Investeringen in onroerend goed

Vastgoed (OG) maakt de beleggingsportefeuille efficiënter. We zetten relaties met andere beleggingscategorieën op een rij en vertellen u waar u op moet letten als u wilt beleggen in vastgoed. Directe investering = belegger koopt OG zelf (geen koopwoning). Indirecte investering = investeerder koopt aandelen of aandelen in OG investeringsfondsen (funds of funds).

Waarom vastgoed in een portefeuille?

Met OG wordt de portefeuille efficiënter: de risico-rendementverhouding is beter dan zonder OG. In termen van risico en rendement bevindt OG zich ergens tussen obligaties en aandelen. Aangezien OG een lage correlatie heeft met beide andere activa,
mogelijke risicovermindering
met behoud van het verwachte rendement. De directe correlatie van OG met aandelen en obligaties ligt tussen 0,10 en 0,15. De correlatie van Implied OG met obligaties ligt tussen -0,10 en 0,10, terwijl deze bij aandelen tussen 0,4 en 0,7 ligt: ​​in combinatie met aandelen is de risicoreductie dus veel kleiner (zie ook mijn artikel “Asset Structuring and Rebalancing”).

Een andere reden om OG op te nemen is dat het mogelijk is
betere prestaties produceren
met actief OG-beheer. Eindelijk biedt OG een betere
bescherming tegen inflatie
, vooral in vergelijking met obligaties. Grond- en nieuwbouwprijzen stijgen doorgaans mee met de inflatie. Ten tweede hebben OG’s vaak langlopende huurovereenkomsten die specificeren dat de huren stijgen in lijn met de inflatie.

Waar moet je op letten als je wilt investeren in vastgoed:

  1. Herstel (afnemende leegstand, geen nieuwbouw)
  2. Uitbreiding (afnemende leegstand, nieuwbouw)
  3. Overaanbod (toenemende leegstand, nieuwbouw)
  4. Recessie (toenemende leegstand, meer leveringen)

De OG-cyclus loopt achter op de economische cyclus: veel projecten worden pas opgeleverd als de piek al is bereikt. OG-fondsen zouden eigenlijk voor moeten lopen op de OG-cyclus, omdat beleggers uiteindelijk anticiperen op gebeurtenissen.