Investeringen in Venezuela
Steeds meer investeerders investeren hun geld in Venezuela. Dit komt doordat ze na de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt op zoek zijn gegaan naar alternatieve vormen van beleggen. De economie van Venezuela maakt een snelle groei door. Tegelijkertijd zijn er ook gevaren. Het grootste gevaar is president Hugo Chávez, in wiens naam veel bedrijven zijn genationaliseerd. Lees er alles over in dit artikel.
Steeds meer investeerders verhuizen naar Venezuela. De aandelenmarkt van dit land kende een explosie in 2011. De Venezolaanse aandelenmarkt trekt ook veel buitenlandse investeerders aan. Veel beleggers zijn op zoek naar alternatieve manieren om hun geld te beleggen. Dit komt omdat ze veel westerse beurzen niet meer vertrouwen. Veel beleggers verloren in 2008 krediet als gevolg van de crisis. De kern van deze crisis was de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. De Amerikaanse huizenmarkt stortte in, waardoor veel huishoudens niet aan hun hypotheekverplichtingen konden voldoen. Daardoor kwamen veel banken opnieuw in de problemen. Sommige gingen failliet en andere moesten door verschillende regeringen worden gered. Beleggers verloren veel geld. Dit gebeurde opnieuw tijdens de eurocrisis.
Nationalisatie van Venezolaanse bedrijven
Als gevolg hiervan gingen beleggers op zoek naar nieuwe producten en markten om in te investeren. Ook zij kwamen in Venezuela terecht. Het land is vooral bekend van president Hugo Chávez. Hier is in 1998 voor gekozen. Hij had eerder een mislukte staatsgreep gepleegd en meerdere jaren in de gevangenis doorgebracht. Onder Chávez verzet Venezuela zich tegen de VS. De Amerikanen hebben aanvankelijk veel invloed in Zuid-Amerika. Ze hadden ook zwaar geïnvesteerd in Venezuela. Dit komt omdat het land rijk is aan minerale hulpbronnen. De kust en bodem van Venezuela zijn rijk aan olie en goud. In 2003 schakelde Chavez veel Amerikaanse bedrijven uit, zoals Ford, Texaco, Esso en Cargill. Hun eigendommen werden genationaliseerd.
Economische groei van Venezuela
De Venezolaanse economie had aanvankelijk veel te lijden onder de nationalisatie van veel bedrijven. Dit komt doordat er veel kennis verloren is gegaan en veel olieproductie is gedaald. Op de lange termijn keerde de productie terug naar het oude niveau en de Venezolaanse economie profiteerde vervolgens weer. Er zijn 80 tot 360 miljard oliereserves voor de kust van Venezuela. Dit zijn de zeven grootste aandelen ter wereld. In de afgelopen jaren hebben de olieprijzen recordhoogtes bereikt en als gevolg daarvan zijn miljoenen dollars het land binnengestroomd. Ironisch genoeg wordt veel van de olie gekocht door de VS. Ze zijn nog erg afhankelijk van onder meer Venezolaanse olie, al proberen ze op termijn over te stappen op bio-ethanol.
Investeringen in Venezuela
De politieke situatie in Venezuela is de afgelopen jaren ook stabieler geworden, waarbij Chávez stabieler aan de macht is gekomen. Als gevolg hiervan en de olie-inkomsten kent het land een stabiele economische groei. De grootste bedrijven zijn in staatseigendom en zijn dus niet genoteerd aan de beurs van Caracas. Dit geldt voor enkele kleinere bedrijven. Er zijn verschillende manieren om te investeren in de Caracas Stock Exchange. Dit kan als u een wisselrekening heeft bij een Amerikaanse bank. Bij de meeste Nederlandse banken is dit niet mogelijk. Een alternatief zou zijn om te beleggen in een fonds dat belegt in de Venezolaanse aandelenmarkt. Onder meer ING Bank en ABN-Amro zijn zulke fondsen. Houd er rekening mee dat succes uit het verleden niet altijd een garantie is voor de toekomst.€