Investeringen in Zwitserland
Zwitserland is een zeer aantrekkelijk land om in te investeren. Hier zijn verschillende redenen voor. Misschien wel de belangrijkste reden is dat Zwitserland nooit tot de euro is toegetreden, maar in plaats daarvan zijn eigen valuta, de Zwitserse frank, heeft behouden. Het bankgeheim heeft ook bijgedragen aan het economische succes van Zwitserland. Het is mogelijk om direct in Zwitserse bedrijven te beleggen via de SIX Swisse Exchange.
Zwitserland is een zeer aantrekkelijk land voor investeerders. De eerste reden is dat Zwitserland geen deel uitmaakt van de euro. Het heeft zijn eigen munteenheid, de Zwitserse frank. Veel Europese landen worstelen met de eurocrisis, omdat sommige landen zoals Ierland, Griekenland en Portugal niet in orde waren met hun boekhouding. Dit tast de stabiliteit van de euro aan. Veel landen die het economisch relatief goed doen, zoals Nederland en Duitsland, moeten hun zwakkere broeders helpen. Tegelijkertijd daalde de waarde van de euro. De onzekerheid hierover ontmoedigt beleggers om in deze landen te investeren. Ze zoeken dus andere landen om hun geld in te investeren, en komen onder andere in Zwitserland terecht.
Bankgeheim in Zwitserland
Er zijn verschillende grote banken in Zwitserland. Veel mensen hebben daar hun geld bewaard. Dit komt omdat Zwitserland het bankgeheim kent. Daarom is het aantrekkelijk om daar een geheime rekening aan te maken, bijvoorbeeld om belasting te ontwijken. Tegelijkertijd maakt het Zwitserse banken aantrekkelijk voor investeringen. Het is onzeker of het bankgeheim in de toekomst zal blijven bestaan. Bankmedewerkers hebben al meerdere keren geheimen gelekt naar buitenlandse belastingdiensten. De Duitse belastingdienst heeft een voormalige Zwitserse bankmedewerker een miljoen euro betaald voor een cd met informatie over klanten die een geheime bankrekening in Zwitserland hadden. Zwitserland staat ook onder internationale druk om het bankgeheim op te geven. Nu wordt er ook in Zwitserland zelf over gesproken. Veel beleggers zullen hun geld opnemen als Zwitserland het bankgeheim opheft.
Investeringen in Zwitserse franken
De Zwitserse Centrale Bank (SNB) hield de rente in 2009 en 2010 laag, waardoor de Zwitserse frank in waarde steeg ten opzichte van andere landen. Desondanks merkte de Zwitserse economie niet veel van de duurdere frank. Dit kwam doordat ook de wereldeconomie aan het herstellen was. De Centrale Bank verwacht dat in 2011 de duurdere frank krap zal worden en als gevolg daarvan de export met één procent zal afnemen.
Investeringen in Zwitserland
Als u in Zwitserland wilt beleggen, zijn er verschillende mogelijkheden. De eerste optie is om in aandelen te beleggen via de SIX Swisse Exchange of de Zurich Stock Exchange. Dit kan ook via Nederlandse banken zoals Rabobank, ING Bank en ABN Amro. Het enige wat u hoeft te doen is een beleggingsrekening aan te maken. Er zijn verschillende aantrekkelijke sectoren om in te investeren, zoals de banksector. Ook wordt er veel geïnvesteerd in horlogefabrieken Richemont en Swacht. De Zwitserse beurs heeft meerdere bedrijven die de afgelopen jaren goed hebben gepresteerd, zoals Adecco, Zurich Financial Service en Nestlé. Een andere mogelijkheid is om een eigen bedrijf op te richten in Zwitserland of, indien nodig, samen te werken met een Zwitser en een aandeel te kopen in een niet-beursgenoteerd bedrijf. Het is belangrijk om de taal en gebruiken van Zwitserland te kennen, omdat ze er sterk aan gehecht zijn. In Zwitserland spreken ze onder meer Duits en Frans. Als u niet weet waar u moet beginnen, kunt u contact opnemen met de Zwitserse Kamer van Koophandel. Zij kunnen u helpen om in contact te komen met de juiste mensen en individuen.€