Je hypotheek aflossen is beter dan sparen

De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar, maar door de lage spaarrente is het nog aantrekkelijker om de hypotheek af te lossen.

Eind maart 2013 bedroeg de rente op een onbeperkt spaarboekje maximaal 2,24%. De meeste huiseigenaren hebben een hypotheekrente tussen de 4% en 6%. Inclusief het belastingvoordeel kan het worden gebruikt om de hypotheek af te lossen in plaats van spaargeld op te bouwen. U moet echter voorzichtig zijn wanneer u uw spaargeld in uw huis investeert.

Het geïnvesteerde bedrag in uw woning kan niet worden teruggevorderd

Het geld dat u gebruikt om uw hypotheek af te lossen, kunt u niet zomaar opnemen. Aflossing van een deel van de hypotheekschuld is onomkeerbaar. Het is mogelijk om een ​​tweede hypotheek voor de woning af te sluiten, maar dan moet het hypotheekbedrag in de woning worden geïnvesteerd. De bank zal niet meewerken aan consumptieve hypotheken (eventueel bij een grote overwaarde). Als de bank zo’n hypotheek wil verstrekken, is de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar. Betaal uw hypotheek alleen met geld dat u zich kunt veroorloven te verliezen totdat u het huis verkoopt.

Sparen of afbetalen?

Betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. De hoogte van de belastingvermindering is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Het voordeel is maximaal 52%, maar voor de meeste huiseigenaren is het belastingvoordeel nog steeds 42%. Op basis van het belastingvoordeel berekent u eenvoudig wat de beste keuze is, terugbetalen of sparen? Dit is echter te kortzichtig. Op dit moment zijn de verschillen groot, maar zodra de spaarrente weer begint te stijgen, kunnen de verschillen weer kleiner worden. Je moet hoe dan ook een flinke spaarbuffer hebben. Volgens het Nibuda zou een gezin met kinderen er verstandig aan doen om tussen de 20.000 en 30.000 euro te sparen. Met dit bedrag overwin je een langere periode bij een onverwachte inkomensdaling.

Betaal af om resterende schulden te voorkomen wanneer u uw huis verkoopt

In het verleden kozen huiseigenaren vaak voor hypotheekvormen die achteraf niet de juiste keuze waren. Hierbij kunt u denken aan een aflossingsvrije hypotheek en een beleggingshypotheek. Dit soort hypotheken is gebaseerd op stijgende huizenprijzen en stijgende aandelenkoersen. De huizenprijzen zijn tussen 2008 en 2013 sterk gedaald. 2008 en 2009 waren dramatische jaren voor de aandelenmarkt met alle gevolgen van dien. In 2012 en 2013 zijn huiseigenaren meer tussentijds gaan aflossen. Door extra af te lossen, kan worden voorkomen dat u de woning met de resterende schuld moet verkopen.

Betaal je hypotheek met mate af

Het is niet verstandig om je volledig te richten op het aflossen van je hypotheek. Sparen is slimmer dan minder hypotheekschuld hebben. Mocht u het geld later nodig hebben, dan zult u een lening met hoge rente moeten afsluiten. U kunt er beter voor kiezen om de hypotheek in kleine stappen gedeeltelijk af te lossen. Het aflossen van uw hypotheek is een langdurig proces dat veel tijd kost. Elimineer problemen en focus op kapitaal waar u vrij in bent.€