Is contactloos betalen veilig? Wat zijn de risico’s?

Contactloos betalen is de nieuwste betaalmethode. Het is snel en handig, maar hoe zit het met de beveiliging? U hoeft uw pinpas immers alleen maar in de buurt van de pinautomaat te houden. Je hoeft geen pincode meer in te voeren en je hebt zelfs geen bevestiging nodig. Het risico op misbruik lijkt erg groot. Hoe werkt contactloos betalen precies? En nog belangrijker, welke risico’s neem je met dit betalingssysteem?

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen is een snelle en gemakkelijke manier van betalen. Het idee is dat wanneer u moet betalen, u alleen uw pinpas bij de geldautomaat hoeft te houden. Binnen een seconde wordt de kaart herkend en wordt de betaling uitgevoerd. Je hoeft dus geen pasje door de gleuf te steken of ergens in te steken. Vandaar de naam contactloos betalen. Maar belangrijker is dat je geen pincode hoeft in te voeren of op andere toetsen hoeft te drukken, waardoor contactloos betalen heel snel gaat.

Zoiets als chipknip?

Contactloos betalen kun je zien als de opvolger van de chipkaart, die inmiddels is afgeschaft. Chipknip moest ook een snel en gemakkelijk alternatief zijn voor het conventionele pinnen. Chipknip heeft ook geen pincode nodig. Er is echter een groot verschil tussen de twee betaalmethoden. Je kon de chip alleen gebruiken als je eerder geld in je chip had gestoken. Hiervoor moest je eerst naar een chipknip-oplaadpunt, meestal een bankfiliaal. Als het chiptegoed leeg of te laag was, moest je het eerst opwaarderen. Bij contactloos betalen is dat helemaal anders. Er is een normale pintransactie bezig. In principe niet anders dan wanneer je normaal pint door een pincode in te voeren.

Hoe werkt het?

NFC is een technologie die wordt gebruikt voor contactloze betalingen. Het betekent “Near Field Communication” in het Engels. Uw betaalpas heeft een zogenaamde NFC-tag. Een klein onderdeel dat een bepaalde hoeveelheid informatie opslaat. De NFC-tag zelf heeft geen batterij of andere stroombron. Het pinapparaat creëert een klein communicatieveld. Door uw pas in dit veld in te voeren, kan het apparaat informatie uit de NFC-tag halen. Zo wordt bepaald naar welke betaalpas het gaat en aan welke bankrekening de pas is gekoppeld. Het apparaat weet dus alles om de transactie uit te voeren. In tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, heeft deze techniek niets met wifi of bluetooth te maken.

Wat zijn de risico’s?

Voor velen is het fenomeen contactloos betalen een eng idee. U kunt immers maar met één pinpas betalen. Geen pincode of andere authenticatie. Om deze reden gelden er twee maximumbedragen voor contactloos betalen. Ten eerste mag je nooit meer dan 25 euro betalen. Als u dit bedrag overschrijdt, moet u nog steeds uw pincode invoeren.

Daarnaast is de totale betalingslimiet 50 euro. Zodra u dit bedrag overschrijdt, moet u ook uw pincode opnieuw invoeren. Door deze twee bedragen kan in de praktijk slechts in zeer beperkte mate misbruik worden gemaakt van het systeem. Het maximum kan 50 euro zijn. Het kan ook alleen worden gebruikt om iets te kopen, niet om geld van uw rekening op te nemen. Het maakt het ook minder interessant voor een kwaadwillende.

Voorbeelden van releases

Hoe de limiet van 50 euro werkt, is niet voor iedereen duidelijk. Door een misverstand kan het echter zomaar gebeuren dat u toch een risico neemt. Dus enkele voorbeelden:

Transactie 1 Transactie 2 Transactie 3 Transactie 4 Voer uw pincode in omdat
15 26 Bekijk meer dan €25
25 25 1 Momenteel wordt er ruim 50 euro verrekend
24 24 5 Momenteel wordt er ruim 50 euro verrekend
15 15 15 15 Momenteel wordt er ruim 50 euro verrekend

Zodra u uw pincode opnieuw invoert, wordt de teller weer op nul gezet. Het systeem begint dus opnieuw met het tellen van uw uitgaven totdat de volgende limiet van 50 euro is bereikt en de pincode opnieuw moet worden ingevoerd.

De informatie op de NFC-tag is versleuteld

De gegevens in de NFC-tag zijn versleuteld met sterke versleuteling. De details zijn natuurlijk niet bekend. Dit geldt ook voor de gegevens in de tag. Maar in principe is het uw bankrekeningnummer, enkele persoonlijke gegevens en uw kaartnummer. Vergelijkbaar met gegevens die ook op de magneetstrip staan ​​of voorheen op een chip stonden. Deze informatie is ook leesbaar op uw kaart zelf en is dus niet bijzonder gevoelig.

Betalen met je gsm?

Als uw telefoon NFC-technologie heeft, kunt u deze ook gebruiken om te betalen. Het principe maakt niet uit. Houd je telefoon dicht bij de geldautomaat, net als bij een pinpas. Het apparaat leest dezelfde gegevens en gebruikt deze om de transactie te voltooien. Daarom gelden nog steeds dezelfde maximumbedragen.

Simpel misbruik mogelijk bij contactloos betalen?

Zoals we hebben gezien, zorgen maximale bedragen ervoor dat grootschalig misbruik onmogelijk is. Houd er rekening mee dat een normale PIN-transactie wordt gedaan met contactloze betalingen. Ben nog aan het bellen met de bank om te kijken of de betaling gedaan kan worden. Staat deze pinpas als verloren of gestolen geregistreerd, dan mislukt de transactie, net als vandaag.

Kaartverlies of diefstal

Een kwaadwillende kan zeker tot € 50,- met uw pinpas betalen. Met de nadruk op het maximum, want als je zelf ook gebruik maakt van contactloos betalen is de kans groot dat je de volle 50 euro niet kunt gebruiken. In ieder geval moet u uw bank zo snel mogelijk laten weten dat u geen pinpas meer heeft. Zij kunnen de kaart dan blokkeren, waardoor het niet meer mogelijk is om ermee te betalen. Dit geldt ook als je nog een pinpas hebt zonder contactloos betalen.

Contactloos betalen uitschakelen

Als je een kaart hebt met de nieuwe betaalmethode, kun je ervoor kiezen deze optie uit te schakelen. Dit doe je via je bank. Dit kan meestal via internetbankieren. Maar u kunt ook persoonlijk praten, door naar het filiaal te gaan of door te bellen. Je moet zelf beslissen of het gemak van contactloos betalen je de moeite waard is. Er zijn steeds meer plekken waar je contactloos kunt betalen. En dat aantal zal alleen maar groeien.

Conclusie

Met contactloos betalen neem je geen hele grote risico’s. Theoretisch is het maximum 50 euro. Daarnaast vergoeden sommige banken dergelijke verliezen. U kunt uw pinpas beschouwen als een waarde van € 50. Als je het verliest, kan het je net zoveel kosten. Als je dat nog steeds als een enge gedachte in de oren klinkt, dan moet je begrijpen dat veel mensen vroeger rondliepen met veel grotere hoeveelheden contant geld in hun portemonnee. En sommigen doen dat nog steeds. In dergelijke gevallen zijn de risico’s en mogelijke schade veel groter.€