Kan het land failliet gaan?
Wanneer een bedrijf zo in de problemen zit dat een faillissement onvermijdelijk is, betekent dit dat het bedrijf zijn schulden niet meer kan betalen. Hoe zit het met landen die niet meer aan hun schuldverplichtingen kunnen voldoen? Kunnen ze failliet gaan? Zo ja, wat zijn de gevolgen van dit faillissement?
Failliet
In Nederland wordt iemand failliet verklaard wanneer de schuldenaar niet meer in staat of bereid is om schulden aan ten minste twee schuldeisers te betalen. Bij faillissement wordt beslag gelegd op alle activa ten behoeve van schuldeisers. Het is de bedoeling om met de opbrengst activa te verkopen om crediteuren te betalen.
Faillissement aanvragen
In Nederland zijn er vier partijen die faillissement kunnen aanvragen:
- De schuldenaar zelf
- Crediteuren
- Openbaar Ministerie
- WAAR
Het faillissement wordt uitgesproken door de rechtbank, die een curator en een rechter-commissaris benoemt. Een curator is een advocaat die het faillissement overneemt en verantwoordelijk is voor het liquideren van de boedel en het vervolgens verdelen van de opbrengst aan schuldeisers.
staatsfaillissement
In theorie is het eigenlijk onmogelijk dat een land failliet gaat. Faillissement is een juridische constructie gecreëerd door de staatswetgever. Aangezien elk land “soeverein” is, zijn de wetten van andere landen niet van toepassing op andere landen. In de meeste gevallen zijn veel schuldeisers buitenlandse geldschieters, dus in het geval van een faillissement van een land kunnen ze niet naar de rechter stappen om terugbetaling te eisen.
In de praktijk kan een land besluiten zijn schulden niet meer te betalen. In de meeste gevallen vergroot dit de economische problemen, omdat buitenlandse investeerders het vertrouwen in het land in kwestie verliezen en geen geld meer willen lenen. Investeringen zullen uitblijven, waardoor het land enigszins geïsoleerd blijft. De rente zal omhoogschieten, net als de inflatie. Zoals gezegd is de invoer van goederen praktisch onmogelijk, waardoor de bevolking afhankelijk is van de binnenlandse productie. De munt daalt en hyperinflatie zou de kop kunnen opsteken. Producten worden schaars en onbeschikbaar, en de werkloosheid stijgt, wat leidt tot onvrede en armoede onder de bevolking. Concluderend: het land is verlaten in zijn ontwikkeling.
Landen die ooit failliet gingen
Er zijn veel voorbeelden van landen die stopten met het betalen van hun schulden, waardoor ze failliet gingen.
Spanje 1557-1696:
Het eerste voorbeeld was toen het land besloot dat het niet meer aan zijn betalingsverplichtingen aan crediteuren kon voldoen. In de 16e eeuw verklaart koning Filips II van het Spaanse rijk herhaaldelijk dat het land zijn schulden niet kan betalen, onder meer vanwege uitgaven aan oorlogen met Frankrijk, Engeland en de Zeven Nederlandse Republiek.
Frankrijk 1789:
Aan het einde van de 18e eeuw had Frankrijk onder leiding van koning Lodewijk XVI te kampen met enorme staatsschulden, hongersnood en onvrede onder het volk over het absolutisme waarmee Lodewijk het land regeerde. De Franse Revolutie begon, waarna Frankrijk een republiek werd.
Duitsland 1923, 1945:
Duitsland ging failliet na zowel de eerste als de tweede wereldoorlog, wat niet verwonderlijk is. In 1923 werd het bankroet van het land vooral veroorzaakt door herstelbetalingen aan andere landen voor de Eerste Wereldoorlog en de economische crisis die in Europa heerste. Zes jaar later zorgde een beurscrash ervoor dat Duitsland opnieuw niet kon betalen. En ook aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ging het land failliet.
Argentinië 2003:
In 2003 kondigde de Argentijnse president Kirchner aan dat Argentinië zijn schuld van $ 115 miljard niet kon terugbetalen. Het was een gevolg van de Argentijnse crisis. Dankzij de hulp van andere landen heeft Argentinië zich goed hersteld, vooral dankzij de vraag naar landbouwproducten.€