Investeringen in Mongolië

Steeds meer investeerders investeren in Mongolië. Het land maakt een snelle economische groei door en daarom is er veel geld te verdienen. Het land heeft veel grondstoffen in de bodem. Het is gunstig gelegen direct naast China. Infrastructuur ontbreekt nog, dus het is aantrekkelijk om daarin te investeren. Via de beurs is het mogelijk om te investeren in verschillende Mongoolse bedrijven. Er zijn ook investeringsfondsen die in Mongolië investeren.

De belangstelling van investeerders voor Mongolië groeit. Na de kredietcrisis zoeken beleggers naar alternatieve plaatsen om hun geld te beleggen. Beleggers verloren veel van hun geld tijdens de kredietcrisis. Wat is er gebeurd? De kredietcrisis werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Hierdoor konden veel huiseigenaren hun hypotheek niet meer betalen. Daardoor kwamen veel banken opnieuw in de problemen. Verschillende banken gingen failliet en andere banken moesten met overheidssteun worden gered. Wereldwijd hebben aandelen veel van hun waarde verloren. De kredietcrisis werd enkele jaren later gevolgd door de eurocrisis. Als gevolg hiervan zijn beleggers voorzichtiger geworden en zoeken ze naar alternatieve manieren om hun geld te beleggen.

Opkomende economieën

De laatste jaren is er veel aandacht voor de grote opkomende economieën, de zogenaamde BRIC-landen. Deze afkorting staat voor Brazilië, China, India en Rusland. Deze landen worden snel groter (groter) op het economische wereldtoneel. De snelle economische groei maakt hen aantrekkelijke kansen voor investeerders. Hierdoor maken ook enkele middelgrote landen, zoals Kenia, Vietnam en Argentinië, een snelle economische groei door. Een van deze landen is Mongolië. Mongolië is momenteel nog arm, maar heeft een groot potentieel. Het bruto binnenlands product bedroeg in 2010 slechts 6,1 miljard dollar. Tegen 2020 wordt echter een vervijfvoudiging verwacht.

Investeringen in Mongolië

Wat maakt Mongolië zo interessant voor investeerders? De eerste reden waarom Mongolië een groot potentieel heeft, zijn de grondstoffen. De bodem van Mongolië bevat een enorme hoeveelheid ongebruikte grondstoffen. Het land heeft enorme voorraden goud, koper, uranium en steenkool. Het is onontgonnen gebleven. Zo wordt aangenomen dat Mongolië na Chili de grootste koperreserves van het land heeft. Door de beperkte ontwikkeling van het land is er nog maar een klein begin gemaakt met de winning van deze grondstof. Tegelijkertijd groeit de wereldwijde vraag naar grondstoffen enorm. Dit komt omdat de wereld onderbevolkt is en de rijkdom groeit. Een andere reden waarom Mongolië zo interessant is, is de ligging. Het ligt pal naast China. China is een van de landen met de grootste behoefte aan grondstoffen. Dit komt door de enorme bevolking en de groeiende welvaart. China investeert wereldwijd in grondstoffen en zal dat de komende jaren in eigen achtertuin doen.

Investeringen in Mongoolse bedrijven

Momenteel ontbreekt nog de infrastructuur. Er zijn maar een beperkt aantal wegen en er loopt maar één spoorlijn door Mongolië. Op dit gebied wordt de komende jaren dan ook fors geïnvesteerd. Ook zal er veel geld moeten worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld de aanleg van mijnen. Ook de financiële infrastructuur is beperkt. Banken zijn niet toegerust op een grote geldstroom. Het groeipotentieel maakt het land dan ook een interessante investeringsmogelijkheid. Mongolië heeft een eigen beurs, maar die is beperkt. Er zijn echter verschillende Mongoolse bedrijven in het buitenland genoteerd. Er zijn ook verschillende investeringsfondsen die in Mongolië beleggen. Zo heeft de Royal Bank of Scotland een eigen investeringsfonds voor Mongolië. Andere bedrijven die interessant kunnen zijn omdat ze veel geld in Mongolië investeren, zijn Rio Tinto en Ivanhoe Mines. Mongolië heeft ook een eigen munteenheid, de Tugrik.€