Investeringen in Turkije

Investeren in Turkije kan financieel erg aantrekkelijk zijn. Het land heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld. In 2010 groeide de Turkse aandelenmarkt met meer dan negentig procent. Bovendien ontwikkelt het toerisme zich snel. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt beleggen. Dit kan direct bij Turkse bedrijven, maar ook door de Turkse munt New Turkish Lira te kopen. Ook voor Turkse staatsobligaties wordt een aantrekkelijke rente geboden.

In een tijd waarin de aandelenkoersen over de hele wereld onder druk staan, kan het voor beleggers zeer winstgevend zijn om in Turkije te investeren. Het land heeft een snel groeiende economie. Ook de belangstelling van beleggers voor opkomende markten groeit. Wat is er aan de hand? Door de kredietcrisis zijn veel beleggers veel geld kwijtgeraakt. De kern van deze crisis was de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Hierdoor konden veel huiseigenaren hun hypotheek niet meer betalen, waardoor veel banken weer in financiële problemen kwamen. Verschillende banken gingen failliet en verschillende regeringen moesten andere banken redden. De kredietcrisis in 2011 werd gevolgd door de eurocrisis. Beleggers vertrouwden de aandelenmarkten niet meer en gingen op zoek naar alternatieven.

Turkse economische groei

Terwijl het grootste deel van Europa gebukt gaat onder economische zorgen, is Turkije het witte schaap. De economie groeide de afgelopen tien jaar met gemiddeld zeven tot acht procent per jaar. Daarmee is het na China de snelst groeiende economie ter wereld. Soms is de groei zelfs hoger dan die van China. Er zijn verschillende redenen waarom de Turkse economie plotseling zo snel begon te groeien. De eerste reden is dat er al tientallen jaren een stabiele regering is. Daarvoor had Turkije frequente regeringswisselingen, wat resulteerde in geen consistent economisch beleid. Daarom was het voor investeerders zeer riskant om in Turkije te investeren. Sinds 2003 is Erdogan van de AK-partij van de islam de premier van het land. Niet iedereen is er blij mee, maar zijn regering heeft stabiliteit gebracht.

Turks toerisme

De tweede reden waarom de Turkse economie zo snel kon groeien, was de oorlog in Irak. De VS vielen Irak aan in 2004 en hadden de steun van Turkije nodig. Een buurland kan gemakkelijk vanuit Turkije binnenvallen. De vliegtuigen waren ook in Turkije. De Amerikaanse regering had moeite om de Turkse regering ervan te overtuigen haar te steunen en investeerde daarom veel geld in de regio. Turkije heeft ook een eigen locatie. Ze is een brug tussen Europa en Azië. Op deze manier kan het ook profiteren van beide continenten. Ook het toerisme heeft een enorme vlucht genomen. Het is een belangrijke bron van nationaal inkomen. In 2007 was Turkije zelfs de populairste vakantiebestemming voor Nederlanders.

Investeringen in Turkije

Nederlanders kunnen op verschillende manieren investeren in Turkije. De eerste optie is om direct te beleggen op de Turkse beurs. In 2010 kende deze beurs een stijging van maar liefst negentig procent. Als u wilt, kunt u een rekening openen bij een Turkse bank in Nederland. Een andere optie is om de Nieuwe Turkse Lira te kopen. Dit is de munteenheid van Turkije en de lira is de afgelopen jaren erg sterk geweest. U kunt ook rechtstreeks beleggen in een Turks bedrijf. Vooral in het toerisme kun je veel verdienen. Ook zijn er veel Turks-Nederlanders die een bedrijf hebben opgezet in Turkije. Mogelijk kunt u deze optie gebruiken. Turkije heeft het voordeel dat de lonen nog steeds beduidend lager zijn dan in de meeste Europese landen. De laatste optie is het kopen of verkopen van Turkse staatsobligaties. Het land investeert in hoog tempo in staatsschuld, maar staatsobligaties bieden nog steeds een aantrekkelijke rente. Het wordt ook als een relatief veilige investering beschouwd.€