Investeringen in suiker

Als je de woorden “Investeren en suiker” hoort, denk je misschien eerst aan zoete smeersels zoals jam, appelmoes en chocoladepasta. Een andere associatie die veel mensen niet meteen maken, is investeren in suiker. De aandelenmarkt is zwaar belegd in de grondstof suiker. Het is net zo normaal als beleggen in goud, zilver of koffie. Wat is suiker precies? En hoe kun je beleggen in suiker?

Suiker: iets zoets

Suiker heeft een zoete smaak. Het is een smaakversterker en wordt gebruikt in veel producten zoals ijs, koekjes, frisdranken en snoep. Het heeft een conserverende werking en daardoor zijn veel producten langer houdbaar. Suiker wordt echter ook in andere producten gebruikt. Als je goed naar het etiket van elk voedingsmiddel kijkt, zul je verbaasd zijn dat veel producten suiker bevatten. Suiker staat echter niet altijd op de verpakking, maar fabrikanten gebruiken andere namen zoals fructose, dextrose en glucose. Gemiddeld consumeren we ongeveer 65 gram suiker per dag, dat is 24 kg per jaar. Over deze 24 kg per jaar moet een kanttekening worden gemaakt, het gaat zowel om natuurlijke suikers (groenten en fruit) als om toegevoegde suikers.

Investeringen in grondstoffen in suiker

Suiker is een grondstof en in het Engels worden grondstoffen grondstoffen genoemd. Goederen kunnen weer worden onderverdeeld in twee soorten: “harde goederen” en “zachte goederen”. Hard commodities betekent letterlijk “vaste goederen” en zijn goederen zoals metalen, edele metalen en olie. “Zachte goederen” betekent letterlijk “zachte goederen” en omvat landbouwproducten zoals koffie, granen, cacao en katoen. Suiker is ook een landbouwproduct en behoort dus tot de “zachte goederen”. Omdat onze producten veel suiker bevatten, hebben voedselproducenten een grote vraag naar suiker. Door deze grote vraag kan het heel aantrekkelijk zijn om in suiker te investeren.

Hoe kun je beleggen in suiker?

Er zijn over het algemeen twee manieren om in suiker te investeren. Het eerste pad is het directe pad en het tweede pad is het indirecte pad.

Op het directe pad

U kunt suiker rechtstreeks bij de suikerfabrikant kopen. Dan koop je fysiek een bepaalde hoeveelheid suiker. Als je veel suiker koopt, heb je een grote opslagruimte nodig. En als je de suiker weer wilt verkopen, moet je het hele bedrag terug verkopen aan de suikerproducent.

Op een indirecte manier

Een andere mogelijkheid is indirect, bijvoorbeeld via een beleggingsonderneming of broker. Een makelaar is een tussenpersoon die optreedt als tussenpersoon tussen een koper en een verkoper, bijvoorbeeld voor grondstoffen zoals suiker. Je gaat naar een beleggingskantoor of makelaar en zegt dat je in suiker wilt beleggen. U sluit contracten met de andere partij en dan kunt u gaan beleggen in suiker. Kies je voor deze indirecte methode, dan bezit je de suiker niet fysiek, maar virtueel. U kunt dan op elk moment van de dag de suikerprijs volgen met behulp van realtime aandelenkoersen. Er zijn verschillende brokers waar u indirect kunt beleggen in grondstof suiker. Enkele voorbeelden van brokers: Plus500, Etoro en Markets.com. Er zijn ongeveer 5 stappen om te onderscheiden of u via een broker wilt beleggen:

  1. Selecteer een makelaar en download de software van die makelaar.
  2. Kies in welke u wilt investeren. Het kan bijvoorbeeld een aandeel zijn, een obligatie of in dit geval de grondstof suiker.
  3. Een bepaald bedrag.
  4. Bepaal of je long of short wilt gaan. Als je denkt dat de prijs omhoog gaat, ga je long. Aan de andere kant doe je dat wel als je denkt dat de prijs naar beneden gaat.
  5. Bevestig uw keuze.

Nu is het zaak om de prijs goed in de gaten te houden. Als de prijs bijvoorbeeld stijgt, is het verstandig om de goederen nog niet te verkopen. Als u echter te lang wacht, kan de prijs ineens lager zijn dan toen u begon met beleggen en lijdt u verlies. Als u wilt stoppen met beleggen in de grondstof suiker, kunt u de suiker terug verkopen aan het beleggingskantoor of de betreffende makelaar. Het verschil tussen de begin- en eindsuikerwaarde wordt automatisch afgetrokken van uw wisselrekeningsaldo. Als u weinig of geen beleggingservaring heeft, is het vaak mogelijk om met een demorekening te oefenen via een broker. Het wordt ten zeerste aanbevolen voor onervaren beleggers.€