Kamer verhuren: tips en afspraken voor de dagelijkse praktijk

Je kunt geld verdienen door een kamer in je huis te verhuren. En het maken van goede deals zorgt voor een plezierige verhuur. Goed voor zowel uw huurder als u als verhuurder! Door gebruik te maken van de hier besproken tips over het huurcontract, over schoonmaakafspraken, sleutels en afspreken na een bepaalde tijd stil te zijn, heeft u zo min mogelijk overlast van uw huurder.

Dit artikel geeft informatie over:

Een geldige en duidelijke huurovereenkomst

Allereerst is een duidelijk leasecontact van groot belang. Op internet kunt u een standaard huurcontact downloaden, bijvoorbeeld standaard huurovereenkomsten voor hospitakamers van Kamernet. Vul het dan in en
pas het naar wens aan
. Dit contract wordt ondertekend door zowel de huurder als de verhuurder. Zorg er als host voor dat jullie allebei een door jullie beiden ondertekend exemplaar hebben. Als u niet zeker weet of u bepaalde voorwaarden in het contract kunt opnemen, controleer dan eerst hun geldigheid, want als uw voorwaarden in strijd zijn
onwettig
, trekt u aan het kortste eind: uw voorwaarden zijn niet van toepassing. Ook niet als jullie allebei getekend hebben!

Wie maakt wat schoon?

Als jullie allebei bepaalde kamers in je huis gebruiken, heet dat
gedeeld gebruik
. Spreek dan vooraf duidelijk af wie voor de schoonmaak zorgt om overlast te voorkomen.

Controleer uw betalingen elke maand

Wees voorzichtig met je berichten. Zorg ervoor dat uw huurder betaalt op de laatst afgesproken betalingsdatum en doe dit elke maand. Waarschuw ze direct als betalingen te laat op je rekening staan ​​en leg uit dat je ook nog betalingen moet doen zoals je hypotheek, vaste lasten etc. Dit komt uiteindelijk de huurder ten goede. Als de elektriciteit uitvalt, is er ook een keerzijde! Bij voorkeur worden de betalingen aan u overgemaakt
Bankrekening
, dan is het altijd duidelijk of de betaling heeft plaatsgevonden of niet. Geef bij contante betaling altijd een kwitantie aan de huurder en bewaar een kopie voor uzelf. Beschrijf dan in het contract dat alleen de kassabon het betalingsbewijs is.

Draadloos internet / WiFi-toegang

Een huurder wil tegenwoordig internettoegang, en dat is logisch. U kunt uw internetverbinding delen met een huurder. Bijvoorbeeld het invoeren van uw modem/router-wachtwoord. Raadpleeg de handleiding of vraag uw leverancier/ISP naar de veiligste manier om toegang te krijgen. Een moderne modem/router kan
Gast account
maken. Zo isoleer je dit inlogaccount volledig van je netwerk(verkeer). Direct
WPA2-wachtwoord
het is niet makkelijk te raden, je doet het zo veilig mogelijk. Zelfs voor nieuwsgierige informaticastudenten of “grappige” bezoekers van uw slimme huurder. U wijzigt dit wachtwoord elke keer dat u van huurder wisselt.

huissleutel

Uiteraard ontvangt de huurder de sleutel van uw woning. Ga ermee akkoord dat u niet toestaat dat ze de sleutel dupliceren, bijvoorbeeld naar een vriend. Je kunt het zelfs in je contract opnemen. U kunt overwegen om de sloten per huurder te vervangen.
cilinder sloten
is goed omdat alleen de cilinder zelf (interieur) vervangen moet worden. U kunt 2 sets cilinders gebruiken en deze afwisselend gebruiken bij elke nieuwe huurder. Zo verklein je onvoorziene risico’s, bijvoorbeeld als de huurder de huur op een minder prettige manier beëindigt.

schuur sleutel

Als u een schuur heeft, is het prettig als uw huurder daar zijn fiets kan stallen. Een deurslot wordt aanbevolen en u kunt overwegen om een ​​combinatieslot voor de deur te hebben. Als de huurder vertrekt, kunt u de code eenvoudig wijzigen en kan de voormalige huurder de schuur niet meer in.

grendel

Veel mensen hebben een grendel op hun voordeur, zoals een grendel of ketting. Onderhandelen met uw huurder
in welke tijd
je duwde op de deurklink. Als de huurder later naar huis wil, moet hij dit door te bellen/sms’en laten weten. Als de huurder later thuis is dan jij, kunnen ze de bout aandraaien als je later thuiskomt. Zo kun je toch je nachtschoot gebruiken, wat voor velen een leuk idee is.

rustperiodes

Spreek ook af na hoe laat u verwacht dat uw huurder stil is in de woning. Geen luide muziek of hard geluid meer van de tv en niet meer gebruiken
douche of bad
. Deze afspraak is een wederzijdse afspraak: houd je er als gastheer aan! Vraag ook wat de huurder leuk vindt, hoe laat hij naar bed gaat, dan kun je daar ook op rekenen.

Geven en nemen

Ten slotte is huren zoals alles in het leven: geven en nemen. Je kunt niet verwachten dat je huurder stilletjes je huis binnensluipt. U zult zeker merken dat het (een deel van) uw huis gebruikt. Als je het niet aankunt, huur het dan niet. Maar met duidelijke afspraken en een huurcontract, goede communicatie en wat geven en nemen kan het verhuren van kamers in je woning prima te doen zijn!

Lees verder