou.
Wat is crowdfunding?
Met crowdfunding kunt u een specifiek project financieren zonder tussenkomst van een bank. Veel investeerders (crowd) investeren een relatief klein bedrag in het project om de realisatie van dit project te verzekeren. Sommigen zullen het doen uit vrijgevigheid, maar voor de meesten van ons is het belangrijkste om het project op gang te krijgen en zo mogelijk te profiteren van de goede resultaten. Iedereen die meedoet, laat de banken achter.
Wat kan ik verdienen met crowdfunding?
Projecten kunnen op meerdere manieren gefinancierd worden, ook mengsels en combinaties zijn mogelijk:
- Door donatie, geen beloning.
- Beloonde sponsoring gebruiken.
- Door promoties vrij te geven.
- Rente geven op de lening.
Kickstarter gaat over het sponsoren van een project.
Wat is Kickstarter?
Kickstarter is groot in de Verenigde Staten. Kickstarter-projecten hebben al enorme bedragen opgeleverd. Veel geld dus. Veel projecten kunnen hier gefinancierd worden als ze creatief genoeg zijn en als de investeerders (wij internetgebruikers) iets in het project zien, bijvoorbeeld:
- Filmpje of filmpje;
- Dans;
- spellen;
- Muziek;
- kunst;
- Ontwerp.
- Technologie project.
Zichtbaar zijn betekent een aantrekkelijk projectplan ontwikkelen dat voor die gemeenschap beheersbaar is. Dus met duidelijke doelen en een einddatum van het doel. Natuurlijk moet ook duidelijk zijn hoeveel het project gaat kosten, wat de fasen zijn en wat het gaat opleveren. De projectindiener is en blijft verantwoordelijk voor zijn project, aangezien Kickstarter zich er niet mee bemoeit. Beleggers worden dan beloond naarmate de zaken vorderen. Dit kan zijn in de vorm van een boek, gratis toegang, producten, naamsbekendheid, misschien een gastrol en ga zo maar door. Wees creatief met je beloningskeuzes. Als men mikt op een internationaal publiek, moet het project ook zo gepresenteerd worden dat het zo succesvol mogelijk is.
Hoeveel kost Kickstarter mij?
Als het project succesvol wordt afgerond, int Kickstarter 5% van het geïnvesteerde bedrag bij de projectindiener. Als het project mislukt, wordt er geen factuur gepresenteerd. Projecten kunnen uiteindelijk ook mislukken, maar het feit dat het vaak goed gaat, is een bewijs van het succes van Kickstarter tot nu toe.
Wanneer komt Kickstarter naar Nederland?
Kickstarter staat al open voor projecten uit de VS, het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Vanaf het voorjaar van 2014 worden projecten uit Nederland verwacht. In april 2014 verschenen de eerste projecten uit Nederland op Kickstarter. Iedereen in Nederland die 18 jaar en ouder is, hier woont en een betaalrekening heeft, kan via Kickstarter een creatief project proberen te starten. Crowdfunding wordt steeds meer een nieuwe manier van financieren en geld inzamelen. Het is ook leuk voor investeerders om te volgen. Het wordt immers al snel duidelijk of er veel belangstelling is voor het betreffende idee en wat de kans van slagen is. Crowdfunding heeft de toekomst, de crowd beslist.
Lees verder
€