Is kinderopvang te duur? Zoek een andere oplossing

De kosten van kinderopvang stijgen en overheidssubsidies worden steeds verder verlaagd. Uiteindelijk is er een punt bereikt waarop beter gezocht kan worden naar alternatieven voor te dure kinderopvang.

Kinderen onder de vier jaar gaan nog niet naar school. Beide ouders willen blijven werken, dus de kinderen moeten een oplossing vinden. Voor kinderen vanaf vier jaar is het makkelijk en relatief goedkoop te regelen, maar voor kleinere kinderen moet je een andere oplossing bedenken. Kinderopvang is duur, maar het belang van uw kind staat natuurlijk voorop. Uw kinderen in een professioneel kinderdagverblijf plaatsen is vaak de beste optie, maar als de kosten te hoog zijn, moet u ergens anders kijken.

Kinderen worden verzorgd door grootouders

De goedkoopste oplossing is om de kinderen naar hun grootouders te brengen. Ze zullen geen geld willen om voor kinderen te zorgen, en kinderen voelen zich daar vaak thuis. Nadeel is dat kinderen niet goed kunnen opschieten met leeftijdsgenoten. Grootouderschap is een goede optie voor één of maximaal twee dagen per week. Het is niet redelijk voor grootouders om hun kinderen meerdere dagen per week op te nemen. Als het niet anders kan, willen ze dat graag, maar het is onredelijk.

Andere ouders ontmoeten

Een goede oplossing voor een dag in de week is het afspreken met ouders van leeftijdsgenoten. U past één keer per week (op uw vrije dag) op het kind van een ander, in ruil daarvoor brengt u uw kind op een andere dag van de week. Er moeten goede afspraken worden gemaakt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij ziekte en andere calamiteiten? Het is het beste om een ​​gezin te zoeken met een kind van dezelfde leeftijd. Zo kunnen kinderen toch van elkaar profiteren. Het is een goede manier om de kosten laag te houden, maar je hebt wel een extra kind om voor te zorgen op je vrije dag.

Nanny aan huis of babysitter

Een goedkoper alternatief is om een ​​oppas aan huis in te huren. Er zijn altijd moeders of jongeren die op zoek zijn naar een bijverdienste. Als u uw kind naar een oppas kunt brengen, zijn de kosten lager dan wanneer u een oppas bij u thuis laat oppassen. U moet deze kosten zelf betalen zonder recht op kinderopvangtoeslag.

Het kind naar de oppas brengen

Een alternatief voor een kinderdagverblijf is een oppas. De kosten zijn gemiddeld lager dan dagopvang en kleiner. Het uurtarief bij een oppas is minder dan € 5,- per uur en bijkomend voordeel is dat ze vaak flexibeler zijn in vergelijking met een kinderdagverblijf. Een kinderdagverblijf werkt vaak op vaste dagdelen in plaats van per uur. Met de oppas kun je specifieke afspraken maken. Een groot nadeel van oppas zijn is dat je volledig afhankelijk bent van één persoon. Bij ziekte moet naar een andere oplossing worden gezocht.

Begin minder te werken

Als je echt niet meer naar je werk kunt, kun je besluiten om minder te gaan werken. Totdat de kinderen naar school gaan, kun je eventueel met je werkgever afspreken dat je een tijdje minder gaat werken. Hiervoor kunt u ouderschapsverlof aanvragen.€