Investeringen voor geavanceerd – handelsplan
Beleggen dient te gebeuren op basis van een gedegen handelsplan: een gepersonaliseerd plan dat de belangrijkste regels, richtlijnen en specifieke eisen bevat voor verschillende soorten beleggingen. Een handelsplan houdt u altijd op de goede koers tijdens het beleggen en helpt u goede keuzes te maken en u te beschermen tegen verkeerde keuzes.
Geavanceerde investeringen – Handelsplan
Voordat u begint met beleggen, is het belangrijk dat u een handelsplan heeft. Het handelsplan moet minimaal de volgende inhoud hebben:
- Algemene regels/richtlijnen en aandachtspunten samengesteld op basis van eigen ervaring, opgedane kennis en gemaakte fouten
- Regels over welke soorten investeringen u wel of niet doet
- De vereiste winst/verliesverhouding voor verschillende investeringstypes
- Specifieke instap- en uitstapvereisten voor verschillende soorten investeringen
- geldbeheer
- Conclusie
Algemene regels/richtlijnen en aandachtspunten samengesteld op basis van eigen ervaring, opgedane kennis en gemaakte fouten
Op basis van je ervaring en de fouten die je maakt, wil je in de toekomst verschillende dingen niet meer doen en misschien wil je andere dingen vaker doen. Het is belangrijk om voor jezelf te begrijpen waar je valkuilen zijn en waar je sterke punten liggen. Laat de vallen zoals ze zijn en concentreer je op je sterke punten.
Voorbeeld:
Wanneer u kortetermijnhandel (1 week tot 3 weken) combineert met zeer korte daghandel (10 minuten tot 60 minuten) en u merkt dat de zeer korte daghandel u consequent pijn doet terwijl de andere kortetermijnhandel u mooie winsten oplevert, kunt u beter af zijn op korte termijn daghandel. Het kan nuttig zijn om de hier opgedane kennis te gebruiken om de in- en uitrijtijden nader te bepalen.
Daarnaast is het belangrijk om alle investeringen voor jezelf bij te houden in een soort dagboek. Houd in ieder geval rekening met het volgende bij het doen van een investering.
- Het resultaat is winst of verlies
- Bij winst – Is de vooraf bepaalde koers bereikt?
- Bij verlies – Zijn uw verliezen groter dan verwacht of kleiner dan/gelijk aan het verwachte verlies?
- Waarom stapte je in en waarom stapte je uit?
- Waardering voor de bijdrage en je acties
- Waar moet je de volgende keer op focussen en wat heb je goed gedaan?
Regels over welke soorten investeringen u wel of niet doet
Na het opdoen van ervaring en kennis zul je moeten kiezen welke investeringen je doet en welke niet. Als u die keuze niet maakt en “gewoon” in een investering springt omdat meerdere indicatoren aantonen dat dit de juiste investering is, maakt u waarschijnlijk veel verkeerde keuzes. Je kunt nooit gelijk hebben met elke beleggingskeuze, maar het doel is om zo gelijk mogelijk te zijn en alleen te beleggen in situaties waarin de winst/verliesverhouding duidelijk in je voordeel is.
Voorbeeld:
U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen op middellange tot langere termijn te beleggen, de trends volgen, omdat u merkt dat beleggen in trendcorrecties niet voor u werkt. U kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld niet te investeren in tops en bottoms (wat een ingewikkelde aangelegenheid is en waar veel mensen geld aan verliezen). Je kunt ook zeggen dat je vooral wilt beleggen op een breakout en dan in situaties zoals het overschrijden van de oude high of het overschrijden van de oude low en het doorbreken van de up/down trendlijn.
Het is belangrijk om wat introspectie te doen en te bepalen wat de risico’s van verschillende beleggingen zijn (en dan hebben we het niet over de risico’s van verschillende beleggingsproducten) en wat het risicoprofiel is dat u wilt behouden.
De vereiste winst/verliesverhouding voor verschillende investeringstypes
Elke investering dient voorafgegaan te worden door onder meer een inschatting van de winst/verliesverhouding, het maximaal toelaatbare verlies en de richtprijs. Zonder maximaal toelaatbare verliezen en richtprijzen kan de winst/verliesverhouding niet worden bepaald.
De maximaal toelaatbare verliezen moeten in de praktijk worden geïmplementeerd door het instellen van een (mentale) stop loss. Bij overschrijding van dit punt moet u de belegging volledig beëindigen, anders wordt de belegging automatisch stopgezet. Dit zorgt ervoor dat u achteraf geen spijt kunt krijgen van uw verliezen en u daarna gewoon kunt blijven beleggen.
In de praktijk kun je een koersdoel het beste zien als een verkoopmoment of een moment om je positie af te bouwen. Beslissen of u mee wilt doen aan beleggen is niet per se de moeilijkheid van beleggen. De moeilijkheid heeft voornamelijk te maken met het doen van de juiste investeringen en het volgen van uw eigen regels terwijl u op de investering zit.
De aanbevolen winst/verliesverhouding is minimaal 3 op 1. Aangezien beleggers gemiddeld ongeveer 50% van de tijd gelijk hebben, is een verhouding van 3:1 een goede minimumverhouding.
Specifieke instap- en uitstapvereisten voor verschillende soorten investeringen
Wanneer je hebt besloten dat je een bepaalde investering wilt doen of je wacht op het juiste moment om binnen te komen, is het van belang om vooraf te weten op welk tijdstip en onder welke voorwaarden je instapt. Zo voorkom je dat je te vroeg instapt, wat je veel geld kan besparen.
Voorbeeld:
Speciale vereisten voor kortetermijnbeleggingen kunnen bijvoorbeeld zijn dat wanneer de week- en daggrafieken recht voor u staan, u bepaalde signalen uit de uurgrafiek verwacht. Deze signalen kunnen bijvoorbeeld MA-lijnoverschrijdingen zijn in de richting van uw geplande investering.
Voordat u uitstapt, moet u naast de richtprijs bepaalde regels/richtlijnen hebben in gevallen waarin de richtprijs niet wordt bereikt of wanneer u de belegging vasthoudt nadat de richtprijs is bereikt. Een regel die hier van toepassing kan zijn, is dat je eruit komt, bijvoorbeeld door de MA-lijn te doorbreken die als steun/weerstand heeft gediend in de vorige beweging op de daggrafiek (in geval van trends).
geldbeheer
Het is belangrijk om alleen te beleggen als uw algehele financiële situatie in orde is. Ook geldt: hoe meer geld u investeert, hoe groter uw buffer. Dit betekent dat je als belegger meer kans hebt om te overleven als je veel financiële ruimte hebt.
Voorbeeld:
Wanneer iemand met 5.000 euro belegt, zal hij waarschijnlijk sneller zonder geld komen te zitten als hij het niet goed doet dan iemand die met 100.000 euro heeft belegd. In de praktijk is het meestal zo dat iemand met meer vermogen voorzichtiger met zijn geld omgaat. Dit betekent dat iemand die in principe met 100.000 euro belegt een betere overlevingskans heeft.
Conclusie
De bovenstaande punten moeten op zijn minst in een redelijk handelsplan staan. Een persoonlijk plan op maat van de persoon en het vermogen is van grote waarde. Door bepaalde strategieën te “back-checken” met behulp van informatie en gegevens uit het verleden, is het ook mogelijk om met wat minder ervaring een solide handelsplan op te stellen. Maar wees voorzichtig, want beleggingservaring kan hier van nog grotere waarde zijn.€