Is het verstandig om fysiek goud te kopen of in goud te beleggen?
In tijden van lage rente lijkt goud een goede investering. Het is bestand tegen crises en heeft vele oorlogen, depressies en valutahervormingen overleefd. In tegenstelling tot papiergeld kan het niet naar believen worden afgedrukt. Hierdoor behoudt goud altijd zijn waarde. Maar dat maakt het nog geen investering waarin u veel van uw vermogen moet investeren. Want het heeft ook zijn nadelen. Goud is relatief duur. De vraag is enorm, niet alleen van particulieren, maar ook van landen als China. De kosten van het kopen en verkopen van goud maken het ook tot een dure investering. En het bewaren van edelmetaal in een waskast thuis is een te groot risico, terwijl het in een kluis bewaren ook niet gratis is. Houd er ook rekening mee dat goud wordt verhandeld in Amerikaanse dollars en daarom valutarisico’s met zich meebrengt. Goud zelf is niet productief: het geeft geen rente of dividend. U profiteert pas als de goudprijs stijgt. Maar het toeval wilde dat beleggers 25 jaar moesten wachten op het instapniveau.
Inhoud
- De belangrijkste argumenten voor het kopen van goud
- Goud heeft ook veel nadelen: investeer er niet te veel van je kapitaal in
- Goud is relatief duur
- Goud is ook duur om op te slaan
- Veilige inboedelverzekering
- Het in een kluis bewaren is niet altijd een goed idee
- Bij goud is er valutarisico
- Goud keert geen rente of dividend uit
- De prijs van goud kan sterk fluctueren
- Wat bepaalt echt de prijs van goud?
- Fysiek goud kopen
- Goudstaven of gouden munten
- Waar kan ik fysiek goud kopen?
De belangrijkste argumenten voor het kopen van goud
In tijden van lage rente lijkt goud voor veel beleggers een aantrekkelijke belegging. Voorstanders van het edelmetaal menen dat goud absoluut crisisbestendig is. De mensheid waardeert het al duizenden jaren. Goud heeft talloze oorlogen, depressies en valutahervormingen doorstaan. In tegenstelling tot ons papiergeld, of ‘geld in de boeken’, is het een tastbare en reële waarde. Ook kan goud, in tegenstelling tot papiergeld, niet naar believen worden gedrukt. Door deze beperking en enorme vraag behoudt goud altijd zijn waarde en beschermt het tegen inflatie.
Goud heeft ook veel nadelen: investeer er niet te veel van je kapitaal in
Dat kan allemaal waar zijn, maar dat maakt goud nog niet tot een belegging waarin particuliere beleggers een groot deel van hun vermogen zouden moeten steken. Want goud heeft ook veel nadelen.
Goud is relatief duur
De vraag naar goud is enorm, niet alleen van particuliere investeerders, maar ook van landen als China. En de kosten en vergoedingen die gepaard gaan met het kopen (en later verkopen) van goud kunnen beleggen in goud een dure aangelegenheid maken. Als belegger moet u er bijvoorbeeld rekening mee houden dat handelaren doorgaans lagere koop- dan verkoopprijzen rekenen. Met andere woorden, als u een goudbaar zou kopen en deze onmiddellijk zou verkopen, maakt u al verlies. Hiervoor krijg je alleen een lagere aanschafprijs. En vooral de premies voor kleine hoeveelheden (1 tot 5 gram) zijn hoog. Vijf goudstaven van 20 gram kosten samen meer dan één baar van 100 gram.
Goud is ook duur om op te slaan
Het is geen goed idee om het edelmetaal thuis in de waskast te bewaren. Het risico op diefstal is te groot en moet worden voorkomen. In plaats daarvan kunt u uw goud elders in de kluis deponeren. Maar het is ook niet gratis. Sommige goudhandelaren bieden ook een opslagmogelijkheid bij uw aankoop, uiteraard tegen een vergoeding afhankelijk van de waarde van uw eigendom.
