Is het mogelijk om naast de VUT extra bij te verdienen?

Wilt u in 2020 of 2021 eerder met pensioen of bent u eerder met pensioen gegaan en mag u bijverdienen? Veel mensen gaan eerder met pensioen, maar niet altijd is het pensioen een vette pot of wil de VUT iets extra’s doen. Is bijverdiensten toegestaan ​​volgens de Belastingdienst, wat zijn de regels?

Pensioen en extra inkomen

Vervroegd met pensioen

Eerder met pensioen gaan lijkt verleidelijk, maar het kabinet wil langer doorwerken. VUT is dus aan de regels gebonden en het is niet altijd toegestaan ​​om tijdens het pensioen bij te verdienen. Als u bijverdient voordat u uw eerste AOW krijgt, kan er een fiscale boete zijn. Hoe zit het daarmee?

Is het mogelijk of niet om extra te verdienen?

De redenering van de overheid is dat uw pensioenopbouw is voor als u ingaat op het ouderdomspensioen. Pensioensparen wordt fiscaal gestimuleerd en wie vervroegd met pensioen gaat, doet nog steeds iets wat niet echt de bedoeling is en misschien verkeerd is. Iedereen die voor 1 juli 2016 met pensioen ging en geboren is na 1 januari 1965 moest zelfs een intentieverklaring ondertekenen dat hij geen bijverdienste of bijwerk voor het VUT-deel zou krijgen. U moet kunnen aantonen dat het niet uw bedoeling was, dat u toch wilde werken en bijverdienen, en in sommige gevallen is dit mogelijk als u een intentieverklaring heeft getekend. U zou immers geen intentieverklaring hebben getekend als u van plan was weer aan het werk te gaan. Als u op 1 juli 2016 ten minste 60 jaar oud was, mag u naast de VUT nog bijverdienen. Houd er rekening mee dat pensioenfondsen ook hun eigen regels kunnen ontwikkelen.

Nieuwe regels voor vervroegd pensioen vanaf 1 juli 2016

Sinds 1 juli 2016 gelden er andere regels, aangezien ook de AOW-leeftijd stijgt. Sindsdien mag je bovenop je pensioen werken als je ten vroegste vijf jaar voor je eerste AOW met pensioen gaat. De AOW-leeftijd in 2020 en 2021 is 66 jaar en 4 maanden. Als u eerder met pensioen gaat dan vijf jaar voor uw eerste AOW-uitkering, kan de Belastingdienst u een boete opleggen als u extra verdient. U mag bijverdienen terwijl u AOW ontvangt.

Hoeveel belasting u betaalt, heffingskortingen

Stel dat u extra gaat verdienen als u vervroegd met pensioen gaat, en dat u dat ook zonder boete van de Belastingdienst mag doen. Dan moet u op een aantal belastingregels letten. Zo zijn bijvoorbeeld heffingskortingen belangrijk. Als het pensioenfonds rekening houdt met heffingskortingen, is het raadzaam om de bijverdiensten zonder heffingskorting te verrekenen. Doe je dat niet, dan betaal je uiteindelijk te veel nettoloon voor je extra inkomen en betaal je later extra belasting. Dit gebeurt meestal als er aangifte inkomstenbelasting is gedaan en een aanslag in de brievenbus valt. Daarnaast zorgt uw bijinkomen voor extra inkomsten die de Belastingdienst meetelt als onderdeel van uw jaarinkomen. Een hoger jaarinkomen kan leiden tot hogere belastingtarieven en lagere heffingskortingen. Het kan ook betekenen dat u extra belasting moet betalen. Tot slot kan het zijn dat u door extra inkomen geen recht meer heeft op fiscale voordelen zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Als zodanig kunnen deze belastingkwesties u met minder extra inkomsten opleveren dan u dacht. Het is in ieder geval verstandig om hier vooraf financieel rekening mee te houden zodat je de Belastingdienst niet voor verrassingen komt te staan.

Kortom: extra inkomen verdienen en vervroegd met pensioen gaan in 2020 of 2021

Gaat u in 2029 of 2021 eerder met pensioen en heeft u nog minder dan vijf jaar van uw eerste AOW-uitkering, of heeft u al uw eerste AOW ontvangen, dan mag u bijverdienen. Over uw bijverdiensten betaalt u natuurlijk belasting. Als je jonger bent en eerder met pensioen wilt gaan en toch wilt werken, is het verstandig om vooraf contact op te nemen met je belastingdienst om teleurstelling te voorkomen. Eerder met pensioen gaan betekent ook dat u in de toekomst mogelijk een lager pensioen kunt opbouwen. Vervroegd pensioen lijkt misschien aantrekkelijk, maar hoeft niet financieel te zijn. Soms is vervroegd pensioen ook moeilijk te voorspellen, maar als je al weet dat je eerder met pensioen wilt gaan, is het goed om je daar tijdig op voor te bereiden en een extra buffer op te bouwen. Denk aan lijfrente, bankspaar- of koopsompolissen. Ook hiervoor zijn vaak aantrekkelijke fiscale mogelijkheden.

Lees verder