Investeringen in Noorwegen

Noorwegen is momenteel een van de meest aantrekkelijke landen om in te investeren. Het Scandinavische land maakt een stabiele economische groei door. Een belangrijke reden hiervoor is dat Noorwegen zijn munteenheid de Noorse kroon heeft behouden en niet is meegegaan met de euro. Een andere reden voor de groei is dat het land over grote gas- en olievoorraden beschikt. Een snel groeiende industrie is het toerisme.

Beleggingen in Noorse kronen

Noorwegen is een van de meest aantrekkelijke landen om de komende jaren in te investeren. Het land kent de afgelopen jaren een stabiele economische groei. Hier zijn verschillende redenen voor. Misschien wel de belangrijkste reden is dat het Scandinavische land nooit is toegetreden tot de euro. Noorwegen heeft zijn munteenheid behouden, de Noorse kroon. De euro verkeert de afgelopen jaren in een crisis doordat verschillende landen, zoals Griekenland, Ierland en Portugal, hun rekeningen niet op orde hadden. Als gevolg daarvan werden landen die op een stabiele koers zaten in een crisis gesleept. Omdat ze een munt delen, zijn ze ook afhankelijk van hoe andere economieën van de eurozone het doen. Landen als Nederland en Duitsland moeten nu regelmatig geld uitlenen aan hun kleinere broers en vragen zich af of ze het geld terugkrijgen. Tegelijkertijd weerhoudt deze constante angst investeerders ervan om veel geld in hun economie te steken, zodat deze niet slechts langzaam groeit.

Investeringen in Noorwegen

Een ander voordeel van Noorwegen is dat het land over grote gas- en oliereserves beschikt. Een deel daarvan gebruikt ze om elektriciteit op te wekken. Een groot deel wordt ook geëxporteerd naar het buitenland. Dit maakt het een belangrijke inkomstenbron voor de overheid en houdt de belastingen laag. Noorwegen heeft een speciaal fonds opgericht om het hoofd te bieden aan de toekomstige vergrijzing van de bevolking.

Investeringen in de Noorse beurs

Steeds meer bedrijven en particulieren investeren in Noorwegen. Dit is eenvoudig mogelijk via de uitwisseling. Inwoners van Nederland hebben directe toegang tot de Noorse effectenbeurs via banken als ING Bank en Rabobank. Er zijn verschillende bedrijven die erg populair zijn. Deze omvatten gas- en oliemaatschappijen, maar er zijn ook verschillende andere grote industrieën. Noorwegen heeft bijvoorbeeld een grote visserijsector, heeft en heeft een grote bosbouwindustrie en er worden veel edele metalen gewonnen.

Noors toerisme

Ook in de toekomst wordt verwacht dat het toerisme in Noorwegen snel zal blijven groeien. Er is al een jaarlijkse stijging van het aantal bezoekende toeristen. Dit komt onder meer door de opwarming van de aarde. Vooral wintersport is populair. Veel skigebieden, bijvoorbeeld in Frankrijk of Zwitserland, kunnen niet meer garanderen dat er echt sneeuw op de pistes ligt. Wil je dus wintersporten en zeker weten dat er ook sneeuw ligt, dan is het een goed idee om op vakantie te gaan naar Noorwegen. Daarom is het aantal skigebieden en resorts de afgelopen jaren snel toegenomen.

Investeringen in Noorse bedrijven

Als u in Noorwegen wilt beleggen, hoeft u niet per se via de beurs te gaan. Je hebt ook de mogelijkheid om je eigen bedrijf te starten of te investeren in een Noors bedrijf. Als je niet zeker weet waar je mee wilt beginnen, doe je er ook goed aan om het via de Noorse Kamer van Koophandel te spelen. Ze kunnen dan contact opnemen met bedrijven of mensen die op zoek zijn naar investeerders.€