Investeringen in zilvermijnen

De afgelopen jaren zijn steeds meer beleggers gaan beleggen in zilvermijnen. Het kan een zeer aantrekkelijke investering zijn. Dit komt omdat steeds meer beleggers sinds de kredietcrisis op zoek zijn naar alternatieve manieren om geld te verdienen. Ze wonnen onder meer goud en zilver. Verschillende zilvermijnbedrijven zijn genoteerd aan financiële beurzen in Canada, Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

Er is een toenemende vraag naar investeringen in zilvermijnen. Deze toegenomen vraag gaat hand in hand met de toenemende behoefte van beleggers om in goud en zilver te investeren. Wat is er aan de hand? Na de kredietcrisis zoeken beleggers naar goede alternatieven om hun geld in te beleggen. De kredietcrisis werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Hierdoor konden veel huiseigenaren hun hypotheek niet meer betalen. Daardoor kwamen veel banken weer in de problemen. Verschillende banken gingen failliet en verschillende regeringen moesten andere banken redden. Op de beurzen daalden de wereldwijde aandelenkoersen. Beleggers verloren daardoor veel geld. De kredietcrisis werd gevolgd door de eurocrisis in 2011, waardoor sommige beleggers opnieuw veel geld verloren.

De stijging van de zilverprijs

Goud en zilver worden beschouwd als een betrouwbare investering omdat het door de eeuwen heen altijd een bepaalde waarde heeft vertegenwoordigd. Daarom investeren veel beleggers hun geld in goud en zilver. De goud- en zilverprijzen braken record na record. Het trok ook nieuwe investeerders aan, waardoor de prijs van zilver nog verder steeg. Zilvermijnbouwbedrijven profiteerden hiervan. Ze maken geen extra kosten om het zilver te ontginnen en te verwerken, maar ze krijgen er wel meer voor betaald. Ze kunnen ook niet veel meer zilver produceren, dus het aanbod blijft hetzelfde, maar de vraag schiet omhoog. Als gevolg hiervan kunnen ze hogere prijzen ontvangen dan zilver. Daarom kan beleggen in zilvermijnen erg aantrekkelijk zijn.

Risico’s van beleggen in zilvermijnbedrijven

Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten dat beleggen in zilvermijnen ook risico’s met zich meebrengt. Experts vrezen dat er een nieuwe zeepbel zal ontstaan. De stijging van de zilverprijs heeft ook speculanten aangetrokken die hopen hun zilver te verkopen zodra de prijs een hoogtepunt heeft bereikt. Wanneer zij hun zilver verkopen, daalt de prijs, waardoor andere eigenaren hun zilver verkopen. Daardoor zou de prijs van zilver sterk kunnen dalen. Bovendien lopen zilvermijnen een nog groter risico. Hun prijs stijgt over het algemeen twee keer zo snel als de prijs van zilver, maar dit zal ook betekenen dat deze prijs veel sneller zal dalen dan de prijs van zilver. Er is een hefboomwerking.

Investeringen in zilvermijnen

Het is mogelijk om op verschillende beurzen te beleggen in zilvermijnen. Verschillende banken, zoals ING Bank, ABN-Amro, Aegon, SNS bank en Rabobank, hebben ook speciale beleggingsfondsen. Veel zilvermijnbedrijven zijn genoteerd aan beurzen in Zuid-Amerika, zoals Chili, Bolivia, Argentinië en Peru. Deze beurzen zijn misschien minder toegankelijk voor Nederlandse beleggers, maar er zijn ook zilvermijnen met noteringen op Amerikaanse beurzen. Coeur d’alene Mines en Silvercorp Metals zijn voorbeelden van bedrijven die genoteerd zijn aan de New York Stock Exchange. Deze aandelen kunnen doorgaans worden gekocht door iedere Nederlander die een beleggingsrekening heeft. Veel bedrijven zijn ook genoteerd aan de Mexicaanse effectenbeurs. Aangezien het land een burgeroorlog doormaakt, brengt investeren in het land extra risico’s met zich mee.

Zilver streaming bedrijf

Het streamingbedrijf Silver verdient waarschijnlijk wat aandacht. Dit bedrijf heeft contracten met verschillende mijnbouwbedrijven om het zilver te kopen dat als bijproduct wordt gewonnen. Dit is gunstig voor deze bedrijven, aangezien zij hierdoor extra inkomsten ontvangen. Een zilverstreamingbedrijf heeft als voordeel dat het niet zelf hoeft te investeren in mijnbouw en heeft een vaste stroom zilver tegen een vaste prijs. Het bedrijf is genoteerd aan de NYSE en de Toronto (Canada) Stock Exchange.€