Jongeren en geld investeren

Heb je je geld even niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien iets voor jou. Wat is beleggen precies?

investeren

U kunt alleen beleggen als u uw geld lange tijd niet nodig heeft, want u kunt het niet zomaar weer opnemen. U leent dan uw geld aan het bedrijf. Het bedrijf investeert op deze manier. Dan hoop je dat het bedrijf winst maakt, het bedrijf deelt die winst met jou. Als het even niet goed gaat met het bedrijf. Dan loop je ook het risico dat je geld minder waard wordt. Je kunt dus ook geld verliezen. Als u wilt beleggen, moet u enige kennis van economie hebben.

Acties

Een aandeel is een onderdeel van een bedrijf. Als u een aandeel bezit, heeft u recht op een deel van de winst. Je noemt een aandeel ook een zekerheid. Om te kunnen beleggen, moet u een handelsrekening bij een bank openen, vooral om aandelen te kunnen kopen en winst te ontvangen. Het geld dat wordt uitgekeerd wordt dividend genoemd. De prijs van een aandeel heet een aandeel. Prijzen kunnen in korte tijd op en neer gaan. Als je veel geld wilt verdienen, moet je het verkopen wanneer het waardevoller is geworden. Je moet heel actief zijn om te beleggen.

risico’s

Beleggen is onzeker. Aandelen kunnen ook waarde verliezen. Daarna ben je de prijs kwijt. U moet ook transactiekosten betalen voor elk aandeel dat u koopt. Als je actief belegt, kun je er veel geld mee verdienen.

Beleggingsfonds

Als u een beginnende belegger bent, kunt u het beste beginnen door lid te worden van een beleggingsfonds. U hoeft zelf geen aandelen te kopen en de prijs te volgen, experts doen het voor u. Bij een beleggingsfonds is het risico op verlies ook lager. Het beleggingsfonds koopt ook obligaties. Een obligatie is een lening die een bedrijf of de Nederlandse overheid bij u afsluit via een beleggingsfonds. Bij een obligatie krijg je rente over de lening. De rente ligt rond de 5%. Voor jongeren zijn er speciale beleggingsfondsen, zoals het Robeco Young Dynamic Fund. Ze kopen aandelen van bedrijven als Adidas, Nintendo, Coca-Cola, McDonald’s of Nokia. Postbank heeft ook een speciaal investeringsfonds voor jongeren: Postbank Easy Blue Investors Fund. Je kunt er veel meer doen dan alleen beleggen: je krijgt een gratis magazine, je kunt aandeelhoudersvergaderingen bijwonen, bedrijven bezoeken of naar de beurs gaan.

Hoe begin je met beleggen?

Postbank kan meedoen vanaf €25. U maakt geld over naar Easy Blue Investors Fund met een overschrijvingskaart. Bij Robeco moet je bijdrage minimaal 50 euro zijn. U moet ook een effectenrekening openen bij de bank. Wanneer het beleggingsfonds winst maakt, betalen ze u uit of gebruiken ze de winst om nieuwe aandelen te kopen, en dan is uw investering waardevoller geworden. U kunt ook deelnemen als u niets van beleggen weet. Leuk om te weten hoe de prijzen gaan. Het kan worden gevolgd op de website van de betreffende bank. Elke bank heeft ook een speciale prijslijn. U kunt ook pagina 525 van NOS-teletekst of de krantenvoorraadpagina’s bekijken.€