Is investeren in olie een goede keuze?
In december 2014 is in het nieuws te merken dat de olieprijs is gedaald. Nu de prijs zo laag is, twijfelen velen aan de wijsheid van het investeren in olie. Er kan een mooi rendement worden behaald als de prijs zich herstelt. Dit artikel biedt informatie die u kan helpen overwegen om in olie te investeren.
Olie
Olie is ’s werelds belangrijkste grondstof en is vanwege zijn diversiteit altijd een interessant product geweest.
Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als brandstof, maar ook als smeermiddel of als elektrische isolatie. Over de hele wereld zijn er veel belangen betrokken bij de prijs van olie, wat dus een forse impact heeft op de economie. Landen waarvan de economie sterk afhankelijk is van de olie-export, zijn bijzonder afhankelijk van de prijs van deze grondstof. Sinds december 2014 is de wereld in rep en roer door de sterk dalende prijs van olievoorraden. Veel bedrijven gaan failliet en hele economieën staan op instorten.
Rusland in de problemen
Het land dat momenteel het meest wordt getroffen door de daling van de olieprijzen is Rusland. Olie is de belangrijkste bron van inkomsten voor dit land. Daarom is het belangrijk dat de opbrengst zo hoog mogelijk is. De nationale munteenheid roebel is gekoppeld aan de olieprijs. Dit betekent dat fluctuaties in de olieprijs een jojo-effect hebben op de waarde van de roebel, die wordt meegesleept in de richting waarin de prijs beweegt. De waarde van de roebel is in het laatste kwartaal van 2014 met ongeveer 40% gedaald ten opzichte van de dollar, en deze daling doet mensen ongelovig in hun ogen wrijven. Deze daling is niet geheel te wijten aan de daling van de olieprijs. Ook de sancties die het Westen aan Rusland oplegt, brengen de roebel in de war. De impact van de dalende olieprijs op Rusland is echter enorm. Als de olieprijs met $ 1 daalt, verliest Rusland twee miljard dollar per jaar. De Russen hebben dus een reden om hard te zoeken naar een oplossing voor dit probleem.
De inflatie steeg in december 2014 tot 9%. Als het doel meestal een percentage is dat dicht bij maar niet hoger is dan 2%. Alles wijst op een crisis in de maak, een crisis die zelfs een licht stijgende roebel niet kan voorkomen.
Prijsbeweging
De prijs van een vat Brent-olie schommelde altijd rond de $ 100. Sinds juli 2014 is dit echter veranderd. Het aandeel is fors gedaald door verschillende externe factoren die verderop in dit artikel zullen worden besproken.
Terwijl op 19 juni 2014 een vat Brent-olie bijna $ 115,06 werd verhandeld, is de waarde nu slechts $ 61,38. Dit komt neer op een reductie van maar liefst 46,65%.
Redenen voor dalende prijzen
Wat zijn precies de oorzaken van de prijsdaling? De belangrijkste oorzaken zijn spanningen in het Midden-Oosten en Oekraïne, evenals tegenvallende economische groei in belangrijke delen van de wereld, zoals Europa, China, India, Rusland en Brazilië. Door de oorlogen in het Midden-Oosten worden grote hoeveelheden olie op de zwarte markt verkocht om de strijd te financieren. Dit heeft een negatief effect op de olieprijs.
Tegenvallende economische groei remt automatisch de productie, waardoor er minder olie nodig is.
Daarnaast hebben de Verenigde Staten enkele jaren geleden fors geïnvesteerd in innovatie bij de winning van grondstoffen op hun grondgebied. Het heeft zo goed gewerkt dat de VS anno 2014 grotendeels zelfvoorzienend is.
Tot voor kort waren de Verenigde Staten een van de grootste olie-importeurs ter wereld. Nu het land grotendeels zelfvoorzienend is, daalt de vraag naar olie en de prijs ook. Het verrassende is dat de prijs van olie vanuit verschillende hoeken kan worden beïnvloed. Het is belangrijk om de ontwikkelingen op de wereldmarkten goed in de gaten te houden om de mogelijke stijging of daling te kunnen voorspellen. Het is duidelijk nooit duidelijk hoe de prijs zich zal ontwikkelen, het is en blijft een gok (speculatie).
In- of uitstappen?
De belangrijkste vraag is of het verstandig is om aandelen te kopen of niet.
Niemand kan in de toekomst kijken, het is raadzaam om de actualiteit in de gaten te houden die de prijsontwikkeling kan beïnvloeden.
Toenemen
De meeste analisten verwachten dat de olieprijs de komende weken zal stabiliseren. De gemiddelde olieprijs zal in 2015 naar verwachting schommelen tussen 70 en 90 USD per vat. Het lijkt erop dat de markt verwacht dat de olieprijs volgend jaar ook zal stijgen. Dat blijkt uit de Brent-prijzen op de futuresmarkt van ICE Futures Europe.
Afwijzen
Er kan echter ook een verdere daling van de olieprijs zijn. De huidige geopolitieke factoren maken het erg moeilijk om de prijsontwikkeling te voorspellen. De opkomst van ISIS in Irak, onrust in Libië, begrotingstekorten in Iran en Venezuela en conflict tussen het Westen en Rusland. Dit zijn allemaal risicofactoren die de olieprijs negatief beïnvloeden. Het is onmogelijk te zeggen hoe lang deze negatieve trend zal aanhouden. Aanhoudend lage of zelfs lagere prijzen hebben ernstige gevolgen voor de olie-industrie. Veel kleine operators zullen verdwijnen en leveranciers zullen het risico lopen dat de grote oliemaatschappijen op zoek gaan naar de laagst mogelijke kosten. Dit betekent dat alleen grote bedrijven kunnen overleven en hun dominante positie wordt versterkt. Dit heeft een negatief effect op de prijzen omdat er minder concurrentie is.
Het mag duidelijk zijn dat het op dit moment volkomen duidelijk is uit welke richting de wind waait. Het is niet mogelijk om specifiek advies te geven over olie-investeringen. Een risicomijdende belegger zal eerder eieren voor zijn geld kiezen. Een belegger met een hoge risicobereidheid zal echter eerder geneigd zijn om mee te doen gezien het potentiële rendement. Het enige advies dat gegeven kan worden is om het nieuws goed te volgen om tijdig en adequaat te reageren.€