Kakebo: De Japanse manier om geld te besparen

Kakebo, of Kakeibo, is een Japanse methode die u helpt uw ​​inkomsten en uitgaven bij te houden en te werken aan uw spaardoelen. Dat doe je op een zeer gestructureerde manier. Je kunt echt niet fout gaan: je Kakebo begeleidt je stap voor stap door het proces. Je zult merken dat je er elke maand beter in wordt en dat het invullen van de schema’s in het boekje je veel gemoedsrust geeft. Kakebo kopen – ze zijn al verkrijgbaar voor een paar euro – kan de beste investering zijn die je ooit zult doen.

Kakebo helpt je besparen

Veel mensen vinden het moeilijk om te sparen

Wie weet dit niet: je zou graag geld willen besparen, en zelfs als je de financiële middelen had om dat te doen, werkt het gewoon niet! Je kijkt naar je maandinkomen en trekt daar je vaste lasten van af. Als u niet te veel in het boek leest, kunt u gemakkelijk een goed bedrag per maand opzij zetten. Maar hoe voorkom je dat je dat geld uitgeeft aan een heleboel kleine dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Te vaak, een dure koffie op het station, een boek dat ongelezen in de kast belandt, een tas die je eigenlijk niet gebruikt, of een broodje dat veel goedkoper was geweest als je het zelf had gemaakt. Dit zijn de soorten uitgaven die velen ervan weerhouden om elke maand geld te besparen.

Kakebo: de Japanse kunst van het budgetteren

kakebo
– ook geschreven
kakeibo
– is een Japanse methode die je kan helpen geld te besparen en tegelijkertijd ruimte te maken voor positieve gevoelens in je hoofd. Kakebo is uitgevonden door de Japanse journalist Hani Motoko in het begin van de 20e eeuw. Vrij vertaald betekent Kakebo zoiets als ‘huishoudboekje’, maar het is veel breder dan de term suggereert. Je moet het niet zien als een rapport waarin je enerzijds je inkomsten en anderzijds je uitgaven opschrijft. Je zou het meer als een soort filosofie moeten zien. Volgens Motoko leidt meer nadenken over hoe je je geld verzamelt, uitgeeft en bewaakt, tot balans en vrede op andere gebieden van je leven.

De naam van het fenomeen is Kakebo, maar eigenlijk zou je het over “Kakebo” moeten hebben. Het is immers een boek waarin je gestructureerd en doordacht omgaat met je financiën. Er zijn verschillende stappen die u moet nemen om aan de slag te gaan. Het kan op elk moment worden gestart, maar het begin van het nieuwe jaar is voor veel mensen de beste tijd om te beginnen. Als je van plan bent om met Kokeibo aan de slag te gaan, is het het handigst om een ​​voorgedrukt boekje te gebruiken dat je door alle stappen leidt.

Kakebo: stap voor stap

De eerste stap bij het sparen van Kakeibo is het opschrijven van het inkomen dat u voor de volgende maand verwacht, evenals eventuele vaste uitgaven. Als u de exacte bedragen niet weet, is het een goed idee om uw inkomsten te onderschatten en uw uitgaven te overschatten. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je het verschil tussen andere uitgaven en spaardoelen spreiden.

Op de volgende pagina kunt u uw uitgaven nauwkeurig bijhouden. In het schema noteer je alle kosten die je maakt. Kakebo helpt u uw uitgaven in vier categorieën in te delen:

Aan het einde van de maand kun je al je uitgaven bij elkaar optellen en kijken of je je gestelde doel(en) hebt bereikt, of je gestelde doelen realistisch waren en je kunt reflecteren op je inspanningen. Om je denken te ondersteunen, bevat Kakebo interessante citaten die je aan het denken zetten. Elke maand herhaal je dit patroon en je zou jezelf er beter in moeten zien worden. Maar dan ben je er nog niet. Aan het einde van het jaar biedt je Kakebo tools om je inkomsten en uitgaven overzichtelijk in een grafiek weer te geven, zodat je een mooi overzicht krijgt. Je zult ook een vragenlijst moeten beantwoorden die je zal helpen je jaar te analyseren, te zien waar het goed gaat, wat je grootste zwakke punten zijn en wat je echt gelukkig maakt. Zo wordt je huishoudboekje een life coach!

Hoe kom je aan Kakebo?

Je zou denken dat je bovenstaande stappen ook kunt doen met een spreadsheet op je laptop of tablet. Voor Kakeibo-aanhangers is dit echter duidelijk: Kakebo is een papieren boekje dat je invult met een pen of potlood. Het geeft je de mogelijkheid om te gaan zitten en te ontspannen zonder de afleiding van andere dingen. Bovendien kunt u het boekje opslaan en er later opnieuw in bladeren.

Er is ook Kakebo in het Engels, Duits en Nederlands. Je koopt ze voor 10 tot 15 euro. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en diverse boekhandels (2020). Het kan de beste investering zijn die u ooit doet!

Lees verder