Je kunt schulden niet oplossen door ze te forceren

Schulden kunnen een enorme, negatieve impact hebben op het dagelijks leven. Wie vindt dat zijn inkomen niet meer toereikend is om naast de kosten van levensonderhoud ook de rekeningen te betalen, komt vaak in een neerwaartse spiraal terecht waaruit moeilijk te ontsnappen is. Als laatste wanhoopsdaad worden de binnenvallende rekeningen uit het zicht in een la opgeborgen. Soms worden ze zelfs verscheurd en weggegooid, wat veel erger is. Op deze manier verliezen mensen het gebrek aan geld volledig uit het oog en worden ze pas wakker als uitzetting dreigt of belastingen hen in de gevangenis dreigen te belanden.

Schuldenschaamte lost het probleem niet op

De meeste mensen schamen zich voor hun schuld en proberen deze geheim te houden voor familie, vrienden en kennissen. Het is heel moeilijk, want vaak wil je toch een fatsoenlijk cadeau meebrengen voor je verjaardag, je goed kleden, deelnemen aan je sociale omgeving.

Wacht niet te lang met zoeken naar oplossingen

Als je dit te lang blijft doen, als er te weinig geld is om de maand door te komen, raak je steeds verder achter. Het is beter om rustig te accepteren dat individuele uitgaven niet meer kunnen worden gedaan en op tijd hulp te zoeken. Er zijn immers veel meer gezinnen met dezelfde problemen.

Verraderlijke daling

Schulden ontstaan ​​niet onmiddellijk, maar het proces verloopt meestal geleidelijk. De oorzaak kan heel verschillend zijn, maar er is meestal een oorzaak en een begin. Hier is het een scheiding, daar een ziekte, verlies van een baan, komst van een drieling, waar maar één kind werd verwacht, enzovoort.

Geleidelijk aan wordt het strakker

Wekelijkse uitgaven lopen op en aan het einde van de maand heb je ineens niet genoeg geld om de hypotheek, huur of energie te betalen. Het blijkt dat de bank het bedrag niet heeft overgemaakt omdat er niet genoeg op de rekening stond. Het is eng, maar de meeste mensen denken dat het kan worden verplaatst naar volgende maand. Vaak is dit echter niet mogelijk en moet over het achterstallige bedrag rente worden betaald, bijvoorbeeld bij belastingschulden.

Het begin van de schuldenval

Het lijkt in eerste instantie niet zo erg, want dan moet het begin van de volgende maand betaald worden. Of je betaalt de volgende maand twee termijnen tegelijk. Eind volgende maand lijkt het er echter op dat ook deze dubbele deadline niet is gehaald. Bovendien moet u een onverwachte tandarts- of medicatierekening betalen, en voordat u het weet, moeten er meerdere rekeningen worden betaald.

Overleef door het ene gat met het andere te vullen

Dan komt de gap-filling periode. Je betaalt de rekening voor degene die het meest ongelegen komt en laat de rest een tijdje liggen, in de hoop dat je een nieuwe baan vindt, de problemen vanzelf oplossen, of je wint in de tussentijd de loterij, al is het maar een kleine hoeveelheid. Maar er gebeurt niets en het tekort wordt elke maand groter. Er moeten steeds meer rekeningen worden betaald. Je verliest de recensie en je kunt het letterlijke gat niet meer zien.

Het verbergen en onderdrukken van inkomende rekeningen is niet het antwoord

Veel mensen die deze fase hebben bereikt en er niet wakker van willen liggen, proberen de rekeningen die ze toch niet kunnen betalen te verbergen. Het ergste wat je kunt doen is de rekeningen weggooien. De schuld is immers niet weggewerkt. Precies tegenovergesteld. De schuld groeit en wordt meestal verergerd door rente op het achterstallige bedrag. Als je dit allemaal niet volgt, weet je na een tijdje niet eens hoeveel schulden hij heeft.

Een deurwaarder kan aan de deur komen

Wie zijn schulden niet nakomt, krijgt vroeg of laat bezoek van een deurwaarder, die dan geld wil innen bij een of ander bedrijf, of in ieder geval een betalingsregeling wil treffen. Lukt dat niet, dan kunnen ook waardevolle spullen in huis in beslag worden genomen.

Schuldenregeling kost energie en begint met het betalen van de rekeningen

Wil je in deze fase je leven op orde krijgen, dan moet eerst het licht in de duisternis komen. Open alle rekeningen en sorteer ze op type en datum. Zorg ervoor dat er geen openstaande facturen, aanmaningen en aanmaningen meer zijn. Plaats de laatst ontvangen factuur van elk type bovenaan. Het zijn meestal ook de grootste rekeningen omdat ze vaak rente bevatten voor de tijd dat het bedrag verschuldigd was. Tel alle open (recente) rekeningen.

Registratie voor schuldhulpverlening kan nodig zijn

Komt er geen einde aan, neem dan contact op met een schuldhulpverlening. Alles is tenslotte beter dan het huis uit te moeten en op een gegeven moment op straat te moeten staan. Wie op tijd belt, kan ook helpen. Een schuld van vijfduizend euro is makkelijker de wereld uit dan een schuld van tienduizend euro. Een schuld van twintigduizend euro is makkelijker te beheersen dan een schuld van vijftigduizend euro.

Reageer snel

Als de schuld pas twee maanden achterstallig is, kan deze nog steeds worden opgelost door uzelf en uw gezin ongeveer vier maanden in de bezuinigingsmodus te zetten. Dat betekent twee maanden zonder extra kosten voor kleding, schoenen of andere zaken, die ook even uitgesteld kunnen worden. Als de schuld echter vijfduizend euro bereikt, is onmiddellijke hulp nodig. Zeker als het maandinkomen laag is. Hoe eerder u contact opneemt met instanties die u kunnen helpen bij het budgetteren, beheren en afbetalen van uw schulden, hoe eerder u eruit kunt komen en een normaal leven kunt gaan leiden.

Verschillende prioriteiten stellen bij het werken met beschikbaar geld

Het vereist vaak dingen anders doen en goed kijken waar de prioriteiten liggen bij het kopen van voedsel en het betalen van rekeningen. iPad en iPhone zijn geen noodzaak. Voor gas, water en elektra moet je betalen. Ook huur en/of hypotheek zijn van belang. Je hebt tenslotte een dak boven je hoofd nodig.

Sluit geen lening af om schulden af ​​te betalen

Sluit nooit een lening af omdat u er meestal veel voor betaalt. Immers, als u net rondkomt van uw inkomen, kunt u geen rente en aflossingen meer hebben. U kunt immers niet zonder deze lening. Leningen zijn vaak de oorzaak van diepere schulden.

Ga nooit schulden aan omdat je luxere producten wilt

Het is niet gemakkelijk om over luxe heen te komen, maar als er geen geld is, stopt alles. Iedereen kan er echter van genieten. Zelfs met een krap budget kunt u genieten. Genieten van een wandeling in de natuur, vogels in de tuin, de warmte van de zon, de lach van een kind en liefde voor elkaar. Geluk kost niets. Er is geen geld nodig.

Lees verder