Is het mogelijk om veilig te beleggen?

Je neemt ook risico’s met investeringen waar je grote winsten mee kunt maken. Een product of investering met een gegarandeerd rendement van pakweg 12 procent moet een catch zijn. U kunt uw risico verkleinen door een lager rendement te accepteren.

Aandelenhandel kan u elk jaar een goed inkomen opleveren. Wanneer de prijzen dalen, kunt u ook te maken krijgen met een aanzienlijke waardedaling en dus een negatief rendement. Beleggers die bereid zijn veel risico te nemen, zoals beleggen in turbo’s of opties, kunnen in korte tijd tientallen procenten maken of verliezen. Beleggers die blij zijn met een lager rendement, nemen ook minder risico, zoals beleggen in staatsobligaties. Helemaal zonder risico is het echter ook niet. In mei 2010 moest Europa de noodlijdende Griekse economie nog redden. Wie weinig of geen risico wil nemen, spaart bij een bank met een depositogarantiestelsel.

Veilig beleggen in aandelen

Als je de beurs betreedt, neem je een risico. U kunt deze risico’s beperken door uw belegging te verzekeren. U kunt bijvoorbeeld honderd ING-aandelen kopen. Als de prijzen dalen, ben je op korte termijn wat geld kwijt. U kunt ervoor kiezen om deze investering te verzekeren door middel van een putoptie. De waarde van deze optie zal stijgen als de koers van het ING-aandeel daalt. Stijgt de koers van het ING-aandeel, dan stijgt de waarde van uw aandelen en daalt de waarde van uw optie. Dit is echter een methode waarmee u vertrouwd moet raken voordat u ermee aan de slag gaat. Een slecht voorbereide belegger maakt waarschijnlijk een cruciale fout.

De grootste beleggingsrisico’s

Historisch gezien was het beter voor u om in aandelen te beleggen dan uw spaargeld op een spaarrekening te zetten. Het probleem is echter dat een belegger twintig jaar lang geen geld in aandelen laat staan. Als gevolg hiervan kunnen beleggers op korte termijn verliezen lijden. Een andere bepalende factor is het punt van binnenkomst. Een belegger die begin 2008 is gaan beleggen, zal door de kredietcrisis forse verliezen hebben geleden. Als de prijzen stijgen, duurt het vele jaren om de verliezen goed te maken. Deze beleggers moeten eerst verliezen wegwerken voordat ze aan rendement kunnen denken.

Een gegarandeerd hoog rendement is niet mogelijk

In het verleden waren er in Nederland verschillende bedrijven actief die investeerders probeerden aan te trekken voor investeringen zoals boomplantages of onroerend goed in Dubai. De bedrijven garandeerden een rendement van meer dan tien procent. Later bleek dat dit niet gegarandeerd was. Veel beleggers zijn hun investering geheel of grotendeels kwijtgeraakt.

Risicoaversie tegen beleggingen

Door te beleggen in stabielere beleggingsproducten kunt u grote verliezen voorkomen. De Nederlandse staatsobligatie is een relatief veilige belegging, maar niet zonder risico’s. Wanneer u belegt in obligaties van een bedrijf, loopt u toch het risico dat het bedrijf failliet gaat.

Risicovrij rendement

Teruggeven betekent altijd risico’s nemen. Met een spaarrekening riskeert u het laagste risico, maar zult u ook genoegen moeten nemen met een laag rendement.€