Is groen sparen of groen beleggen fiscaal slim?

Groen sparen of belastingvrij groen beleggen? Fiscaal gezien kun je het beste een groene investeringsoptie overwegen in 2020 en 2021. Bij groen beleggen heeft u de voordelen van de Belastingdienst. Dan belegt u in groene en sociaal ethische beleggingen en zogenaamde groencertificaten. U kunt hiervoor contact opnemen met Rabobank, Triodos Bank, ASN Bank of ABN AMRO en ING Bank. De heffingskorting voor groene beleggingen is in 2020 en 2021 0,7% en de totale vrijstelling kan oplopen met € 120.858 als u een fiscale partner heeft.

Waarom groen beleggen?

Belastingdienst en box 3

Uw spaargeld en andere bezittingen worden zwaar belast door de Belastingdienst in kolom 3 van de inkomstenbelasting. U betaalt vermogenswinstbelasting in kolom 3 over uw saldo op 1 januari en u kunt te maken krijgen met oplopende inflatie. Dit vreet bijna al uw spaargeld bij elkaar op. Wilt u een hoger rendement behalen en ethisch of milieuvriendelijk beleggen, dan is wellicht een vorm van belastingvrij sparen en beleggen mogelijk. U investeert in het milieu en krijgt er extra belastingvoordeel voor.

Kiezen voor groen sparen

Groen sparen kan op een spaarrekening, maar ook met een storting. Met een deposito of groenverklaring stelt u uw geld doorgaans voor een langere periode veilig. Een spaardeposito voor groen sparen wordt vaak in een aparte Groenbank geplaatst met een aparte bankvergunning. Dan is uw groen spaardeposito gegarandeerd tot maximaal 100.000 euro per persoon in geval van faillissement. Groen sparen is nog steeds mogelijk, maar dan zonder de fiscale voordelen. Wilt u ook belastingvoordeel, dan kunt u kijken naar groene beleggingen.

Groene vormen van sparen

U kunt groen besparen door:

Ook fiscaal voordelige groene investeringen in 2020 en 2021 zijn mogelijk

Bij groen beleggen wordt kapitaal geïnvesteerd in duurzame projecten die als zodanig zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Denk aan projecten die natuur en milieu beschermen, zoals investeringen in windturbines, biologische landbouw enzovoort. U heeft nog drie fiscale voordelen bij groene beleggingen:

Groen investeert ontheffingen in 2020 en 2021

In termen van vrijstellingen betekent dit:

Let op: deze bedragen zijn per persoon. Als u een fiscale partner heeft, kan de maximale vrijstelling worden verdubbeld.

Welke spaarbank voor groene investeringen?

Diverse spaarbanken bieden groene beleggingen aan, zoals Rabobank, ASN bank en Triodos bank. De keuze is aan jou. Controleer altijd eerst of de groene kleur volgens de lijst van de belastingdienst ook echt groen is, anders loopt u mogelijk het dubbele belastingvoordeel mis. En dat is ook niet de bedoeling. Nieuwe spaartegoeden worden regelmatig tijdelijk bevroren totdat er voldoende groene beleggingen zijn gevonden. Bekende groenfondsen zijn te vinden bij de ASN en Triodos Bank.

Slot

Wie groen wil sparen of beleggen heeft nu een grote keuze. Banken proberen steeds meer mensen fiscaal vriendelijk te laten sparen en beleggen. En natuurlijk zijn er ook reguliere spaarrekeningen bij andere banken. En als u uw geld wilt spreiden, kunt u altijd kiezen voor deels groen en deels conventioneel sparen. Kiest u voor een groene belegging, dan kunt u extra belastingvoordeel krijgen. U belegt niet alleen groen, maar u betaalt ook minder belasting in kolom 3 van de inkomstenbelasting.

Lees verder