Investeringsdummies: de VIX-index

AEX, AMX, AScX. Beleggers zijn bekend met deze termen. Maar wat is de VIX-index, wat betekent het en hoe wordt het gemeten? De VIX-index beweegt vaak in de tegenovergestelde richting van andere indices. Een eenvoudige uitleg is mogelijk om de VIX te begrijpen.

Beleggen: eenvoudig uitgelegd

Voor wie niet weet wat beleggen is: met beleggen koop je kleine stukjes van een bedrijf (aandelen) of krijg je het recht om ze later te kopen (opties). Je koopt het voor een bepaald bedrag van wat het op dat moment waard is. De meeste beleggers doen niets met hun aandelen, maar verkopen ze met winst of soms met verlies terug. Voor de meesten is dit het hele spel van beleggen: proberen winst te maken. Hoe dan ook, meer rendement dan u op een spaarrekening zou krijgen. Voor meer informatie verwijs ik naar het artikel beleggen voor dummies.

Indexen

Elk land heeft meerdere indexen. Deze indices zijn een maatstaf voor grote bedrijven of fondsen die aandelen uitgeven. In Nederland heb je de AEX-index. In deze index zijn de 25 grootste Nederlandse aandelenfondsen opgenomen. Deze fondsen hebben de hoogste marktwaarde. AMX omvat 25 mid-cap aandelenfondsen. Ten slotte is er de AScX, met getallen van 51 tot 75. De index laat zien hoe aandelenfondsen het doen in die index. Dit wordt aangegeven met cijfers en percentages. Wanneer de index +5% is, is dit een gemiddelde. Elk aandeel van de index kan een ander koersverloop hebben, ook uitgedrukt in een percentage. +5% betekent dat de index 5 procent hoger is dan de vorige dag.

Indexen worden ook in cijfers weergegeven. AEX begon ooit op 45,38 punten (toen was dat in 100 gulden). In 1999 bereikte de AEX ruim 1300 punten, in 2011 rond de 300 punten. Het laat zien hoeveel de index kan variëren.

VIX-index

De VIX-index wordt berekend op basis van call- en putopties. De volatiliteit (een maatstaf voor het gebruikte risico) over de komende 30 dagen wordt berekend. De opties die in de index zijn opgenomen, zijn afkomstig van de S&P500, de 500 grootste aandelenfondsen in Amerika. Omdat Amerika vaak koploper is in de rest van de wereldbeurzen, wachten mensen vaak af wat de Amerikaanse aandelenmarkt doet.

In principe is de VIX-index een maatstaf voor angst. Beleggers die vrezen dat de beurs omhoog of omlaag gaat, laten dit zien op basis van aankopen of verkopen. Door deze aan- en verkopen te meten ontstaat er een wachtrij. Meestal is deze lijn direct tegenovergesteld aan aandelenindices. Als de aandelenindex stijgt, is de aandelenmarkt rustig en zijn beleggers vol vertrouwen. De VIX zal dan vallen. Wanneer de aandelenmarkt turbulent is, verliezen beleggers het vertrouwen of vrezen dat de aandelenmarkt zal dalen. Daarna stijgt de VIX.

In het verleden was de VIX gemiddeld 20. Na de beursrally van 2009 was deze gemiddeld 30. In 2011 bereikte de VIX al een gemiddelde van 43. Beleggers verwachten dat de VIX zal blijven stijgen.

Dat de VIX omhoog gaat, betekent niet dat de aandelenmarkt het slecht doet. De VIX is een maat voor meerdere opties. Individueel kan er nog een aanzienlijk verschil zijn tussen de opties. Emoties spelen vaak een grote rol bij het kopen of verkopen van aandelen of opties. Hierdoor kunnen aandelenfondsen veel minder of meer waard worden dan ze in werkelijkheid zijn.

Net als andere indices kan de VIX-index worden gekocht en verkocht met behulp van opties. Het valt onder indexbeleggen. De prijs van de VIX-index is te volgen op finance.yahoo.com.€