Je hypotheek 100% aflossen – is het verstandig?

Er is veel verwarring over het aflossen van een hypotheek. Wat is fiscaal verstandig en wat niet. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het volledig aflossen van een hypotheek resulteert in een belastingheffing.

De betaalde hypotheekrente op uw eigen woning is aftrekbaar van uw inkomen. Als u uw hypotheek aflost, daalt uw belastingvoordeel. Op basis van deze fiscale voordelen voor hypotheekschuld is het niet verstandig om extra hypotheek af te lossen. Veel huiseigenaren doen dat echter wel, en met een goede reden.

Betaal in ieder geval de hypotheek af

De rente op schulden is hoger dan de rente op spaargeld. Vanwege het verschil is het voor de meeste huiseigenaren mogelijk om een ​​deel van hun spaargeld te gebruiken om extra hypotheekbetalingen te doen. Hypotheekrente kan aftrekbaar zijn, maar de meeste huiseigenaren betalen het grootste deel van de kosten zelf. Met het oog op belastingteruggave is het vaak mogelijk om een ​​deel van het spaargeld te gebruiken om extra af te lossen. Dit geldt met name voor spaargelden die onderworpen zijn aan vermogenswinstbelasting. Bij sommige hypotheekvormen (bijvoorbeeld een spaarhypotheek) is het verstandiger om een ​​extra investering te doen in de kapitaalpolis.

Is het verstandig om een ​​kleine hypotheek aan te houden?

In het verleden werd vaak aangeraden om minimaal een kleine hypotheek aan te houden. Dit werd gesuggereerd om de stijging van het inkomen ten opzichte van het eigenwoningforfait (voorheen het eigenwoningforfait) te voorkomen. De wet van Hillen is sinds 1 januari 2005 van kracht. Deze wettelijke regeling is bedoeld om volledige aflossing van de hypotheek te stimuleren. Deze regeling zorgt ervoor dat u geen extra eigenwoningforfait krijgt als u een kleine hypotheekschuld heeft of als uw hypotheek volledig is afgelost. De regeling houdt in dat u geen opwaardering krijgt als de opwaardering hoger is dan de aflossing uit de regeling hypotheekrenteaftrek.

Wordt het eigen vermogen belast als vermogen?

Nee, zolang de overwaarde in de woning blijft, hoeft u er geen belasting over te betalen. Alleen het vermogen dat na de verkoop wordt verzameld, wordt als eigen vermogen beschouwd. Als de overwaarde van uw woning hoger is dan € 49.400,- kan dit gevolgen hebben voor uw aanvraag voor een bijstandsuitkering. Een eventueel eigen risico boven dit bedrag moet eerst worden geleend voordat een bijstandsuitkering wordt toegekend. De hoogte van het eigen vermogen in uw woning heeft geen invloed op uw recht op een WW-uitkering.

Hypotheekvoordelen tonen volledige afschrijvingen

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen maandelijkse hypotheeklasten meer hebt. Het biedt de mogelijkheid om minder te werken of geld anders uit te geven. Bovendien is het ook een leuke gedachte om een ​​huis te bezitten zonder hypotheek. Je zou het kunnen zien als onderdeel van je pensioenvoorziening.

Wat gebeurt er als het huis wordt verkocht?

Het eigen vermogen wordt jaarlijks belast als gerealiseerd vermogen. Het geld mag in principe vrij besteed worden, zolang u niet opnieuw een huis koopt waarvoor u een hypotheek gaat afsluiten. In dat geval moet de gerealiseerde overwaarde weer worden gebruikt om een ​​deel van de nieuwe woning te financieren. Is het niet zo? Dan is de hypotheekrente op de nieuwe woning niet volledig fiscaal aftrekbaar.€