Investeringen in recreatief vastgoed

Steeds meer beleggers kiezen ervoor om te investeren in recreatief vastgoed. In een toeristisch gebied kan het heel aantrekkelijk zijn om een ​​tweede huis te kopen. Dit komt mede doordat de hypotheekrente aftrekbaar is en de woning voor veel geld verhuurd kan worden. Vooral in landen als Thailand en Turkije liggen er grote kansen. Tegelijkertijd zijn er risico’s verbonden aan het kopen van een tweede huis. Lees er alles over in dit artikel.

Steeds meer beleggers steken hun geld in recreatief vastgoed. Dit komt omdat ze na de kredietcrisis op zoek zijn gegaan naar alternatieve manieren om hun geld te beleggen. De kredietcrisis werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Veel huiseigenaren konden hun hypotheek niet meer betalen. Hierdoor kwamen veel banken in de problemen en moesten ze door verschillende overheden overeind worden gehouden. Andere banken gingen failliet. De wereldwijde aandelenkoersen daalden. Dit gebeurde opnieuw tijdens de eurocrisis. Als gevolg hiervan verloren veel beleggers het vertrouwen in conventionele beleggingsmethoden en gingen ze op zoek naar alternatieven.

Een tweede huis kopen

Steeds meer beleggers investeren hun geld onder meer in een tweede vakantiehuis. Er zijn verschillende redenen waarom dit een zeer aantrekkelijke vorm van beleggen kan zijn. Allereerst is het erg voordelig om een ​​hypotheek af te sluiten, omdat men dan de rente kan aftrekken van de belasting. Daardoor profiteert iemand van de lening. De tweede reden is dat het huis gemakkelijk en tegen een goede prijs kan worden gehuurd als de eigenaar er zelf geen gebruik van maakt. Het huis kan tijdens de vakantie voor een zeer goede prijs gehuurd worden. Tegelijkertijd kan er uiteindelijk geld verdiend worden door het huis te verkopen. Naast deze financiële voordelen kun je ook besparen op een vakantieplek. Als u een eigen woning heeft, kunt u tijdens de vakantie veel geld besparen op huisvestingskosten.

Investeringen in recreatief vastgoed

Je kunt ook veel geld verdienen door te kiezen waar je een huis wilt kopen. Soms is vooraf redelijkerwijs te voorspellen dat de waarde van de woning in de toekomst zal stijgen. Dit komt doordat overheden hun beleid voor een bepaald gebied vaak jaren van tevoren ontwikkelen. Als een gebied is aangewezen als toeristisch gebied, kan het vaak aantrekkelijk zijn om daarin te investeren. In het verleden waren bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en België zeer aantrekkelijke markten voor investeringen. Regio’s als de Costa del Sol of Ibiza, waar veel bezoekers kwamen, waren zeker interessante investeringen. Ondertussen is de markt daar behoorlijk verzadigd en moeten investeerders op zoek naar nieuwe regio’s. Goede landen waar het interessant kan zijn om te investeren zijn Thailand en Turkije. In de afgelopen decennia is daar een nieuwe toeristenindustrie ontstaan, die zich in de toekomst waarschijnlijk zal blijven ontwikkelen.

Risico’s van beleggen in recreatief vastgoed

Tegelijkertijd is het ook goed om je bewust te zijn van de risico’s. Soms kan een vakantiegebied ineens minder aantrekkelijk worden, bijvoorbeeld door een natuurramp of politieke crisis. Een goed voorbeeld hiervan is de Arabische Lente, die het toerisme in Egypte sterk terugliep. Iets anders dat een moersleutel kan zijn in een economische crisis. Door de kredietcrisis kozen velen er bijvoorbeeld voor om dichter bij huis op vakantie te gaan. Zo stortte de Griekse economie in. Dit had ook gevolgen voor de huizenprijzen. Dit viel snel tegen. Daarom is het verstandig om goed voorbereid te zijn, maar er kunnen onvoorspelbare omstandigheden ontstaan ​​die erg moeilijk te voorspellen zijn.€