Is uw spaargeld gegarandeerd bij een failliete bank?

Als een bank failliet gaat, wat betekent dat dan voor uw spaargeld en vermogen? Uw spaargeld staat niet altijd veilig op de bank, faillissement en faillissement zijn niet zomaar uit te sluiten. Het is daarom verstandig om te controleren of uw spaargeld gedekt en gegarandeerd is. Het is belangrijk dat uw bank een eigen aparte bankvergunning heeft die voldoet aan het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Let op het soort borgstelling, het geldt voor uw eigen bankvergunning en niet voor een vergunning bij andere banken of merknamen van dezelfde bank.

Valt uw bankspaargeld onder het depositogarantiestelsel bij faillissement?

Voor uw gemoedsrust: tot 100.000 euro per persoon op de bank is uw geld veilig. Geen zorgen: die € 100.000 is veel meer dan sparen. Ook geld op een betaalrekening, spaarhypotheek, deposito’s, bankspaarlijfrente, uw aandeel in de VvE. Alles wordt bij elkaar opgeteld als de bank failliet gaat. Komt u dan boven de € 100.000 uit, dan bent u het overschot dat bij faillissement op de bank staat gewoon kwijt.

Spreid uw geld over meerdere banken

Het is daarom een ​​goed idee om uw bank op te splitsen in meerdere banken. Uw bank probeert u natuurlijk zoveel mogelijk van haar bankproducten te verkopen. Het is logisch en het is ook goed voor je. Het wordt minder handig als de bank failliet gaat en u boven de € 100.000 komt.

Met welke bankvergunning wordt rekening gehouden bij bankfaillissement

Belangrijk om te weten is dat sommige banken meerdere merknamen hebben. Zo is Knab bank onderdeel van Aegon en heeft Knab geen eigen bankvergunning, maar een gezamenlijke bankvergunning met Aegon bank. In dat geval wordt het geld dat u bij beide banken heeft bij elkaar opgeteld en wordt de bankgarantie van EUR 100.000 bijgeschreven. Daarom is het belangrijk om te weten of een bank een eigen bankvergunning heeft of dat die bank haar vergunning moet delen met andere banken of bankmerknamen.

Welke banken hebben een gemeenschappelijke bankvergunning?

Het aantal instellingen en banken met een gemeenschappelijke vergunning is behoorlijk groot. Kijk gewoon even:

Hoe weet u of een bank een aparte bankvergunning heeft?

Banken geven vaak op hun website aan of en hoe u onder het depositogarantiestelsel valt. Deze informatie is echter niet altijd voldoende. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met De Nederlandsche Bank, die hun register bijhoudt.

Ik heb meer dan 100.000 euro op dezelfde bank

Als je merkt dat je in totaal nog meer dan €100.000 op dezelfde bank hebt staan, is het de moeite waard om te kijken of je het geld op een andere bank kunt zetten. Tegenwoordig is het gemakkelijk om een ​​bankrekening bij een andere bank te openen, het is gemakkelijk om van bank te veranderen. Daarnaast hoef je niet al je spullen mee te nemen naar een andere bank, maar kun je gratis en eenvoudig een spaarrekening openen bij een concurrent en gedeeltelijk gaan sparen bij een concurrent. Zorg er wel voor dat het echt een andere bank is en niet zomaar een merk van de bank waar je al voor werkt.

Ik heb ook investeringen in de bank

Heeft u ook beleggingen op een bankrekening, dan vallen uw beleggingen niet onder de spaargarantie van het depositogarantiestelsel. Het zijn namelijk beleggingen en geen vorm van sparen.

Krediet bij dezelfde bank waar ik spaar

Heeft u een lening of hypotheek bij de bank waar u spaart, dan worden bij faillissement alle bedragen bijgeschreven. Met andere woorden: als u € 200.000 aan spaargeld op de bank heeft staan ​​en € 150.000 in een hypotheek, dan heeft u € 50.000 aan vermogen op de bank en valt dit bedrag onder de € 100.000 vrijstelling van het depositogarantiestelsel. Zorg er ook voor dat je bank een Nederlands depositogarantiestelsel heeft, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Bent u nu gerustgesteld of gaat u controleren of u meer geld op de bank heeft staan ​​dan uw bank kan garanderen en actie ondernemen?

Lees verder