Investeringen in rhodium

Sinds enkele jaren hebben beleggers rhodium ontdekt om in te investeren. Je kunt er goed geld mee verdienen. Rhodium wordt onder andere gebruikt om sieraden en sieraden zoals ringen van te maken. Rhodium is schaars. Ook de prijs van rhodium vertoont grote schommelingen. Dit maakt het een interessante vorm van beleggen voor beleggers die wat meer risico willen nemen. Lees er alles over in dit artikel.

Veel investeerders zijn begonnen hun geld in rhodium te zetten. Beleggen in grondstoffen is sowieso populair geworden sinds de kredietcrisis. Beleggers verloren veel geld tijdens de kredietcrisis toen de aandelenkoersen over de hele wereld daalden. Dit werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Veel huiseigenaren konden hun hypotheek niet meer betalen. Als gevolg hiervan gingen veel banken failliet of moesten ze door verschillende overheden worden gered. Later, tijdens de eurocrisis, daalden de aandelenkoersen weer. Beleggers verloren daardoor veel geld en gingen op zoek naar alternatieve vormen van beleggen, omdat hun vertrouwen in de conventionele beurzen zo was afgenomen.

Rhodium element

Rhodium is een chemisch element. De kleur van het element is zilverwit en het is een zogenaamd overgangsmetaal. Het symbool van rhodium is Rh en het atoomnummer is 45. Het materiaal werd in 1803 ontdekt door de Engelsman William Hyde Wollaston. Hij deed onderzoek naar platinaerts in Zuid-Afrika. Hij loste het erts op in waterregia en neutraliseerde vervolgens het zuur. Na het verwijderen van een aantal andere elementen bleef het rhodium over. Het woord rhodium komt van het Griekse woord roos. De roze kleur is een verwijzing naar het rode uiterlijk van de roos.

Waar wordt rhodium voor gebruikt?

Rhodium wordt zelden gebruikt in de industrie. Dit komt omdat het een zeer hoog smeltpunt heeft en daarom moeilijk te vormen is. Het moet ook worden gewonnen uit platinaerts, wat een relatief intensief proces is. Meestal wordt rhodium gebruikt als verharder voor platina en palladium. Het wordt ook gebruikt in thermokoppels, smeltkroezen en vliegtuigbougies. Het wordt ook gebruikt in de materialen waaruit glasvezel wordt gemaakt. Het neemt een speciale plaats in met sieraden. Ook daar wordt het materiaal gebruikt. Witgouden en zilveren sieraden hebben soms een toplaag bestaande uit rhodium. Dit fenomeen wordt ook wel rodimers genoemd. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt als apart metaal voor het decoreren van verschillende ornamenten.

Investeringen in rhodium

Het meeste rhodium wordt gewonnen in de Oeral. Er zijn bronnen die soms puur rhodium bevatten. Deze bronnen zijn ook op verschillende plaatsen in Noord-Amerika te vinden. Dit maakt rhodiumwinning veel goedkoper. In de afgelopen jaren hebben beleggers deze grondstof ook ontdekt als een interessant investeringsvehikel. Dit komt mede doordat rhodium erg schaars is. Er wordt bijvoorbeeld slechts 25 ton per jaar in de wereld geproduceerd. Omdat rhodium erg schaars is, wordt het niet op de beurs verhandeld. Daar is simpelweg niet genoeg rhodium voor in omloop. Lange tijd was het voor beleggers ook onmogelijk om fysiek rhodium te kopen, maar sinds een paar jaar kan dat wel. Sinds 2010 biedt de goudspecialist Kitco de mogelijkheid om rhodiumpoeder in plastic flesjes te kopen. Het poeder ziet eruit als potloodkrullen. De prijs van rhodium is sterk verlaagd. Zo was in 2009 een ons rhodium bijna tienduizend dollar waard, een jaar later nog maar drieduizend. Een jaar later schoot de prijs weer omhoog. Dit maakt het aantrekkelijk voor beleggers die snel veel geld willen verdienen. Tegelijkertijd nemen ook de risico’s toe, omdat er bij grote prijsschommelingen snel veel geld verloren kan gaan.€