Is het gebruikte bankrekeningnummer correct: de elftest

Het is gemakkelijk om een ​​fout en een typefout te maken bij het online betalen. Voor je het weet is er een verkeerde overboeking gedaan. Bij veel bankrekeningnummers kan de elftest vaak worden gebruikt om direct te controleren of het bankrekeningnummer correct wordt geacht en daarom wordt geattendeerd op onjuiste invoer. Maar soms wordt deze waarschuwing niet gegeven. Wat moet ik doen als je geen melding krijgt als je een typfout hebt gemaakt en een verkeerde boeking hebt gemaakt via Internet Bankieren? Het huidige rekeningnummer heeft 18 karakters – IBAN – het heeft een apart controlenummer. Ook zijn er elf toetsen voor het Burgerservicenummer, het BSN-nummer.

Controleer het rekeningnummer en het burgerservicenummer

Is het gebruikte bankrekeningnummer correct?

Als u een overboeking doet en een bankrekeningnummer invoert, weet u niet altijd zeker of u het juiste bankrekeningnummer heeft ingevuld. En dat is gevaarlijk, want als het geld op de verkeerde rekening staat, moet je kijken hoe je het geld terugkrijgt. De Elf Test is ontworpen om je wat meer begeleiding te geven.

Online bankieren en checken

Stel dat u gebruikmaakt van internetbankieren. Dan is een interne overboeking van een ING-bankrekening naar een andere rekening bij deze bank geen probleem. De bank weet bij naam precies wie haar rekeninghouders zijn. Volgens banken zijn overschrijvingen van grote naar grote bankoverschrijvingen bijna altijd foutloos met behulp van de bovenstaande 11 tests. Er kunnen in ieder geval problemen ontstaan ​​bij een onderlinge reservering: van ING bank naar een andere bank en vice versa. Bijvoorbeeld als u overstapt van ABN AMRO naar Rabobank. Wat te doen als later blijkt dat je een typfout hebt gemaakt.

Wat is de procedure bij een foutieve boeking?

Bij een typefout geldt de volgende procedure. U gaat naar de bank waar u de bestelling heeft geplaatst. Deze bank neemt contact op met de bank waarnaar het geld namens u is overgemaakt. De bank zal daar de gegevens van de tegenpartij opvragen en aan u verstrekken. Soms neemt de tegenpartijbank ook contact met u op. Helaas stopt het even omdat jij aan de beurt bent. Niet erg klantvriendelijk. Als de tegenpartij onvermurwbaar is en weigert het geld terug te betalen, moet u kunnen aantonen dat het inderdaad een typfout was, en niet dat u even later van gedachten bent veranderd en daarom de aanbetaling wilt opnemen. De bewijslast, hoe vervelend ook, ligt bij u. Als het niet vrijwillig wordt terugbetaald en het bedrag is interessant genoeg, zal het uiteindelijk nodig zijn om naar de rechter te stappen. Dat is precies hoe het is.

Het rekeningnummer bestaat uit 18 tekens

Elk rekeningnummer heeft 18 karakters voor zowel binnenlandse als buitenlandse betalingen in Europa. Deze 18 tekens vormen samen het IBAN-nummer, het internationale bankrekeningnummer. Dit cijfer moet over alle administraties worden aangepast en wordt als volgt bepaald:

Je kunt de elftest nog steeds toepassen, maar dan natuurlijk op de laatste tien cijfers, exclusief letters en andere toevoegingen aan het IBAN en Bic (controlenummer).

Voorbeeld van een rekeningnummer

NL77BANK9876543210

(land, controlecijfer, bank, bankrekeningnummer)

Nummertest met bankrekeningnummer, elftest

De numerieke verificatie is als volgt. Neem direct na de bankcode de tien cijfers van het rekeningnummer. Het volgende bedrag wordt dan berekend:

10*getal1+9*getal2+8*getal3+ … +2*getal9 +1*getal10 = X

Als X deelbaar is door 11, is de kans groot dat het getal bestaat, anders niet. Eenvoudig en gemakkelijk.

Voorbeeld elfentest met bankrekeningnummer

Laten we zeggen dat het gebruikte bankrekeningnummer is: 1514123608, dan zegt de elftest: 10×1+ 9×5+8×1+7×4+6×1+5×2+4×3+3×6+2×0+1×8= 145. Dit is niet deelbaar door 11.

Controleer uw burgerservicenummer met de elf-test

Met een burgerservicenummer vermenigvuldigt u elk nummer met 1 behalve het laatste cijfer, dat wordt vermenigvuldigd met -1 (weer negen cijfers met +1, één met -1). Controleer of het getal deelbaar is door elf. Zo niet, dan is het Burgerservicenummer (BSN) niet correct.

Een voorbeeld van de elfde toets met een burgerservicenummer

Laten we zeggen dat het getal 1234567890 is, dan is de som 9×1+8×2+7×3+6×4+5×5+4×6+3×7+2×8+1×9-1×0=165. Dit getal is deelbaar door 11, dus het kan een correct getal zijn.

Blokkeren, fouten vermijden

Hoewel internetbankieren een algemeen aanvaarde en goede manier van betalen is, is het gemakkelijk om een ​​typfout te maken. Banken hebben beloofd vaker te controleren of het bankrekeningnummer van de juiste persoon of onderneming is. Controleer uw gegevens nogmaals, vooral als het een cross-linked overdracht is. Anders kan zo’n fout u duur komen te staan.€