Is een tweede hypotheek duur: enkele alternatieven

Een tweede hypotheek hoeft niet duur te zijn, maar is niet altijd de beste optie als u extra geld nodig heeft. Wat zijn de alternatieven? Je kunt bijvoorbeeld ook een persoonlijke lening afsluiten, die per saldo goedkoper uit blijkt te zijn. Daarnaast is het voor een goede vergelijking van belang of je de aanvullende lening gaat gebruiken voor woningverbetering of dat de lening nodig is voor andere uitgaven. Wat vind je ervan? Maatwerk wordt aangeboden.

Tweede hypotheek afsluiten

Je hebt geld nodig

U bent op zoek naar een manier om aan geld te komen en daar kunnen vele redenen voor zijn. Misschien wilt u uw woningrenovatie financieren, wilt u op vakantie of een andere auto kopen, of wilt u uw ouders of kinderen financieel helpen. Als het goed gaat met de woningmarkt, stapelen veel woningen een overwaarde op en stijgt de WOZ in waarde. Dit overschot geeft je de mogelijkheid om een ​​extra hypotheek voor je woning af te sluiten, maar er zijn ook andere leenmogelijkheden.

Je gaat je huis verbeteren

Als u van plan bent uw woning te verbeteren, te verduurzamen, een zolder toe te voegen of andere reparaties uit te voeren, is het duidelijk of u een hypotheek kunt afsluiten. Woningverbetering creëert meerwaarde en dan lijkt financieren met een aanvullende hypotheek logisch. Er zijn echter enkele kanttekeningen te plaatsen. De bank controleert allereerst of uw inkomen hoog genoeg is om een ​​extra hypotheek te kunnen afsluiten, de meerwaarde van uw woning is voor de bank van ondergeschikt belang. Als het inkomen volgens de bank niet hoog genoeg is, wordt er geen extra hypotheek verstrekt. Ook is de hypotheekrente op een tweede hypotheek vaak hoger dan de hypotheekrente op een eerste hypotheek.

Tweede hypotheek of persoonlijke lening afsluiten

De hypotheek heeft een looptijd van dertig jaar en alle beperkende convenanten. Zo kan in veel gevallen een hypotheek maar tot een beperkt bedrag boetevrij worden afgelost. De tweede hypotheek is nog steeds niet genomen, je moet naar een notaris die de kosten van de notaris zal innen. De hypotheekverstrekkende bank zal meestal ook een taxatierapport nodig hebben, het taxatierapport kost u geld. Vergeet de kosten van consulten niet. Al met al ben je naast de hypotheekrente al snel een paar duizend euro aan meerkosten kwijt voor de tweede hypotheek. Dit probleem heb je bijvoorbeeld niet als je een persoonlijke lening afsluit. De rente op een persoonlijke lening zal echter hoger zijn dan de hypotheekrente.

Geld lenen doe je individueel

Voor een tweede hypotheek kun je het beste niet op de automatische piloot gaan, aanpassing is nodig. Als je een bedrag tot bijvoorbeeld 20.000 euro nodig hebt, kan een persoonlijke lening veel goedkoper uitpakken dan een tweede hypotheek. Dit voordeel wordt groter als u helemaal geen verbouwing op het oog heeft, maar wel geld nodig heeft voor andere zaken. Gebruikt u geen aanvullend krediet voor uw woning (verbeteringen, verbouwing, isolatie, zonnepanelen op uw dak), dan is hypotheekrenteaftrek niet aftrekbaar. Wil je 20.000 euro voor een kortere looptijd lenen, dan heb je weinig aan een hypotheek met een looptijd van dertig jaar. Bij een persoonlijke lening moet je maandelijks rente en aflossingen betalen, maar hetzelfde geldt voor een hypotheek als je je hypotheekrente wilt aftrekken. Het is dus geen verschil. Het grote verschil zit hem in de extra kosten die u maakt om de hypotheek af te sluiten.

Alternatieven voor een tweede hypotheek

Soms is het mogelijk om de eerste hypotheek op de woning te verhogen omdat u een verhoogde inschrijving heeft. Door de inschrijving te verhogen kunt u meer hypotheken afsluiten zonder tussenkomst van een notaris, maar u bent hiertoe niet verplicht. Een extra verbouwing kan een reden zijn om een ​​extra lening af te sluiten voor de eerste hypotheek. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat de hypotheekrente op de eerste hypotheek in de meeste gevallen lager zal zijn dan de hypotheekrente op de tweede hypotheek. Ook hier is er een nuance. Als de eerste hypotheek enkele jaren geleden is afgesloten en de rentevaste periode is nog enkele jaren weg, dan kan het vanwege de rentestand alsnog voordeliger zijn om een ​​tweede hypotheek of persoonlijke lening af te sluiten met het nu lagere tarief. hypotheekrenteaftrek. Als je spaargeld hebt, is het zeker de moeite waard om te kijken of je een deel ervan kunt gebruiken voor je wensen. Hoewel de spaarrente laag is, levert sparen niet zoveel rente op, terwijl een investering in uw huis extra rendement kan opleveren. Wil je geld verdienen met zonnepanelen en zo extra rendement halen. Laat u hierover goed adviseren.

Lees verder