Je kunt beter voorkomen dat je huis wordt gedwongen te verkopen

Huisuitzetting is vrij gebruikelijk. Iedereen die zijn hypotheek een aantal maanden niet kan betalen en het ene verschil met het andere moet goedmaken, krijgt op den duur altijd problemen met de hypotheekverstrekker. Hij wil immers zijn geld terug zien, en liefst rente erover. Het overslaan van hypotheekbetalingen zorgt ervoor dat de bank niet te lang wacht met het afschermen van uw huis. Meestal resulteert dit in een restschuld van enkele duizenden, wat het dan financieel nog moeilijker kan maken. Dan bezit u de woning niet meer, maar heeft u een schuld die in de loop van de tijd moet worden afbetaald. Daarom is het de moeite waard om te zoeken naar manieren om het te vermijden.

Een dak boven je hoofd is belangrijk

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een normaal leven is een goed dak boven het hoofd van u en uw gezin. Daarom is het zo belangrijk om je hypotheek of huur te betalen. Bijna net zo belangrijk als eten en kleding. Natuurlijk, gas, water en licht, maar vooral huisvesting biedt bescherming tegen kwade invloeden van buitenaf. Het is daarom niet verstandig om uw hypotheek te laat of helemaal niet te betalen. Stel betalingen niet uit totdat de bank met een executie op uw huis komt.

Een te hoge hypotheek in verhouding tot het inkomen kun je beter vermijden

Er zijn vaak externe factoren die ervoor zorgen dat een hypotheek het inkomen ineens zwaar onder druk zet. De oorzaken zijn vaak ontslagen, echtscheidingen, kinderstudies, overlijden van een partner, enz. Het is immers niet altijd zo dat de hypotheek te hoog is, al zijn er ook mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen door slecht koopgedrag als het duurder wordt.

Praat met de bank over betalingsregelingen

Vaak loont het om uw betalingsproblemen met uw bank te bespreken. Vraag een gesprek aan. De bank zelf houdt niet van gedwongen verkopen. De bank recupereert vaak niet het volledige bedrag van de hypotheek en u houdt een restschuld over waarvan de bank nog niet weet of deze op termijn wordt afbetaald.

Ook de bank wil een oplossing

De bank is dan ook meestal klaar voor een gesprek en zal proberen om tot overeenstemming te komen met de klant. Dit kan betekenen dat in sommige gevallen een deel van de schuld wordt kwijtgescholden, maar vaak gaat het meer om het splitsen of uitstellen van betalingen.

Uw woonhypotheek omzetten

Een vrij dure beleggingshypotheek kan vaak ook worden omgezet in een spaarhypotheek. Dit kost je wat geld, maar de maandlasten kunnen bij deze spaarhypotheek veel lager uitvallen. Bij een variabele rente kunt u deze ook voor meerdere jaren laten vastzetten als de variabele rente structureel te veel stijgt. Hoe dan ook, je hebt een vaste maandelijkse betaling die je kunt gebruiken om te budgetteren. Vaak kan de bank u hierin goed adviseren. Zij wil immers ook dat u de schuld kunt afbetalen.

Zet de hypotheekrente op de bank

Soms biedt de bank aan om de rente te “parkeren”. In lekentaal betekent dit dat u alleen het aflossingsdeel betaalt zonder rente over het hypotheekbedrag. Deze rente wordt dan “geparkeerd” en kan later worden betaald nadat de schuld is afbetaald, of als u in een betere financiële situatie verkeert door een nieuwe baan te vinden, in te trekken bij een vriend die ook een baan heeft, een erfenis heeft, of iets vergelijkbaars.

Houd interesse in gedachten

Door rente te plaatsen, krijg je tijdelijk “lucht” in je uitgaven. De rente wordt echter niet kwijtgescholden. U betaalt het in de loop van de tijd.

Ik probeer mezelf te verkopen en te verhuizen

Als je hypotheek echt te hoog is en je ziet je financiële situatie op korte termijn niet verbeteren, probeer dan zelf de woning te verkopen en goedkoper te gaan wonen of huren. Het heeft immers geen zin om alle rationele argumenten in een te duur huis vast te houden, want bij een bankverkoop verlies je meer en houd je meer schulden over.

Voorbeeld

Als je bijvoorbeeld je huis voor tweehonderdduizend euro hebt gekocht en voor dat bedrag een hypotheek hebt gekregen, maar bij executie krijg je er maar honderdvijftigduizend euro voor, dan heb je een restschuld van vijftigduizend. Als je het huis echter zelf kunt verkopen, krijg je er waarschijnlijk tienduizend meer voor, dus je resterende schuld is veel minder.

Jezelf verkopen is altijd beter dan gedwongen worden te verkopen

Het is verstandig om niet te wachten op echte problemen. Als je na verloop van tijd een inkomensdaling ziet, doe het dan zelf en ga op zoek naar goedkopere woonruimte. Maak een afspraak met je hypotheekverstrekker en laat het weten anders heb je misschien toch problemen met de verkoop. De hypotheekbank kan dit stoppen omdat de bank eigenaar is van het huis voor de hypotheek.

Je huis gedwongen verkopen is altijd een nadeel

Een gedwongen verkoop nodigt kopers uit om lager te bieden omdat het huis “moet verkopen”. Vooral op een veiling kan een huis veel minder opbrengen dan bij een reguliere verkoop. Als u het huis zelf verkoopt, is het niet algemeen bekend als een “geforceerde verkoop” en kunt u er een meer normale prijs voor krijgen, meer in lijn met de huidige marktprijzen.

Persoonlijke lening afsluiten

Een persoonlijke lening afsluiten om uw hypotheek af te lossen en in uw woning te blijven wonen is meestal geen optie. Dit draagt ​​alleen maar bij aan de rentelast per maand en als er in de nabije toekomst geen financiële verbetering komt, is dit ook onverstandig en maakt het je leven alleen maar moeilijker.

Een persoonlijke lening is duurder

De rente op een persoonlijke lening is doorgaans veel hoger dan de rente die u betaalt over uw hypotheek. Wees altijd voorzichtig met persoonlijke leningen, omdat ze vaker wel dan niet de eerste zijn die in een schuldenval terechtkomen.

Lening van familieleden

Soms bieden familieleden of goede vrienden u een lening aan. Het is een heel mooi aanbod, maar dan moet je wel een goed contract tekenen bij een notaris zodat beide partijen weten waar ze zich aan moeten houden. Maar al te vaak worden familiebanden en vriendschappen verbroken door onderlinge geldproblemen. Een nuchtere kijk op de zaak en een goede overeenkomst kan dit echter voorkomen.€