Is een aflossingsvrije hypotheek een probleem?

Een aflossingsvrije hypotheek hoeft geen probleem te zijn, maar kan dat wel zijn. Het kabinet heeft allerlei maatregelen genomen om de hypotheekrenteaftrek te verlagen en de maandlasten te verhogen. Dit verhoogt de kosten van het kopen van een huis. Daarnaast hebben de meeste rentedragende hypotheken een looptijd van 30 jaar. Het verlengen van de deadline kan problemen opleveren. Dus de overheid zou liever zien dat u actie onderneemt en graag een terugbetaling doet, maar ja, kan dat in uw situatie? Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?

graag terugbetalen

Wat is verlossing?

Aflossen betekent dat je stappen hebt ondernomen om je maandelijkse aflossingsvrije hypotheeklasten beheersbaar te maken, zodat je geen problemen hebt als je de hypotheektermijn bereikt (maximaal 30 jaar). Deze termijn van maximaal 30 jaar kan op twee manieren worden beëindigd:

Last van een aflossingsvrije hypotheek?

Gelukkig zijn er allerlei stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op de nieuwe situatie. Het gevoel dat je later niet in de problemen komt, zou je blij moeten maken met de terugverdientijd. Een aflossingsvrije hypotheek hoeft geen probleem te zijn, zolang uw inkomen maar hoog genoeg is en de bank bereid is mee te werken. U hoeft misschien geen verdere actie te ondernemen, maar iedereen zou er goed aan doen om naar hun situatie te kijken. Meten is weten en stelt u in staat de juiste maatregelen te nemen.

Volledig terugbetalen na 30 jaar

Als je het geld hebt, kun je de hypotheek in dertig jaar afbetalen. Mensen met een spaarhypotheek hebben bijvoorbeeld jarenlang kapitaal opgebouwd en gebruiken dat kapitaal om de hypotheek in dertig jaar af te lossen. Als het gespaarde bedrag groot genoeg is, is er geen probleem. Hetzelfde kan gelden voor mensen met een accumulatieve verzekering, als er voldoende kapitaal beschikbaar is, is aflossen geen probleem. Velen hebben echter een aflossingsvrije hypotheek afgesloten zonder het kapitaal op te bouwen om de hypotheek af te lossen. Voor veel mensen was een aflossingsvrije hypotheek de enige beschikbare hypotheek, omdat je wel maandelijks rente moest betalen, maar geen hoofdsom. De banken hebben hier volledig aan meegewerkt. Ook de overheid. De realiteit is echter dat de spelregels door de jaren heen zijn veranderd.

Voorwaarden aflossingsvrije hypotheek

De gewijzigde spelregels omvatten maatregelen zoals:

Hoe wordt u terugbetaalbaar?

Allereerst is het goed om te weten of de gewijzigde regels voor hypotheken ook voor u gelden. Als u spaargeld heeft, kunt u er ook voor kiezen om af en toe extra af te lossen met een aflossingsvrije hypotheek. Dit kan elk jaar voor 10% van het hypotheekbedrag, boetevrij, soms tot 20%. U kunt er ook voor kiezen om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een maandhypotheek. Anderzijds kunt u proberen de looptijd van de hypotheek op tijd te verlengen, bijvoorbeeld in die jaren dat het inkomen (nog) hoog is. U kunt ervoor kiezen om met een hypotheekadviseur om de tafel te gaan zitten en te kijken wat voor u de meest optimale oplossing is. U kunt uw huis tegen een hoge prijs verkopen en inkrimpen. Wacht echter niet tot het laatste moment, maar doe het op tijd. In al deze gevallen hoeft een aflossingsvrije hypotheek geen probleem te zijn.

Lees verder