Investeringen in Rusland
Rusland kan een zeer aantrekkelijk land zijn om in te investeren. Tegelijkertijd gaat het gepaard met hoge risico’s. Dit komt door de instabiele situatie van de Russische economie. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie wordt de Russische aandelenmarkt gekenmerkt door extreme prijsschommelingen. Hetzelfde geldt voor de wisselkoers van de Russische roebel. Er zijn verschillende opties om te beleggen op de Russische aandelenmarkt. Dit kan bijvoorbeeld door een eigen bedrijf op te richten, maar ook door aandelen te kopen op de Moscow Stock Exchange.
De Russische markt is een van de meest risicovolle markten ter wereld om in te beleggen. Dit betekent dat er gemakkelijk veel geld kan worden verdiend, maar er kan ook heel gemakkelijk veel geld verloren gaan. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werden veel voormalige staatsbedrijven geprivatiseerd. De meeste bedrijven werden voor te weinig geld gekocht door een selecte groep zakenlieden, meestal voormalige heersers. Als gevolg hiervan maakten ze enorme winsten en groeiden ze uit tot een echte groep oligarchen. De bekendste van deze groep is Roman Abramovich, de eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea. Deze oligarchen hebben meestal weinig hindernissen, zolang ze maar niet te veel tegenstanders zijn van het regime. Mikhail Borisovitsj Chodorkovski ervoer dit. Als eigenaar van Yukos, de grootste oliemaatschappij van Rusland, bekritiseerde hij de regering van Vladimir Poetin. Er gingen geruchten dat hij zelf president van Rusland wilde worden. Als reactie daarop zette Poetin hem gevangen op verdenking van corruptie en nam al zijn eigendommen in beslag. Eind 2013 kwam hij vrij.
Boycot tegen Rusland
Er zijn veel redenen waarom investeren in Rusland aantrekkelijk kan zijn. Het land is rijk aan hulpbronnen. Er zit veel gas en olie in de grond. Veel ervan moet nog worden gedolven. Rusland heeft ook een grote bevolking. Het is een aantrekkelijk achterland. Omdat Rusland zo groot is, grenst het aan veel landen, dus het kan een handige uitvalsbasis zijn voor andere landen. Tegelijkertijd is het grootste risico de onstabiele situatie. In 2009 ging Rusland de oorlog in met Georgië. Eerder was er een lange oorlog in Tsjetsjenië. Medio 2014 is er een dreigende boycot door de Europese Unie en de Verenigde Staten in verband met de Russische bezetting van de Krim en betrokkenheid bij de Oekraïense onrust. Een andere bedreiging is de massale corruptie die Rusland nog steeds kenmerkt. Er is ook een grote maffia.
Investeringen in de Russische beurs
Er zijn verschillende manieren om in Russische bedrijven te beleggen. De allereerste manier is rechtstreeks via de beurs. De belangrijkste Russische bedrijven zijn opgenomen in de Micex-index. Deze beurs is genoteerd aan de beurs van Moskou. Verschillende grote Russische bedrijven, waaronder Gazprom, zijn ook genoteerd aan beurzen in het buitenland. Met een beleggingsrekening bij de meeste grote Nederlandse banken, waaronder ING Bank, Rabobank en ABN Amro, kunt u ook direct beleggen op de Russische beurs. De Micex-index wordt gekenmerkt door extreme prijsschommelingen. Hetzelfde geldt voor de Russische roebel. Het is mede afhankelijk van internationale ontwikkelingen, maar ook de olieprijs speelt een belangrijke rol.
Uw eigen bedrijf starten in Rusland
Een andere manier om te investeren is om direct te investeren in een Russisch bedrijf of om je eigen bedrijf op te richten. U doet er goed aan een betrouwbare zakenpartner te vinden. Zo kun je zijn of haar netwerk aanboren en is er minder kans op culturele misverstanden. Russen zullen het ook waarderen als ze de taal leren spreken. Ze zijn erg nationalistisch. Je moet ook een sterke lever hebben. Een goede zakelijke relatie kenmerkt zich door samen wodka te drinken en daarna meer dan één glas. Ten slotte moet u op uw hoede zijn voor lokale of regionale heersers. De situatie in Rusland is erg onstabiel en corruptie of afpersing ligt zeker op de loer. Ook kun je de lokale politie niet altijd vertrouwen omdat ze net zo corrupt zijn.€