Je hypotheek aflossen met beleggingen

Een paar jaar geleden was het bijna gebruikelijk om een ​​beleggingshypotheek af te sluiten. Deze hypotheekvorm werd ook vaak gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek. Met de winst uit de investeringen kon het aflossingsvrije deel nog renderen. In de praktijk pakte het iets anders uit.

Historisch gezien zijn aandelen beter dan sparen. In 2008, 2009 en 2011 werd duidelijk wat de gevaren van beleggen kunnen zijn. Iedereen weet dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Dat begrijpen mensen vooral in tijden van lage prijzen. Als de prijzen een paar jaar op rij zijn gestegen, komt de trots terug en willen we allemaal weer in de voorraad. De goedkoopste hypotheken zijn die waarbij u het risico loopt de resterende schuld te hebben op de aflossingsdatum. Het risico ligt volledig bij de klant.

Veilige terugbetaling aan het einde van de looptijd

In het verleden werden vooral lineaire hypotheken afgesloten. Het geleende bedrag moest binnen dertig jaar worden terugbetaald. Elk jaar werd een gelijk deel terugbetaald, waardoor de kosten in de beginjaren erg hoog waren. Voor het grote hypotheekbedrag moest hoge hypotheekrente worden betaald en 1/30e van de lening moest daarnaast worden afbetaald.

Later stapten mensen massaal over op opties die niet rendeerden, maar het kapitaal in de verzekering spaarden. Hierdoor daalden de netto maandlasten doordat de fiscale aftrekbaarheid van hypotheekrente maximaal bleef. Later kozen steeds meer mensen voor een goedkope aflossingsvrije hypotheek. Banken zijn het er niet mee eens dat u helemaal niet terugbetaalt. Sinds 1 augustus 2011 is het niet meer toegestaan ​​om volledige aflossingsvrije hypotheken af ​​te sluiten.

Een combinatie van een beleggingshypotheek en een aflossingsvrije hypotheek

In de beste dagen van de aandelenmarkt werden zeer ambitieuze combinaties van hypotheekvormen gecreëerd op basis van rendementen boven de 10 procent. De adviseur nam voorbeelden van rendementen van voorgaande jaren op de aandelenmarkt. Een advies was bijvoorbeeld dat het type investering was gebaseerd op een gemiddeld rendement van 6 tot 8 procent.

Daarnaast is alleen het rentedeel ingetrokken. Rendementen van meer dan 6 of 8 procent kunnen alleen worden gebruikt om de rente gedeeltelijk of volledig af te lossen. De mogelijkheid dat ook de waarde van de investering zou kunnen dalen, werd gewoon genegeerd.

De hypotheek eindigt en de schuld blijft

Na dertig jaar moet de bank terugbetalen. Op dat moment moet u beginnen met het volledig afbetalen van de schuld. U kunt een nieuwe hypotheek afsluiten als u een restschuld heeft, maar de betaalde hypotheekrente is vanaf dat moment niet meer fiscaal aftrekbaar.

Er zijn te veel onzekerheden verbonden aan een beleggingshypotheek

Een hypotheek als belegging is geen verstandige keuze. De uiteindelijke uitbetaling is te onzeker. Een deel van de hypotheek kan een beleggingshypotheek zijn. U kunt echter ook kiezen voor veiliger beleggen in een beleggingshypotheek. In de meeste varianten heeft de klant de mogelijkheid om de obligaties te sluiten.€