Veilige inboedelverzekering
Vraag ook of en voor welk bedrag de inhoud van de kluis verzekerd is. In geval van nood is deze dekking mogelijk niet voldoende. Dan heeft u een aanvullende verzekering nodig. Het omvat ook terugkerende kosten die u moet dekken.
Het in een kluis bewaren is niet altijd een goed idee
De opslag- en verzekeringskosten van goud moeten altijd in verhouding tot de waarde ervan worden beschouwd. Stel dat u voor 2.000 euro aan goud bezit en 50 euro betaalt voor een kluis. Dan moet de goudprijs elk jaar met 2,5 procent stijgen als je geen effectief verlies wilt lijden. Bovendien wordt kleine opslag van goud en gouden sieraden meestal gedekt door uw inboedelverzekering, zelfs als deze niet in een kluis wordt bewaard.
Aan de andere kant, als u van plan bent regelmatig goud te kopen, is het aan te raden om het in een (verzekerde) kluis te bewaren. Hoe meer goud u bezit, hoe lager de proportionele opslag- en verzekeringskosten.
Bij goud is er valutarisico
Goud wordt verhandeld in Amerikaanse dollars. Met andere woorden, wanneer u uw goud verkoopt, ontvangt u eerst dollars en moet u deze vervolgens inwisselen voor euro’s. Valutaschommelingen hebben daarom invloed op de tegenwaarde in euro’s. Dit betekent dat beleggers in het nadeel zijn bij het doorverkopen van goud als de dollar daalt. Zij krijgen dan immers minder euro’s per dollar. In dat geval kunt u verliezen lijden, zelfs als de dollarprijs van goud is gestegen. De keerzijde van de medaille: als de dollar apprecieert, profiteert u ervan.
Goud keert geen rente of dividend uit
Goud zelf is niet productief: het genereert geen winst zoals de bedrijven waarin aandeelhouders investeren. En je krijgt er geen rente voor, zoals spaargeld of obligaties. Je maakt alleen winst als de goudprijs stijgt, en dan verkoop je natuurlijk. Maar let op: bij deze prijsstijging moet je eerst verschillende kosten afrekenen voordat je van echte winst kunt spreken. Denk bijvoorbeeld aan:
- de kosten van het huren van een kluis;
- aan- en verkoopkosten;
- eventuele gemaakte bezorgkosten;
- het verschil tussen de aan- en verkoopprijs.
De prijs van goud kan sterk fluctueren
Daarom hoop je als belegger dat de vraag naar goud in de toekomst zal toenemen. Als de vraag daalt, daalt ook de prijs. In het verleden waren scherpe prijsschommelingen geen uitzondering, maar regel:
- tussen 1987 en 1999 is de goudprijs gehalveerd;
- ook in 2008 daalde de prijs met ongeveer 30 procent van $ 1.000 tot $ 705 per troy ounce (31,1 gram);
- aan de andere kant is de prijs van goud sterk gestegen sinds de financiële crisis van 2009. In 2011 bereikte de goudprijs meer dan $ 1.900;
- In 2015 daalde de prijs onder $ 1.100;
- op het moment van schrijven (10 juni 2020) lag de prijs rond de $ 1.515 per troy ounce.
Ook is het voorgekomen dat beleggers 25 jaar moesten wachten om terug te keren naar het startniveau. Dus wie kan praten over een redelijke investering?
Wat bepaalt echt de prijs van goud?
De prijs van goud wordt meestal aangegeven in euro’s of dollars en is meestal per ounce. Een ounce goud is precies 31,1034768 gram. De
de prijs van goud
is zeer vluchtig en kan binnen enkele minuten veranderen! Op verschillende websites kunt u informatie vinden over de huidige goudprijs.
