Is een lagere hypotheekrente altijd beter?

Een lagere hypotheekrente verlaagt de kosten van uw hypotheek en de kosten van uw woning, maar het zou goed zijn als u verder kijkt dan de hypotheekrente, zeker als u een spaarhypotheek heeft en aan oversluiten denkt. Immers, wat zijn de voorwaarden van de hypotheek, wat zijn de kosten van oversluiten, misschien was de lage rente een tijdelijk aanbod, waarna de rente omhoog schiet? Maar dat is nog niet alles: kies je voor een variabele rente of een vaste rente en voor hoe lang leg je de rente vast? Hypotheekrentes vergelijken is niet zo eenvoudig. Boeterente kan een flinke daling zijn.

Lage hypotheekrente en uw hypotheek

Hypotheekrente is een belangrijk onderdeel van uw maandelijkse hypotheeklasten. Om de kosten van deze hypotheek te verlagen kan het verstandig zijn om te kiezen voor een lage hypotheekrente. Zeker omdat je ook nog elke maand moet betalen. Hoe lager de rente, hoe meer u kunt terugbetalen. Als u echter vergelijkingssites voor hypotheken bezoekt om de goedkoopste rente te vinden, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden:

Vaste of variabele hypotheekrente?

Uw verwachtingen van wat de hypotheekrente doet, of de verwachtingen van de bank daarvoor, bepalen de keuze tussen een vaste rente en een variabele rente. Er is ook hoe u het nemen van risico’s bekijkt en of u een buffer hebt om mislukkingen op te vangen. Over het algemeen wordt verwacht dat de hypotheekrente de komende jaren niet zal dalen. Banken moeten hun kapitaal aanvullen als ze marktconform willen handelen en de kans is groot dat de inflatie de komende jaren zal oplopen. Tegen deze achtergrond is het verstandiger om voor een flinke periode te kiezen voor een vaste hypotheekrente. Als u het risico niet erg vindt en u zich gemakkelijk een hogere hypotheekrente kunt veroorloven, kiest u voor een variabele rente. Het kiezen van een vaste rente is dus iets anders dan simpelweg kiezen voor de goedkoopste rente. Bij twijfel kunt u dit ook met uw hypotheekadviseur bespreken. Het kiezen van de juiste rentevoet voor uw situatie is meer dan klikken op internet. Er zijn ook hypotheekaanbieders die de mogelijkheid bieden om voor een bepaalde periode te kiezen voor een variabele rente en daarna zonder extra kosten over te stappen naar een vaste rente. Het is ook mogelijk om de hypotheek op te splitsen in leningdelen met verschillende rentetarieven.

De hypotheekrenteaftrek vermindert de impact van een hoge hypotheekrente

Zolang de hypotheekrenteaftrek in ons land bestaat, zal deze aftrek de impact van de hoge rente aanzienlijk verminderen. Een lage rente is goedkoper, maar als deze lage rente alleen onder allerlei onaangename omstandigheden kan, je de bank niet bevalt, of als het maar een tijdelijke rente is, kun je beter kiezen voor een iets hogere hypotheekrente . tarief bij een bank en adviseur die het leuk vindt, niet zo gek.

Bruto en netto winst

Bruto lijkt een lagere hypotheekrente aantrekkelijk, maar een lage hypotheekrente kan er ook voor zorgen dat je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt, overdrachtskosten moet betalen en het netto voordeel dus veel minder is dan verwacht. Dit voordeel kan zelfs omslaan in een nadeel. Dan kunt u beter wachten tot de rentevaste periode voorbij is.

Aflossen van uw hypotheek helpt uw ​​schuld te verminderen

Wil je minder spelen met hypotheekrente, dan kun je ook elk jaar iets meer aflossen dan je echt nodig hebt. Zo verlaag je snel de schuld en dus de rente. Controleer altijd vroeg in het jaar hoeveel u kunt terugbetalen. Anders betaalt u boeterente, wat uiteraard niet de bedoeling is. Ook helpt het om uw hypotheekrente goed in de gaten te houden. Op dit moment is het stil op de hypotheekmarkt, maar als er ingrijpende veranderingen beginnen, kan overstappen naar een andere bank ook geld besparen. Maar dat doe je natuurlijk alleen als je ook van de voorwaarden van de bank houdt.

Spaarhypotheek en hypotheekrente

Bij een spaarhypotheek betekent een lagere hypotheekrente dat u meer moet betalen om uw spaargeld te vergroten. De lage hypotheekrente is gunstig, meer sparen niet. Ook is de hypotheekrente aftrekbaar, maar uw opstalpremie niet. Over het algemeen kan dit betekenen dat u bij een lagere hypotheekrente juist meer aan woonlasten gaat betalen.

Hypotheekoverdracht

Heeft u al een hypotheek en is de vaste rente nog niet verstreken, dan kunt u alsnog nieuwe rente of een overboeking aanvragen. In beide gevallen zijn aan een vroegtijdige wijziging van de hypotheekrente voorwaarden en boeterente verbonden. Door deze boeterente kan het tijdelijk goedkoper zijn om de hogere hypotheekrente te betalen. Daarom moet de boeterente worden berekend voordat de hypotheek wordt overgedragen of afgelost.

Conclusie Kies alleen voor lagere hypotheekrentes

Als u wilt profiteren van een lagere hypotheekrente, zijn er verschillende stappen die u moet nemen. Je vergelijkt hypotheekrentes bij verschillende banken en kijkt of je boeterente moet betalen. Boeterente kan het overstappen naar een andere hypotheekrente duur maken. Bij een spaarhypotheek is een lagere hypotheekrente zeker geen voordeel.

Lees verder