Juwelier, goudsmid of goudsmid

Een juwelier wordt vaak verward met een goudsmid. Terwijl een goudsmid (of goudsmid) een vakman is die sieraden of kunstvoorwerpen van goud of andere edele metalen maakt of repareert, kunnen sieraden worden gekocht en verkocht bij een juwelier.

Wat doet een juwelier of goudsmid?

Het beroep van juwelier of goudsmid (ook wel goudsmid genoemd) is in ons land niet wettelijk beschermd. Als gevolg hiervan is er vaak geen duidelijke grens tussen een hoog opgeleide juwelier, een goudsmid en een gewone goudhandelaar.

Ja
juwelier
zij hebben een professionele opleiding gevolgd om de waarde van gouden voorwerpen, edele metalen en edelstenen te bepalen. Wanneer een juwelier een eigen studio heeft met
goudsmid
dan hebben ze ook een volledig aanbod van reparatie- en restauratiediensten tot hun beschikking.

Het dienstenaanbod varieert van het solderen van kettingen, het verwisselen van sluitingen, het aanpassen van ringmaten, het schoonmaken van sieraden, het maken van gravures tot het ontwerpen van nieuwe sieraden op bestelling.

Oud goud en gouden sieraden kopen

Daarnaast kopen juweliers oud goud en sieraden in bij verschillende leveranciers. Maar meestal smelten ze het oude goud niet zelf, maar besteden ze het werk uit aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in edelmetaalverwerking of smeltapparatuur.

De activiteiten van een juwelier en een goudsmid worden vaak gecombineerd

Daarom houdt de juwelier zich bezig met de handel in horloges en juwelen van edelmetaal. Vaak worden de twee activiteiten echter gecombineerd en juweliers en goudsmeden (
goudsmids
) kan op dezelfde plaats worden gevonden. Deze ontwikkeling kan ertoe hebben geleid dat de twee woorden als synoniemen zijn gebruikt.

Online juwelier

De afgelopen jaren is er ook een sterke stijging in online juwelierszaken, aangezien de huren voor winkelpanden in sommige steden schrikbarend hoog zijn. EEN
online juwelier
aan de andere kant, om uw beroep als juwelier met succes uit te oefenen, volstaat het om een ​​aantrekkelijk ogende online winkel te hebben die goed gevonden wordt op internet.

Meestal kan zo’n online juwelier zijn producten tegen betere prijzen aanbieden door lagere bedrijfskosten. Maar let bij het kopen bij een online juwelier vooral op het keurmerk en kijk ook naar de ervaringen van andere kopers. En wie zich als leek wil oriënteren op mogelijkheden om in goud te beleggen, vindt in de termijnen goud kopen voor beginners en waarom goud kopen zeer bruikbare aanbevelingen.

In welke edelmetalen zijn juweliers gespecialiseerd?

Een juwelier werkt bijna nooit met iedereen
edele metalen
. De een is meestal gespecialiseerd in goud en platina, terwijl de ander zich bijvoorbeeld richt op zilver.

Ook is er een verschil tussen juweliers die uitsluitend met horloges (horloges) werken, juweliers die uitsluitend met juwelen werken en zij die in beide vakgebieden werkzaam zijn.

Een vakman die alle gebieden perfect kent, is zeer zeldzaam. Deze keuze moet gemaakt worden tijdens de opleiding tot juwelier. In de praktijk zijn er echter ervaren en veelzijdige juweliers die op alle werkterreinen voldoende kennis en ervaring hebben.

De hoge goudprijs trekt gewetenloze handelaren aan

Let er altijd op of de juwelier of
goudsmid
of de betreffende dienstverlener gerenommeerd of bekend is en welke tarieven hij voor zijn diensten in rekening brengt. Te dure sieraden en super goedkope deals in vergelijking met andere winkels zijn niet altijd een goede deal, maar kunnen duiden op een lagere kwaliteit.

Een professionele juwelier die absoluut legaal opereert, kan het zich niet veroorloven om de prijzen in zijn bedrijf onder het algemene prijsniveau te houden. Het gezegde “de zon komt tevergeefs op” is nog steeds geldig in een tijd waarin
de prijs van goud
recordhoogtes en veel gewetenloze goudhandelaren proberen snel winst te maken.€