Investeringen voor dummies
Als je een goed gevulde boterham wilt, kun je het beste investeren. Klinkt logisch, maar is het dat ook? Want beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Wat houdt de belegging die u koopt precies in, waar heeft u recht op en wat zijn de risico’s? Zelf beleggen.
Investeren in een broodje is niet zo moeilijk, een kind kan de was doen! Maar laten we het hebben over beleggen op de aandelenmarkt. Om geld te investeren. Simpel gezegd, investeer uw geld in het bedrijf. Waarom zou je dat eigenlijk doen?
Transactie
Investeren betekent dat u uw eigen of geleend geld in een bedrijf steekt. Dit is waar aandelen van worden gekocht: dit zijn kleine stukjes van het bedrijf. Men is nu automatisch aandeelhouder: een aandeelhouder heeft stemrecht tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders. Om deel te nemen aan deze bijeenkomst is het noodzakelijk om je te registreren bij het betreffende bedrijf en een bewijs van deelname te overleggen. Bij winstneming wordt de nettowinst gedeeld door het aantal aandelen. Het wordt dan uitgekeerd in de vorm van dividenden. Een particuliere belegger zal zelden een grote hoeveelheid aandelen kopen. U heeft alleen volledige rechten over het bedrijf als u de meerderheid van de aandelen bezit.
De eenvoudigste investeringen
Voor beginners zijn gewone aandelen vrij eenvoudig te begrijpen. Er is niet veel voor nodig, een handelsaccount en een telefoon- of internetverbinding en je kunt aan de slag. Prijzen kunnen online worden opgeslagen via verschillende websites of via een aanbieder van een handelsaccount. Prijzen kunnen ook telefonisch, per sms of teletekst worden opgevraagd.
Dus wat is moeilijker?
Veel moeilijker te begrijpen zijn opties en garanties, die kunnen worden geclassificeerd als calls of puts.
Opties
Met een optie heb je het recht om een bepaald aandeel te kopen tegen een vaste prijs. Opties hebben een vervaldatum, meestal de derde vrijdag van de betreffende maand. Daarom vervallen de opties van januari 2009 op de derde vrijdag van januari 2009. Sinds 2006 worden ook week- en dagopties verhandeld.
De optieprijs wordt de callpremie genoemd.
Wie is
bel optie
koopt, heeft het recht om het basisaandeel te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs
kopen.
Als het onderliggende aandeel op expiratie onder de afgesproken uitoefenprijs ligt, is de optie niets meer waard omdat het aandeel goedkoper kan worden gekocht. Is de waarde hoger, dan is er geld verdiend: het aandeel kan tegen een lagere prijs worden gekocht dan het nu waard is.
Call-opties wedden daarom dat het onderliggende aandeel voor expiratie in waarde zal stijgen.
Bij
put opties
Het werkt net andersom: er is een recht om de onderliggende aandelen te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs
verkopen.
Als het onderliggende aandeel op expiratie boven de afgesproken uitoefenprijs ligt, is de optie niets meer waard omdat het aandeel voor een hogere prijs kan worden verkocht. Is de waarde lager, dan is er geld verdiend: het aandeel kan voor een hogere prijs worden verkocht dan het nu waard is.
garanties
Warrants zijn hetzelfde als opties, ze kunnen ook worden onderverdeeld in call en put. Het verschil met opties is dat opties altijd door de beurs zelf worden uitgegeven. Warrants worden uitgegeven door banken of andere financiële instellingen. Warrants hebben ook vaak een langere looptijd dan opties.
Promoties, warrants of opties
Voor dummies of beginners: vermijd opties en warrants, maar investeer eerst in aandelen. Opties en warrants zijn moeilijk te begrijpen, u moet het verschil, de opties en de rechten kennen. De meeste financiële instellingen verifiëren de kennis van de belegger voordat ze een effectenrekening verlaten. Warrants en opties kunnen in korte tijd veel geld opleveren, maar ook veel geld verliezen.
Hoeveel kost het?
Investeren kost ook geld: voor elke transactie, of het nu gaat om het kopen of verkopen van aandelen, wordt een bepaald bedrag betaald en meestal een bepaald percentage van het verhandelde bedrag. U betaalt ook jaarlijks bewaarloon: de financiële instelling rekent een vergoeding aan voor het beheer van uw vermogen in aandelen, opties en warrants.
En de laatste tip is:
Investeer alleen geld dat u niet nodig heeft, ook in slechte tijden. Zo voorkom je dat je per ongeluk je aandelen tegen een lagere prijs verkoopt dan je zou willen. Laat uw emoties niet de overhand krijgen bij het beleggen. Accepteer het verlies en verwelkom de winst. En vooral niet hebzuchtig zijn: een kleine winst is beter dan geen winst of helemaal geen verlies.
Lees verder
€