Kassa voor kleingeld: waar wisselen?

Voor sommigen is het opzij zetten van verandering een vorm van sparen. Gewoon betalen met deze munten is niet altijd even makkelijk. In België krijg je vaak munten van 1 en 2 cent als je in een winkel betaalt. Maar bijna niemand betaalt zichzelf met die 1 en 2 cent, omdat het erg tijdrovend is. Door elke keer alle kleine muntjes uit je portemonnee te halen, kun je na een paar maanden of jaren al snel een mooi bedrag sparen. Maar waar kan ik dit bedrag het beste omwisselen?

Wijzer

Betaal er toch mee

Winkelier

Kleine winkeliers, zoals zelfstandigen, zijn vaak blij met kleine veranderingen. Aangezien je vaak zelf een paar centen moet geven als een klant met een bankbiljet betaalt, maar de klanten zelf bijna nooit met centen betalen, ontbreken er soms kleine muntjes. Gewoon willekeurig een winkel binnenlopen met je kilo’s kleingeld is geen goed idee, het is het beste om eerst te kijken in kleine winkels die je vaak bezoekt.

verkoopautomaat

Een andere manier om je wisselgeld te gebruiken is om ermee te betalen op plaatsen waar je met een automaat kunt betalen. Maar let op: veel automaten accepteren geen munten van één en twee cent. U kunt er bijvoorbeeld mee betalen aan de geldautomaten van Delhaize. Ook kunt u in een wasserette meestal uw geld in de automaat verliezen.

Aandelenbeurs

Bank

Wissel bij elke bank wisselgeld in voor een storting op uw rekening of wissel anders in voor bruikbare bankbiljetten. Bij velen moet je ervoor betalen en/of klant zijn bij de bank (moet een rekening hebben).

Ondanks de soms duidelijke regels is er bij alle grote banken vaak een groot verschil tussen kantoren. In sommige kantoren is het moeilijk om aan de nodige “muntenrollen” te komen, in andere accepteren ze bijna elke verandering zonder veel moeite.

Nationale Bank van België

U kunt ook geld wisselen in NBB-kantoren in Brussel, Kortrijk en Luik (2017).

Tot 5 kilogram kan maximaal één keer per maand gratis worden ingewisseld. Het is niet nodig om de munten hiervoor te sorteren. Het tellen van munten gebeurt meestal direct en geld kan worden ontvangen in bankbiljetten, storten op uw rekening is niet mogelijk.

Als u meer dan 5 kg overboekt of vaker dan één keer per maand wisselgeld wilt wisselen, wordt een toeslag van 2% van het wisselbedrag in rekening gebracht. Voor wisselgeld van 100 euro betaal je bijvoorbeeld 2 euro zodat je maar 98 euro krijgt. Het is nog steeds veel goedkoper dan de meeste conventionele banken. Wisselt u meer dan 5 kg of heeft u in dezelfde maand al wisselgeld ontvangen, dan kunt u geen contant geld ontvangen, alleen op uw rekening storten. In dergelijke gevallen is de betaling niet meer onmiddellijk, maar kan het tot tien werkdagen duren voordat het geld op uw rekening is gestort.

Als u de wijziging doorbrengt als een goed doel, kunnen de kosten worden geëlimineerd als het gaat om fiscaal aftrekbare giften. Meer informatie hierover kunt u het beste krijgen via de FOD Financiën of een NBB-kantoor.

De NBB kan ook kapotte bankbiljetten en munten inwisselen voor nieuwe als winkeliers ze niet meer willen accepteren. Het gebroken biljet moet nog minstens ½ van het normale oppervlak hebben en mag niet duidelijk opzettelijk zijn vernietigd.

Conclusie

Het makkelijkste is nog steeds om gewoon met kleingeld te betalen bij een kleine winkel of winkel waar je met een automaat kunt betalen. Als dit niet mogelijk is, kunt u het beste naar de Nationale Bank van België gaan om uw geld om te wisselen, aangezien zij grote bedragen gratis omwisselen. Als er geen Nationale Bank in uw regio is en de transportkosten om naar het filiaal van de Nationale Bank te gaan hoog zijn, kunt u het gewoon naar uw bank brengen, omdat deze kosten lager zijn dan de transportkosten om bij de Nationale Bank te komen. ga naar de bank.

Liefdadigheid

Je kunt ook geld in een spaarpotje doen voor een goed doel bij je plaatselijke bakker of kruidenier. Zo kun je mensen in nood helpen met geld waar je weinig mee doet en weinig waarde voor hebt. BNP Paribas start ook een jaarlijkse campagne om de kleinste, rode cent te doneren aan de voedselbank.

Lees verder