Investeringen in opties

Met de huidige rentetarieven loont het niet meer om te sparen op een spaarrekening. De rente is lager dan de inflatie. Dus gewoon geld op de bank zetten zal je koopkracht langzaam verminderen. Dus wat zijn de alternatieven? Beleggen is dan een optie. U kunt beleggen in aandelen, onroerend goed, obligaties, maar ook opties. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet rekening mee worden gehouden?

Investeringen in opties

Als u overweegt te beleggen in opties, moet u eerst weten wat opties zijn. In deze inleidende zelfstudie over opties leert u de basisprincipes van beleggen in opties. Opties zijn een afgeleid product zoals aandelen. Opties zijn niets anders dan het recht om bijvoorbeeld 100 aandelen te kopen of 100 aandelen te verkopen voor een vooraf bepaald bedrag.

Bel optie

Een calloptie is een optie die het recht geeft om 100 aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs. U oefent dit recht uit als de koers van het aandeel hoger is dan de uitoefenprijs van de optie.

Stel dat u 100 aandelen van het fictieve bedrijf ABC wilt kopen. De prijs is € 10. Dan kun je gewoon aandelen kopen op de beurs en hopen dat de prijs omhoog gaat. De aankoopprijs is €10 maal 100 stuks, dat is €1000.

U kunt ook een optie kopen op ABC. Op het moment van besluit is een call-optie voor 9 maanden tegen een prijs van 10 euro precies 0,75 euro waard. Dit betekent dat je 100 keer moet betalen om deze optie te krijgen, € 0,75 is € 75. Stel dat de prijs van ABC stijgt naar € 15, dan kunt u dezelfde aandelen kopen voor € 10. Als u de aandelen direct op de beurs doorverkoopt, maakt u direct een winst van € 5 minus de calloptie van € 0,75 = € 4,25 per deel.

Put optie

Een putoptie is een optie die het recht geeft om 100 aandelen te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs. U oefent dit recht uit als de koers van het aandeel daalt. U kunt dan dezelfde 100 aandelen tegen een hogere prijs verkopen.

Stel dat u niet weet of uw investering in ABC in de nabije toekomst een goed rendement zal opleveren. Je denkt zelfs dat de prijs naar beneden gaat. U kunt dit risico vervolgens ondervangen door een putoptie op uw aandelen te kopen. Hiermee is uw voorraad verzekerd tegen dalende prijzen. Stel dat u een putoptie koopt tegen een uitoefenprijs van € 10 en de prijs zakt naar € 4, dan kunt u de aandelen nog steeds verkopen voor € 10. Dan krijg je 6 euro meer omzet dan wanneer je de aandelen in de aandelen verkoopt. Nu uitwisselen.

Overzicht

Keuze telefoongesprek leggen
Rechts Aandelen kopen Aandelen verkopen
Cursusrichting Voordeel als de prijs hoger is dan de basisprijs: Voordeel als de prijs lager is dan de basisprijs:

Risico kansen

Een optie heeft altijd meerdere variabelen, of het nu een call- of een put-optie is. De optie heeft een maximale looptijd en een uitoefenprijs. Indien de optie een looptijd heeft van negen maanden, vervalt de optie na negen maanden. Uw geld kan zomaar verdwijnen. Dit in tegenstelling tot een aandeel, waar je alleen geld verliest als het bedrijf failliet gaat of wordt genationaliseerd, zoals SNS Bank.

De uitoefenprijs van een optie zegt iets over de prijs waartegen u aandelen wilt kopen (calloptie) of verkopen (putoptie). Met een calloptie loop je het risico dat de prijs nooit boven de uitoefenprijs uitkomt. In dat geval wordt de optie waardeloos en ben je je geld kwijt. Als u een putoptie heeft, bestaat het risico dat de koers van het aandeel niet onder de uitoefenprijs van de optie komt.

Kortom, opties hebben een veel hoger risicoprofiel dan aandelen. Wanneer u opties koopt, kunt u het maximaal belegde bedrag verliezen. Dit is een introductie tot beleggen in opties. Ik ga er hier vanuit dat je alleen opties koopt. Dit in tegenstelling tot de schrijfmogelijkheden, dat is een heel ander verhaal.

Lees verder