Is een persoonlijke lening goedkoper dan een hypotheek?

Welk type lening neemt u een onderhandse lening of hypotheek voor renovatie? Een persoonlijke lening kan goedkoper zijn. De kosten zijn lager omdat er geen notaris- of advieskosten zijn, maar u wel een heffingskorting heeft. De rente op een particuliere woninglening is vergelijkbaar met hypotheekrente. De lening is dus goedkoper dan het nemen van een extra hypotheek bij de bank. Een ander voordeel is dat je sneller van een persoonlijke lening af kunt komen dan van een hypotheek. Je zit immers niet dertig jaar vast aan een onderhandse lening. Vergelijk verschillende rentetarieven om uw woning zo goedkoop mogelijk te financieren.

Een persoonlijke lening of hypotheek, die is goedkoper

Hoeveel kost een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand de leningsrente en maandelijkse aflossingen. De hoogte van de rente wordt vooraf bepaald. U loopt niet het risico dat de rente plotseling stijgt omdat de marktrente stijgt. Vraag offertes aan bij verschillende lening aanbieders of kijk op hun website voor het rentepercentage. U kunt vaak zelf de looptijd van de lening kiezen. Het kan een korte periode zijn – een paar maanden, maar het kan ook tot tien jaar zijn. Het voordeel van de korte termijn is dat u minder rente hoeft te betalen, de keerzijde is dat de maandlast hoger zal zijn, omdat er een hogere maandelijkse aflossing van de lening vereist is. De som van de rente en hoofdsom is het bedrag dat u verschuldigd bent.

Een persoonlijke lening hoeft niet duur te zijn

Dit betekent dat een persoonlijke lening geen dure lening hoeft te zijn. Zeker niet als u de lening gaat gebruiken om verbeteringen aan uw woning aan te brengen. Gebruikt u een persoonlijke lening om uw woning te verbeteren, uw woning te isoleren of andere dingen aan uw woning te doen, dan is de rente over uw lening gewoon aftrekbaar als hypotheekrente. Voorwaarde van een nieuwe lening is dat de lening binnen maximaal dertig jaar is terugbetaald. Ook in 2019 en 2020 voldoet een persoonlijke lening aan deze voorwaarde: u lost uw lening in maximaal tien of vijftien jaar af, waardoor uw persoonlijke lening een aanvullende hypotheek is geworden en fiscaal aftrekbaar is.

Is een persoonlijke lening goedkoper dan een hypotheek?

Een persoonlijke lening kan goedkoper zijn, ook als de rente vaak hoger is. De hypotheekrenteaftrek is al een enorme hulp en de belastingdienst kan 50% terugbetalen als u een hoog inkomen heeft. Wat een persoonlijke lening bijzonder aantrekkelijk maakt, is dat u geen extra kosten heeft. De volgende extra hypotheeklasten heb je dus niet bij een persoonlijke lening:

Voordelen van een hypotheek

Je bespaart dus op die kosten door geen hypotheek af te sluiten, maar door het anders te doen. En dan zijn er nog meer voordelen ten opzichte van een hypotheek:

Tot zo’n 25.000 euro is de lening door de meerkost van de hypotheek vaak goedkoper voor een particulier.

Goedkoper geld lenen door online leningrentes te vergelijken

Vergelijk dus eenvoudig online welke voor jou de beste oplossing is en welke het beste aanbod heeft. Lenen kost altijd geld, maar als dat geld ook wordt gebruikt om je huis te verbeteren of te renoveren, is het negen van de tien keer een waardevolle investering die zich terugbetaalt. Een persoonlijke lening kan veel goedkoper zijn dan het afsluiten van een opwaardeerhypotheek en gaat vaak veel sneller.€