Investeringen in tabak

Investeren in tabak is een aantrekkelijke manier om geld te verdienen. Dit komt doordat het aantal mensen dat wereldwijd rookt nog steeds toeneemt, ondanks hoge accijnzen en talloze antirookcampagnes in verschillende westerse landen. Vooral in veel opkomende markteconomieën neemt het aantal rokers snel toe. Er zijn echter veel ethische bezwaren tegen beleggen in tabak. Lees er alles over in dit artikel.

Investeren in tabak is een zeer aantrekkelijke manier om geld te verdienen. Het is een van de snelst groeiende sectoren op de aandelenmarkt. In december 2012 bleek dat de snelst stijgende lijn in de Bloomberg Europe 500-lijst vooral tabaksbedrijven waren. De Bloomberg European 500 is een index van de vijfhonderd grootste beursgenoteerde fondsen in Europa. Sinds het uitbreken van de Europese kredietcrisis zijn de prijzen van sigarettenfabrikanten met 78 procent gestegen. Dit is zeer opmerkelijk, aangezien de hele index maar liefst 29 procent is gedaald. De aandelenmarkten zijn nog steeds niet hersteld van hun hoogtepunten van voor de crisis. Daarom is het bijzonder dat de prijzen van de tabaksbedrijven zo snel zijn gestegen.

Investeringen in tabak

Na de kredietcrisis zijn veel beleggers op zoek gegaan naar andere vormen van beleggen. De crisis in 2008 werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. De huizenprijzen kelderden en veel hypotheekhouders konden hun hypotheek niet meer terugbetalen. Hierdoor kwamen veel banken in de problemen en gingen failliet, of werden overeind gehouden door verschillende overheden. Ook de aandelenkoersen daalden. Dit proces herhaalde zich tijdens de Europese schuldencrisis. Als gevolg hiervan gingen veel beleggers, zoals particulieren en beleggingsfondsen, op zoek naar veiligere beleggingsopties om hun geld te beleggen.

Investeringen in tabaksondernemingen

Tabaksfabrikanten zijn erg aantrekkelijk omdat het aantal rokers blijft groeien. In Nederland en Europa stijgen de prijzen nog steeds door accijnzen en zijn er veel antirookcampagnes, waardoor het aantal rokers afneemt. In opkomende markten blijft het aantal rokers stijgen. Dit komt deels doordat de bevolking in landen als India en China nog steeds snel groeit, maar ook omdat roken minder stigmatiserend is. Ook het welzijnsniveau zal toenemen. Als gevolg hiervan stappen ook veel gebruikers over van lokale merken naar premiummerken. Dit zijn vaak fondsen die genoteerd staan ​​op internationale beurzen. Daardoor stijgen de winsten van tabaksondernemingen en kunnen zij hoge dividenden garanderen. Een bedrijf als Philip Morris maakte in 2010 meer dan acht miljard dollar winst. Het zou een dividend van $ 3 per aandeel kunnen betalen. De trend laat zien dat de vraag naar sigaretten de komende jaren zal blijven groeien. Het garandeert een zekere cashflow.

Ethische bezwaren tegen het investeren van herten in tabak

Er komt veel kijken bij het beleggen in tabaksbedrijven. Dit komt omdat veel mensen het zien als iets dat ethisch niet kan. Het steunen van deze bedrijven ondersteunt ook het roken en dat is ongezond. Een aantal bedrijven en pensioenfondsen is al eerder vervolgd voor het beleggen in tabaksondernemingen. Een pensioenfonds voor medische professionals belegt bijvoorbeeld in producenten van tabaksproducten. Ook diverse zorgverzekeraars hebben hierin geïnvesteerd. Zij maken deze keuze omdat het financieel aantrekkelijk is. Onder druk van buitenaf hebben veel zorgverzekeraars er de afgelopen jaren voor gekozen om investeringen in deze bedrijven te beëindigen. Dit druist in tegen hun doel om de zorg te verbeteren. Daardoor verliezen ze veel van hun geloofwaardigheid.€