Investeringen in nikkel

Beleggingen in goud, zilver en platina zijn bekende voorbeelden van beleggingsvormen. Er zijn echter nog veel meer opties. U kunt ook beleggen in nikkel, wat dezelfde grondstof is als goud, zilver, platina, tarwe, rijst en olie. Nikkel behoort tot harde goederen of harde grondstoffen.

Wat is nikkel?

Zoals in de inleiding vermeld, is nikkel een harde grondstof. Het is een soort metaal zoals goud, zilver, platina, staal en koper. Het wordt in veel toepassingen gebruikt, voornamelijk bij de productie van roestvrij staal. Maar liefst 70 procent van het nikkel dat in de wereld wordt geproduceerd, wordt gebruikt bij de productie van roestvrij staal. Het wordt ook gebruikt in oplaadbare batterijen, munten (€ 1 en € 2) en als katalysator.

Nikkelproductie

Rusland, Indonesië, Canada en Australië zijn ’s werelds grootste producenten van nikkel. Naast deze landen komt er ook veel nikkel uit Griekenland en Finland. Nikkel wordt zowel in de grond als in de zeebodem opgeslagen. Meer dan 130 miljoen ton wordt op het land opgeslagen, het is niet bekend hoeveel nikkel er op de zeebodem wordt opgeslagen.

Ontwikkeling van nikkelprijzen

In 2014 is de waarde van veel metalen gestegen. Zo is de waarde van zink, lood, aluminium en koper gestegen. Ook de waarde van nikkel is sinds 2014 gestegen. Sinds mei 2014 is de prijs van nikkel ineens fors gestegen. Het futures-contract, dat van februari 2014 tot mei 2014 drie maanden op de London Metal Exchange werd verhandeld, is met bijna 5 procent gestegen tot $ 20,870 per ton. Dit is de hoogste indicator sinds februari 2012. Het tempo van de prijsgroei in deze drie maanden, van februari tot mei 2014, was ook erg hoog. De prijsstijging was zelfs de hoogste sinds februari 2010. Een van de redenen voor deze stijging is het verbod op de export van nikkel in Indonesië. Indonesië verbood de nikkelexport begin 2014 omdat de regering de bouw van smelterijen in zijn land wil financieren. De Indonesische regering hoopt hiermee de werkgelegenheid in het land te vergroten. Een andere reden voor de snelle prijsstijgingen is het conflict in 2014 tussen Rusland en Oekraïne. Verschillende wereldleiders hebben naar aanleiding van dit conflict maatregelen genomen tegen Rusland. Rusland is een belangrijke producent van nikkel en door de genomen maatregelen is de prijs van nikkel gestegen. Volgens beursanalisten komt de prijsstijging ook doordat industriële gebruikers tekorten verwachten in het derde en vierde kwartaal van 2014, waardoor de nikkelvoorraden hoog zijn. Zo is in 2014 de prijs van nikkel bijna verdubbeld. De verwachting is dat als gevolg van bovengenoemde maatregelen de prijs in 2014 en de jaren daarna verder zal stijgen.

Hoe te beleggen in nikkel?

Nikkel wordt niet rechtstreeks verhandeld op een algemene beurs of via een online broker. Het wordt verhandeld op speciale beurzen zoals de London Metal Exchange. Op deze beurs ontmoeten vraag en aanbod van metalen elkaar en wordt de prijs bepaald op basis van vraag en aanbod. Als u via de London Metal Exchange in nikkel gaat investeren, krijgt u het metaal niet fysiek in handen. Je gaat speculeren op prijsstijgingen tegen een bepaald nikkeltarief. Er zijn verschillende financiële instrumenten die u kunt gebruiken bij het beleggen in de London Metal Exchange:

Investeren in nikkel met behulp van een termijncontract

U kunt beleggen in nikkel met behulp van een futures-contract. Een futures-contract is een financieel contract tussen twee partijen waarin wordt aangegeven wanneer, hoeveel en tegen welke prijs in nikkel moet worden geïnvesteerd. Het is een futures-contract en wanneer de relevante datum aanbreekt, wordt het nikkel automatisch verhandeld.

Investeren in nikkel met een optie

U kunt ook met een optie beleggen in nikkel. Een optie is het recht van de koper om een ​​nikkel te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Een optie is een soort contract en de optie geeft ook de periode aan waarvoor ze geldig is. Dit is echter een recht, dus u bent als koper niet verplicht om op het aangegeven tijdstip een stuiver te kopen of te verkopen.

Investeren in nikkel met behulp van ETF’s

U kunt ook in nikkel beleggen via een exchange-traded fund of ETF. De ETF, ook wel tracker genoemd, volgt de nikkelmarkt als geheel. De nikkelmarkt wordt dus als geheel gevolgd en u hoeft geen individuele nikkelprijzen te volgen. Als u een nikkeltracker gebruikt, kunt u veel tijd besparen.

Tips om in nikkel te investeren

Dus als u in nikkel wilt investeren, heeft u de keuze uit verschillende opties. Bepaal zelf welke methode voor jou het meest geschikt is. Als u van plan bent om te beleggen, is het verstandig om uw keuze altijd te baseren op wat nieuws. Het is niet verstandig om willekeurig te beleggen omdat de kans dan groter is dat u uw inleg verliest. Tot slot, als u in nikkel gaat investeren, kunt u altijd limieten instellen. Het voordeel van deze limieten is dat je nooit meer kunt verliezen dan je van tevoren hebt ingesteld, een voorbeeld van zo’n limiet is een stop loss. Een stop loss is een limiet waarbij een belegging in nikkel automatisch wordt afgesloten als de waarde van nikkel onder een bepaalde waarde daalt. Een ander voorbeeld van een limiet is een winstoproep. Bij take profit wordt een investering in nikkel automatisch verkocht wanneer de waarde van nikkel een bepaalde waarde overschrijdt. Door een winstoproep te plaatsen, bent u verzekerd van winst als de prijs van nikkel begint te stijgen. Op die manier kom je niet in de verleiding om de prijs te lang open te laten staan, en zal de prijs uiteindelijk weer zakken. Ten slotte is het verstandig om uw nikkelinvestering altijd te waarderen. Denk na over wat goed ging of wat slecht ging en denk na over wat je in de toekomst zou kunnen verbeteren.€