Investeringshypotheek uitgelegd

Wat is een beleggingshypotheek voor een hypotheek? Een investeringshypotheek is een hypotheek zonder maandelijkse aflossingen terwijl u kapitaal opbouwt door te beleggen. Er is geen gegarandeerd kapitaal. Het in gebreke blijven van uw hypotheek betekent een grote hypotheekrenteaftrek. Het rendement op de investering kan groot zijn. Bij een beleggingshypotheek moet je oppassen met wat je een redelijk en acceptabel risico vindt, omdat de beurzen ook kunnen dalen. Zet bijvoorbeeld uw beleggingshypotheek om in een andere hypotheek.

AEX-index om in te beleggen

Niet alleen de AEX, maar bijna alle beurzen hebben flink te lijden gehad van de kredietcrisis. En niemand weet of er nog een terugval komt. Maar niet alleen alles wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Maar het omgekeerde is natuurlijk ook waar. En als de markten laag zijn, kunnen de winsten hoog zijn. Maar niet iedereen houdt ervan om risico’s te lopen. De aanvaardbare mate van risico verschilt sterk van persoon tot persoon. Eén persoon is bereid een groot risico te nemen, met de mogelijkheid van een grote winst. De ander is risicomijdend en neemt genoegen met een lager rendement. Om te bepalen tot welke categorie u behoort, is een profiel van risicovolle beleggingscliënten opgesteld.

Wanneer een beleggingshypotheek en een beleggingsverzekering afsluiten?

Als uit uw klantprofiel blijkt dat u risico’s wilt nemen, dan is een beleggingshypotheek wellicht iets voor u. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een spaarhypotheek of banksparen als u dat veiliger vindt, of omzetten naar een beleggingshypotheek. Een beleggingshypotheek is met name geschikt als:

Wat is een investeringshypotheek?

Wat u maandelijks in uw beleggingshypotheek stopt, wordt belegd door professionals op de beurs, fondsen en grote bedrijven. Uw kapitaal wordt geleidelijk opgebouwd door middel van beleggingen. U belegt eigenlijk in gediversifieerde beleggingen. Dit betekent dat er elke maand iets wordt toegevoegd tegen de huidige wisselkoers. Het voordeel is dat u niet de hoofdprijs betaalt, maar de waarde van uw aankopen over een langere periode gemiddeld. Het doel van een beleggingshypotheek is dat u aan het einde van de looptijd voldoende eindkapitaal heeft opgebouwd op een aparte beleggingsrekening om uw woning af te betalen. Idealiter zou je boven andere dingen moeten staan, maar weet: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar ja, waar is het eigenlijk niet van toepassing. Dit kan betekenen dat u tussentijds extra moet storten.

Beleggingshypotheekrisico: geen gegarandeerd kapitaal

De essentie van deze hypotheek is dat uw vermogen wordt opgebouwd door middel van beleggingen om dit later te kunnen terugbetalen. Deze investeringen kunnen een lager rendement opleveren dan verwacht. U bent afhankelijk van de aandelenmarkt en loopt het risico niet voldoende kapitaal op te bouwen of extra inleg te moeten doen om het gewenste kapitaal te kunnen opbouwen. Maar het kan natuurlijk ook helemaal van een leien dakje gaan waardoor het een hele goede hypotheek is. Er worden echter geen garanties gegeven. Bij de meeste beleggingshypotheken moet u een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering afsluiten die uitkeert als u of uw partner komt te overlijden. Daarna kan de langstlevende echtgenoot in de woning blijven wonen.

Beleggingshypotheek: voor- en nadelen

De voordelen van beleggingshypotheken met beleggingsverzekeringen op een rij:

Nadelen van een beleggingshypotheek zijn:

Belastingdienst doet mee aan deze slimme hypotheek

De Belastingdienst denkt mee. Dat wil zeggen, aangezien u geen hypotheekrente betaalt, kunt u de hypotheekrente over de gehele hypotheek aftrekken. Als u een hypotheek gebruikt voor het kopen, verbeteren of onderhouden van een woning, kunt u de hypotheekrente immers maximaal 30 jaar aftrekken. Dit scheelt aanzienlijk in de maandlasten.

Moet ik mijn beleggingshypotheek omzetten?

Bij grote verliezen op de beurs zal ook de waarde van uw hypotheekbelegging tegenvallen. U kunt uw hypotheek dan omzetten in een spaarhypotheek. Of dit redelijk is, hangt grotendeels af van de resterende looptijd en uw risicoprofiel. Doet u dit vroeg op de looptijd, dan profiteert u daarna niet van het beursherstel. En over risico gesproken, het is goed om te kijken of u een deel van uw investering kunt afdekken. Tot slot kan de hypotheekverstrekker u boeterente in rekening brengen omdat u overstapt van hypotheek. Let altijd op de looptijd die u kiest, het kapitaal kan doorgaans na maximaal 30 jaar belastingvrij worden uitgekeerd. Niet later.

Slim sparen voor je hypotheek

U hoeft geen beleggingshypotheek te kiezen, u kunt ook slim sparen met een spaarhypotheek of bankspaarrekening. Ook hier denkt de Belastingdienst mee en is het opgebouwde vermogen niet onzeker en afhankelijk van beleggingen op de beurs, maar bepaald. Het gespaarde bedrag wordt vervolgens gestort op een geblokkeerde rekening bij de verzekeraar of bank.

Slot

Een beleggingshypotheek is er vooral voor mensen die extra winst willen maken en het risico niet erg vinden dat mensen altijd lopen op de beurs. Overigens is het altijd een goed idee om voldoende offertes op te vragen. Vraag de bank ook naar de kosten die zij rekenen voor de hypotheek. Vraag ook om enkele scenario’s te berekenen als de prestaties van de aandelenmarkt volatiel zijn. Dan kunt u een afgewogen oordeel vellen. Maar je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een andere hypotheekvorm, zeker als je niet van beleggen houdt.€