mijn kijk op
Investeringsmogelijkheden in Bulgarije

Sinds Bulgarije in 2007 tot de EU toetrad, heeft het land zich gestaag ontwikkeld en is het een interessant land geworden om in te investeren. Voor Nederlandse begrippen is het mogelijk om met relatief lage bedragen grond of onroerend goed te kopen. Vooral de regio Stara Zagora lijkt een gebied met veel potentie.

Bulgarije

Bulgarije is het armste land van de Europese Unie en staat voor vele uitdagingen, waaronder wijdverbreide corruptie, een vergrijzende bevolking en politieke instabiliteit. Toch groeit de economie en zijn er veel zakelijke transacties met Nederland. Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa. Buurlanden: Roemenië in het noorden, Servië en Macedonië in het westen en Turkije en Griekenland in het zuiden. Bulgarije is 2,7 keer groter dan ons land en heeft 6,5 miljoen inwoners. Bulgarije is momenteel een parlementaire republiek met een gekozen president. Het land heeft 28 provincies.

economisch perspectief

Bulgarije is een groeiende economie in de Europese Unie. Toetreding tot de EU, de forse daling van de werkloosheid en toekomstig potentieel zijn daarbij sterke factoren. Het grote volume aan positieve ontwikkelingen in Bulgarije is duidelijk ook van invloed op de sterke groei van de vastgoedmarkt. Al faalde dit land ook tijdens de kredietcrisis.

Nederland staat in de top tien van handelspartners van Bulgarije. Machines, chemicaliën, voertuigen, medicijnen, voedsel en levende dieren vormen een groot deel van onze export. Nederland importeert voornamelijk schoenen en kleding uit Bulgarije.

De stad Stara Zagora

Door de centrale ligging wordt Stara Zagora beschouwd als een belangrijk transportknooppunt tussen West-Europa en Turkije (Azië)/Griekenland. De stad trekt steeds meer toeristen, mede dankzij attracties als de opera, theater, musea, amfitheater en mineraalbaden. Vergeleken met bijvoorbeeld Sofia en de wijken aan zee is Stara Zagora veel goedkoper qua vastgoed en woonlasten. En dit gebeurt terwijl de stad economisch groeit. Het heeft de afgelopen jaren veel buitenlandse investeerders aangetrokken.

Levensstandaard

Bulgarije is een van de goedkoopste landen van Europa. Een goede kop koffie kost vaak niet meer dan 75 eurocent. Voor een paar euro kun je ergens met Bourgondiërs eten en drinken. Natuurlijk zijn er ook grote prijsverschillen in Bulgarije, aangezien typische wintersporten een aanzienlijk hoger prijsniveau hebben dan op het platteland.

Doorgroeimogelijkheden in onroerend goed of land

Op goede locaties als Stara Zagora en (deels) aan de kust is er de laatste jaren een flinke groei. Het positieve momentum komt deels van de EU, die geïnteresseerd is om van Bulgarije een waardige lidstaat te maken en daarom fors investeert in infrastructuur, beheer en productie. Dit gegeven, gecombineerd met een bloeiende toeristenindustrie die zowel in de zomer als in de winter uitstekende resultaten behaalt, geeft een enorme boost aan de levensstandaard.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u praktische informatie over zakendoen in Bulgarije. Toptips: niet mailen, bellen en noteren dat Bulgaren “ja knikken” als ze nee bedoelen en vice versa,€