Het is algemeen aanvaard dat de prijs van goud verandert in perioden
deflatie
naar beneden en in tijden
inflatie
evolueert naar boven (of schiet naar boven in het geval van hyperinflatie). Maar het is het beste om te vertrouwen op je onderbuikgevoelens en intellect……. Het blijft een investering met risico’s. Als je een idee wilt krijgen hoe de prijzen zijn veranderd, kun je op internet zoeken naar een overzicht van de ontwikkelingen van de afgelopen decennia.
Als het even kan, wil natuurlijk iedereen tegen de laagst mogelijke prijs instappen. Natuurlijk geeft niemand een garantie, maar tijdens een (financiële) crisis is het voor experts niet eens zo’n grote taak om te voorspellen in welke richting de goudprijs zal bewegen.
Fysiek goud kopen
Als u fysiek goud als belegging wilt kopen, moet u enkele van de hierboven genoemde regels in overweging nemen:
- goud biedt geen zekerheid in tijden van crisis, maar is een speculatieve belegging;
- goud geeft geen rente of dividenden;
- je moet goud opslaan in een kluis. Dit brengt extra kosten met zich mee.
Goud levert niet altijd snelle winsten op. Goudbeleggers denken meer in jaren! Koop alleen goud met geld dat u minimaal drie jaar kunt uitgeven en investeer niet meer dan 10 procent van uw vermogen in het edelmetaal. Stop ook niet met veilige investeringen om goud te kopen.
Goudstaven of gouden munten
goudstaven
zijn geschikt voor bedragen boven de 1000 euro. Ze moeten een fijn goudgehalte van 999,9 hebben – dit is de naam van puur goud. Fijn goud wordt niet vermengd met andere metalen, maar goud in zijn pure vorm Goudbaren met goudstempels van Heraeus zijn een goede keuze. Dit bedrijf is gecertificeerd door de London Bullion Market Association (LBMA). Goudstaven zijn gemakkelijk te verkopen.
Kleine goudstaven
is van één gram tot 1000 gram. Kleine goudbaren tot 5 gram zijn niet geschikt als belegging omdat het verschil tussen de aan- en verkoopprijs te groot is. Houd er ook rekening mee dat als u tijdens een crisis kleine goudstaven als onderpand wilt kopen, u zich ervan bewust moet zijn dat het niet altijd gemakkelijk is om zelfs met eenvoudige broodkruimels te breken.
gouden munten
kan worden gebruikt voor kleinere hoeveelheden. Investeer alleen in internationaal erkende gouden munten met dagelijkse koop- en verkoopprijzen. De meest populaire munten in dit verband zijn:
- Krugerrand;
- adelaar;
- Esdoorn blad.
Verzamelmunten, medailles of gouden sieraden komen niet in aanmerking als belegging. Ze zijn moeilijker te verkopen.
Waar kan ik fysiek goud kopen?
Het is nog steeds
banken
waar goud te kopen; gewoon vragen. Meestal moet je klant zijn en moet je meestal baren en munten bestellen. Slechts af en toe hebben ze iets op voorraad. Sommige grote bankinstellingen kunnen eenvoudig online goud bestellen en laten bezorgen. Ook anders
goudhandelaren
kan ik goud online bestellen? Als alternatief kunt u ook op beurzen of via eBay kopen, maar hier moet u heel voorzichtig zijn met vervalsing. Op sommige privéforums wordt zelfs goud verkocht. In feite is het het beste om goud over de toonbank te kopen bij een bank of lokale edelmetaalhandelaar.
Drie eenvoudige stappen om goud te kunnen kopen:
- bepaal eerst hoeveel geld je wilt uitgeven en wat je wilt kopen (munten, baren, sieraden);
- neem contact op met een goudhandelaar, ga naar een bank of surf op internet. Waar is de voorraad en wat is de prijs? Vergelijk deze prijzen!
- Rijd er heen (neem contant geld mee) of plaats een bestelling.
Wanneer u online goudbaren of munten koopt, moet u meestal vooraf betalen. Als de handelaar vervolgens failliet gaat, loopt u het risico dat uw geld opraakt.€