Investeringen in staal

Er zijn verschillende grondstoffen waarin geïnvesteerd kan worden, een van deze grondstoffen is staal. Staal is een metaalsoort waardoor het een solide handelsartikel is. Wanneer u in grondstoffen begint te beleggen, bezit u de grondstof niet fysiek, maar speculeert u op de stijging van de prijs van een bepaalde grondstof. Je kunt het dus voor meer geld verkopen dan waarvoor je het hebt gekocht. De vraag naar staal en de staalproductie blijven groeien, waardoor het een interessante grondstof is om in te investeren.

Wat is staal?

Staal is een metaalsoort die bestaat uit ijzer en koolstof. Het wordt voornamelijk gebruikt voor ijzerlegeringen met een beperkt koolstofgehalte of additieven zoals chroom voor hete vervormbaarheid. Staal verschilt hier van gietijzer, dat een hoger koolstofgehalte heeft. Koolstof wordt gebruikt om een ​​hogere treksterkte en hardheid te verkrijgen. Er zijn verschillende staalsoorten en door het brede scala aan mogelijkheden en goede bewerkbaarheid is het een veelgebruikt constructiemateriaal. Jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer 900 miljoen ton staal geproduceerd. Staal wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van buizen, blikken, bruggen en hekken.

De vraag naar staal blijft groeien

De World Steel Association voorspelt dat de wereldwijde vraag naar staal zal blijven groeien. De vraag naar staal zal in 2014 met 3,1 procent groeien. In 2013 was het met 3,6 procent gestegen. De vraag naar staal zal in 2015 naar verwachting met 3,3 procent groeien. De laatste stijging van de vraag naar staal in 2013 overtrof de verwachtingen van de World Steel Association. Dit kan te wijten zijn aan het aanhoudende economische herstel in de VS. Het zal doorgaan in 2014 en misschien ook in Europa. De World Steel Association is echter voorzichtig met aankondigingen van een toename van de vraag naar staal als gevolg van de onrust op de financiële markten in sommige opkomende markten en de tragere groei van de Chinese economie.

De staalproductie is toegenomen

Volgens de gegevens van de World Steel Association is de staalproductie in de wereld in februari 2014 gestegen ten opzichte van vorig jaar, tot 125 miljoen ton. De grootste staalproducent in Europa is Duitsland, waarvan de productie met 4,2 procent toenam. In Italië steeg de productie met 3,6 procent. Ook de Chinese en Japanse staalproductie nam toe. In China steeg het met 0,4 procent en in Japan met 1,4 procent.

Hoe investeren in staal?

Omdat de vraag naar staal en de staalproductie wereldwijd blijft toenemen, is het een goede gelegenheid om in staal te investeren. Wanneer u in staal begint te investeren, ontvangt u het staal meestal niet fysiek, maar speculeert u op de bovenkant van een bepaalde staalprijs. U kunt ook beleggen in een staalfonds of een staalproducent. Hier koopt u aandelen in staalbedrijven.

Staalproducenten

Een bekend bedrijf dat staal produceert is:
ArcelorMittal
. Met 92 miljoen ton staalproductie in 2011 is het de grootste staalproducent ter wereld. Het bedrijf is aanwezig in 27 landen en had in 2011 een omzet van $94 miljard. Het bestaat sinds 2006 door de fusie van Arcelor en Mittal Steel. ArcelorMittal is genoteerd aan de AEX (Euronext Amsterdam Stock Exchange Index).

Andere voorbeelden van staalproductiebedrijven zijn: