Investeringen in platina
Edelmetalen, u heeft er vast wel eens van gehoord. Over het algemeen is platina niet het eerste edelmetaal dat in je opkomt als je het over investeringen hebt. Wanneer de meeste mensen het woord “edelmetaal” horen, denken ze meteen aan goud en zilver, de beroemdste edelmetalen. Platina is echter zeer bekend en populair bij beleggers.
Wat is platina?
Platina is een zeer waardevol grijswit edelmetaal. In scheikundige termen wordt het aangegeven met het symbool Pt en het atoomnummer 78. In 1736 werd platina ontdekt tijdens de ontdekkingsreis in Peru. Het grijze metaal was toen
breed ‘zilver’
genaamd “metalen plaat”. Platina wordt vaak gebruikt in sieraden omdat het kneedbaar en buigzaam is, dus het leent zich voor machinale bewerking. Het is ook een sterk en duurzaam edelmetaal en is een hypoallergeen edelmetaal. Dit maakt platina bijzonder geschikt voor de productie van sieraden, omdat het onschadelijk is en geen huidirritatie veroorzaakt bij mensen met een gevoelige huid. Ondanks de bewerking behoudt platina ook zijn witachtige kleur en is het edelmetaal goed te combineren met edelstenen. Een kwart van de vraag naar platina komt uit de sieradenindustrie. In 1790 werden de eerste sieraden gemaakt van platina.
Een andere reden voor de populariteit van platina is de weerstand tegen lucht en zoutzuur. Hierdoor kan dit edelmetaal niet aantasten of beschadigen, waardoor het een geschikt metaal is voor gebruik in diverse industriële sectoren. Meer dan de helft van de vraag naar platina komt uit de industriële sector. Twintig procent van alle vervaardigde goederen gebruikt platina in het productieproces of in het eindproduct. Platina wordt onder meer gebruikt in glasvezel, farmaceutische producten, aardolie, verf en ruwe olieraffinage. Omdat platina een schaars goed is en een belangrijk materiaal voor veel industrieën, is het edelmetaal door de regering van de Verenigde Staten aangewezen als een “strategisch metaal”.
De belangrijkste vraag naar platina in de juwelenindustrie komt van de Aziatische markt, waarbij Japan 95 procent van de totale vraag voor zijn rekening neemt. De belangrijkste leveranciers van platina zijn Zuid-Afrika, Rusland, Canada, Zimbabwe en de VS. Platina wordt ook vaak gebruikt voor (industriële) apparatuur die bestand moet zijn tegen hoge temperaturen.
Platina prijs
Platina is waardevol en soms zelfs duurder dan goud. Platina wordt op internationale grondstoffenmarkten vaak genoteerd in Amerikaanse dollars per troy ounce (ongeveer 31,1 gram). Voor zo’n troy ounce moet eerst tien ton erts worden afgegraven, wat al snel acht weken duurt. In 2008 bereikte platina een recordprijs van maar liefst 2.273 Amerikaanse dollar.
Niet alleen is platina zeldzamer dan goud en zilver, platina wordt slechts in een beperkt aantal regio’s gewonnen. In de periode van 2010 tot 2015 werd er ongeveer 130 ton platina per jaar gewonnen, de grootste hoeveelheid in Zuid-Afrika, Rusland en Noord-Amerika.
Platina-aandelen zijn erg klein in vergelijking met goud- en zilveraandelen. Wanneer platina een jaar lang niet wordt gedolven, zou de beschikbare voorraad slechts ongeveer zeven maanden meegaan (mits op dezelfde manier en met dezelfde hoeveelheid platina).
Waarom beleggen in platina?
Op momenten dat valuta’s zwak zijn, kan het winstgevend zijn om te beleggen in edele metalen met een stabiele prijs. Bovendien is de populariteit van platina vrij hoog vanwege de vraag naar industriële toepassingen van dit edelmetaal. Over het algemeen wordt er echter minder platina gewonnen dan de markt vraagt. Daarom is het vaak niet mogelijk om met het beschikbare aanbod aan de volledige vraag naar platina te voldoen. Als de vraag groter is dan het aanbod, stijgt meestal de prijs. In dit geval wordt platina waardevoller naarmate de kloof tussen vraag en aanbod groter wordt. Als gevolg hiervan speculeren ervaren beleggers op een tekort aan platina, wat de prijs nog verder zou kunnen opdrijven. Beleggers zijn ook geïnteresseerd om in platina te beleggen als er een valutacrisis dreigt. Wanneer een groot deel van de bevolking het vertrouwen in een bepaalde valuta verliest, kiezen beleggers ervoor om die valuta om te zetten in een meer stabiele vorm van waarde, vaak (minder vaak) grondstoffen. Daarom is platina perfect voor dit doel.
Hoe beleggen in platina?
Er zijn verschillende manieren om in platina te beleggen. Platina kan bijvoorbeeld fysiek worden gekocht, wat voor velen een onhandige methode is vanwege de benodigde opslagruimte. Een eenvoudigere manier is om een beurs of een makelaar te gebruiken. Als men ervoor kiest om via een futures-contract in platina te beleggen, moet het contract tussen twee partijen worden opgesteld. Er wordt overeenstemming bereikt over de verkoopdatum, de hoeveelheid te verkopen platina en de verkoopprijs. De platina hoeveelheid wordt dan automatisch verhandeld op de afgesproken datum. Het is ook mogelijk om te wedden op de prijs van platina met behulp van online beleggingssoftware.€