Is de resterende hypotheekschuld aftrekbaar in 2020 en 2021?

U verkoopt uw ​​woning met de resterende schuld in 2020 of 2021. Restschuld is helaas niet altijd weg te werken. Mogelijk kunt u uw resterende hypotheekschuld verminderen door uw resterende schuld op te zeggen of over te dragen. Ook met de resterende schuld op papier kan de bank u verplichten een deel van de hypotheek vervroegd af te lossen. Bij een volgende hypotheek kan de resterende schuld volgens de regels meegefinancierd worden, maar banken werken niet altijd mee. Banken kijken vooral of er voldoende inkomen is om de resterende schuld naar een andere woning te verhuizen. U kunt de restschuld meefinancieren met een hypotheekgarantie van de overheid, maar is de rente over de nieuwe restschuld of de oude restschuld in 2020 en 2021 nog fiscaal aftrekbaar?

Aftrek oude en nieuwe restschuld in 2020 en 2021

Wat is de resterende hypotheekschuld?

De resterende schuld op uw hypotheek betekent dat uw woning met verlies is verkocht, dus de hypotheek is meer waard dan de verkoopprijs van de woning. Uw woning had geen overwaarde, maar was minder waard. Bij een restschuld moet u een hypotheek in brede zin afsluiten, dus inclusief de kosten die u maakt bij het afsluiten van de hypotheek. Dit bevat:

Gelukkig is dat een deel van de aftrekbare hypotheeklasten in 2020 en 2021, maar dan staat er nog wat op je rekening.

De goedkoopste hypotheek

Iedereen is op zoek naar de goedkoopste hypotheek en de laagste maandlasten. Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks minder woonlasten zonder maandelijkse aflossingen. Maar dit heeft een andere kant. Kies je voor een aflossingsvrije hypotheek, dan loop je een groter risico dat je op een gegeven moment je woning met de restschuld moet verkopen. Zo goedkoop kan ook duurkoop zijn als u niet vrijwillig extra kunt aflossen of uw woning met verlies moet verkopen.

Samenvoegen van meerdere hypotheken, deels aflossingsvrij en deels niet

Als u het risico op restschuld wilt verkleinen, kunt u elke maand uw hypotheek aflossen of kiezen voor een combinatie van hypotheken. Deels renteloos en deels met verplichte maandelijkse aflossing. De dagen dat stijgende huizenprijzen winsten op de verkoop opleverden, zijn voorlopig voorbij. Het betekent ook dat u er goed aan doet uw financieringskeuzes aan te passen.

Uitstaande schulden elimineren of aflossen

Als uw inkomen voldoende is, kunt u de resterende schuld overhevelen naar de nieuwe hypotheek. U sluit een grotere hypotheek af op de nieuwe woning om de resterende schuld af te lossen. Het is een elegante oplossing, maar het heeft fiscale gevolgen. Hypotheekrente over verlengde schulden is niet altijd aftrekbaar. Het maakt verschil of u een oude restschuld of een nieuwe schuld heeft.

Oude of nieuwe restschuld?

Als u tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 een restschuld had, dan kunt u de rente over die schuld nog 15 jaar aftrekken. En dus in 2020 en 2021. Als de restschuld pas na 31 december 2017 is ontstaan, mag u de rente over de restschuld niet aftrekken. U mag de resterende schuld aftrekken van uw spaargeld en vermogen in kolom 3 van de inkomstenbelasting. Dan profiteer je van de lening, schuld en lagere belastingen.

Staatshypotheekgarantie en restschuld, kwijtschelding restschuld

Er is ook troost voor degenen die gedwongen werden hun huis te kopen met een staatshypotheekgarantie. Dan laat NHG u niet achter met de restschuld, maar neemt de restschuld van u over.

Vraag een hypotheekadviseur om advies

Vraag uw bank of hypotheekadviseur om enkele scenario’s voor u door te rekenen, zodat u vooraf weet hoeveel jaar het risico van de restschuld is verstreken. Een restschuld is overigens gewoon de resterende schuld op papier totdat je je woning verkoopt. Vergelijk dit met koersstijgingen van aandelen, die u alleen geld opleveren als u verkoopt en verder alleen maar papieren winsten zijn.

Hoeveel risico loopt u met een hypotheek?

Overigens maakt niet iedereen zich even grote zorgen over zijn hypotheek. Zeker niet anno 2020, want het gaat goed met de woningmarkt. Maar het kan wel, de corona kan ook de huizenmarkt verstoren en de prijzen doen dalen. Iedereen die een woning aan de top van de markt heeft gekocht of de vraagprijs heeft overboden, neemt een risico.

Restschuld voor 2020 en 2021 en Nationale Hypotheek Garantie NHG

Als uw restschuld voortkomt uit de verkoop van een woning met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, kunt u deze volledig meefinancieren met de NHG-garantie. Tenminste zolang je onder de maximaal toegestane uitbetalingslimiet blijft. Elk onderdeel daarboven is anders zonder NHG garantie. Per 1 januari 2021 is de kostengrens 325.000 euro.

Lees verder