Is het verstandig om in klimaatfondsen te beleggen?

De investeringen in klimaatfondsen nemen duidelijk toe. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk, de poolkappen smelten en de aarde warmt op. Al Gore heeft succes met zijn Inconvenient Truth en schoon water wordt schaarser. Maar is groen klimaatbeleggen meer dan een hype, of is het te laat om nu te beginnen met groen beleggen? Groen beleggen dus, misschien iets voor jou.

Is het verstandig om in klimaatfondsen te beleggen?

Beleggen in klimaatfondsen is een nieuwe investeringshype. Eerst waren het vooral duurzame investeringen, nu speelt de markt ook duidelijk in op de zwakke plek van klimaatverandering. In mei 2007 heeft DWS Investments het eerste klimaatfonds opgericht. Voor klimaatfondsen kunt u inmiddels bij veel banken terecht. Klimaathypotheken kunnen nu ook worden afgesloten bij bijvoorbeeld ASN banka of Triodos banka. Beleggen in het klimaatfonds, ook wel duurzaam beleggen genoemd, is echter niet altijd eenvoudig. Simpelweg omdat er te weinig projecten zijn.

Daarnaast brengt beleggen altijd risico’s met zich mee

Het spreekt bijna vanzelf dat beleggen riskant kan zijn en het zou goed zijn om goed geïnformeerd te zijn. Denk aan financieel informatieboekje, toezichthouder enzovoort. Maar er gebeurt iets extra’s als je belegt in klimaatfondsen. Ze zijn relatief nieuw, maar onze kennis van het klimaat laat nog veel te wensen over. Veel mensen praten bijvoorbeeld over klimaatneutraal vliegen, maar het is niet duidelijk hoe we dat doen.

Innovatief werk en investeringen gaan niet samen

Investeringen in klimaattechnologie zijn dus nog grotendeels innovatief. Net zoals internet werd gepionierd tijdens de internethype en internetbubbel. Dit betekent dat er ook geld wordt gestoken in dingen die het niet zullen overleven of waardeloos worden. Als een bevriend bedrijf per ongeluk investeert in een kansrijke omgeving en het failliet gaat, is de investering weg.

Lemmingen op de kermis

Sterker nog, hoe meer we achter elkaar staan ​​en allemaal betrokken raken bij klimaatfondsen, hoe duurder sommige fondsen worden, en dus hoe groter het risico. En dan kan er een moment komen dat iedereen tegelijk door dezelfde uitgang wil. Aan de andere kant zullen er altijd parels in de dop zitten die uitgroeien tot prachtige parels.

Trackrecord:

Waar het om gaat is dat u belegt in fondsen met een goed trackrecord en goede vooruitzichten. Deze bedrijven bestaan ​​echt omdat, hoewel An Inconvenient Truth van Al Gore voor opschudding heeft gezorgd, sommige bedrijven al heel lang goed van het milieu leven. En het is de kunst om deze bedrijven te vinden. Vraag ernaar bij de fondsmanager en ga er niet te gemakkelijk vanuit dat het wel goed komt.

Slot

Soms lijken woorden als klimaatverandering en klimaatneutraal helaas meer marketingwoorden dan bakens waar je veilig naar toe kunt zwemmen met een mooi rendement. Anderen zien nu hun kans, aangezien de ontluikende zeepbel nog een tijdje kan blijven groeien.€