Kansspelbelasting betalen over winst

Prijzen gewonnen in loterijen zijn onderworpen aan belasting. Als je een prijzengeld ontvangt, kun je dat geld gebruiken om belasting te betalen. Als u een auto wint, kunt u geen belasting betalen over de prijs die u wint.

De belastingen op het winnen van prijzen zijn hoog. Prijzen tot 454 euro zijn belastingvrij. Op prijzen met een hogere waarde wordt belasting geheven. In dit geval moet de belasting worden betaald over het hele bedrag, dus ook over de eerste € 454. De Staatsloterij betaalt als enige van de grootste trekkingen kansspelbelasting. De kans om de loterij te winnen is erg klein, maar de loten verkopen zo goed omdat er nog steeds een kleine kans is om multimiljonair te worden.

Win een auto

Naast geldprijzen verdeelt de postcodeloterij ook auto’s onder de deelnemers. Dit geldt voor auto’s uit het duurste segment. Winnaars mogen verwachten dat er nog een forse belastingheffing van de Belastingdienst zal zijn. De winnaar van de BMW, die een nieuwwaarde heeft van € 40.000, moet uit eigen middelen de kansspelbelasting kunnen betalen. Het is 40.000 EUR x 29 procent = 11.600 EUR.

De winnende bedragen in loterijen worden steeds groter

De hoofdprijs loopt tegenwoordig in de tientallen miljoenen. Om klanten aan te trekken, verkiezen de grote loterijen één prijs van 25 miljoen euro in plaats van vijf 5 miljoen euro. In de praktijk verkopen ze meer loten als de hoofdprijs groter is. Daarnaast willen loterijen ook grotere prijzen verloten dan hun wedstrijd. Een hoofdprijs van 30 miljoen euro komt tegenwoordig steeds vaker voor bij loterijen als Staatslotterij en Lotto.

Deposito’s blijven stijgen om prijzen te financieren

Loterijen kunnen een jaarlijkse verhoging hebben omdat leden het toch betalen. Een goede methode is om het prijzengeld meer te laten verschijnen zodat de prijsverhoging gerechtvaardigd is. Postcode Lottery gebruikt een zeer agressieve methode omdat ze blijven schrijven naar bestaande klanten en altijd proberen meer loten per klant om te zetten. Voordat klanten het weten, spelen ze meerdere loten.

Hoge kansspelbelasting bij het winnen van de hoofdprijs

Het bedrag aan kansspelbelasting wordt levendiger als het wordt uitgedrukt in een bedrag. Stel dat u een hoofdprijs van € 25 miljoen wint in de loterij. Over dit bedrag moet u belasting betalen: 25 miljoen euro x 29 procent = 7.250.000 euro. Na verrekening met de Belastingdienst houdt u over:
17.750.000 euro
.

Vermogensbelasting

Na het betalen van de kansspelbelasting moet u de jaarlijkse belasting betalen over de eigendommen die u bezit. Vermogen wordt belast in de derde kolom van ons belastingstelsel. De vergoeding is 30 procent van het veronderstelde rendement van 4 procent. Op basis van bovenstaand voorbeeld moet u elk jaar betalen (exclusief uw overige vermogen).

€ 17.750.000 — (afgeronde vrijstelling in kolom 3) € 20.000 =
17.730.000 euro
.

Jaarlijkse belastingen: 30 procent x 4 procent x 17.730.000 euro =
212.760 euro
.€